Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

DPŽ Ajda v Dravinjski dolini

V soboto, 21. 10. 2023, smo se članice in člani DPŽ Ajda Borovnica z gosti odpravili na strokovno ekskurzijo v Dravinjsko dolino, natančneje v občino Slovenske Konjice.
V jutranjih urah smo se iz postajališča na železniški postaji z avtobusom odpeljali proti Štajerski. Po dveh urah vožnje in obveznem postanku na počivališču smo prispeli v vas Žiče.
Tu sta nas že čakali nadvse gostoljubni in prijazni gospodarici Majda in Katja Temnik iz zeliščarske kmetije Majnika. Mati in hči kmetujeta na ekološki in biodinamičen način, brez umetnih gnojil, škropiv, brez hibridov, brez plastičnih folij in težkih strojev. Obe sta nam z veseljem podelili mnogo bogatega znanja in življenjskih izkušenj. Povedali sta nam nekaj najosnovnejših informacij o določenih najbolj zastopanih zeliščih v Sloveniji (kopriva, njivska preslica, drobnocvetni vrbovec …) pa tudi o manj znanih zeliščih, kot je argentinska meta. Omenjena rastlina je s svojim čudovitim vonjem navdušila marsikatero članico. Otroci so ves čas opazovali race – indijske tekačice, ki na vrtu pridno pobirajo polže. Čas pri njiju je prehitro mineval. Po teoretičnem delu sta nam postregle z okusnim in aromatičnim čajem iz njunega zeliščnega vrta ter s kruhki z zeliščnim namazom s kalčki, ki jih prav tako pripravlja Katja za svoje naročnike. Na koncu je sledil še ogled njunega zeliščnega vrta. Zeliščni vrt Majnika ima bogato ponudbo izdelkov, ki se jih da naročiti tudi preko spleta.
Naša druga postojanka je bil samostan Žička Kartuzija. Velja za turistično zanimivost in edinstven kulturno-zgodovinski spomenik. Pod vodstvom lokalne vodičke smo izvedeli marsikatero zanimivost iz življenja menihov, ki so skozi stoletja živeli v objektu. Ogled sta popestrila tudi lončar in zeliščarka. Lončar je na licu mesta izdelal lično skledico, zeliščarka pa nam je pojasnila vse učinke napitkov iz domačih zelišč, ki so jih nekoč uporabljali tudi menihi.
Dan se je prevesil v popoldanske ure in čas je bil za kosilo. Odlično kosilo smo si privoščili v restavraciji in kavarni Trebnik v Slovenskih Konjicah. Tudi dvorec Trebnik se ponaša z bogato zgodovino. Začetki dvorca segajo daleč nazaj v 13. stoletje. V zadnjih stoletjih je bil v lasti ene najuglednejših plemiških rodbin habsburške monarhije. Temu pričajo tudi lepo urejen park z ribnikom in skulpturo v okolici dvorca. Leta 2012 je lastništvo in prenovo prevzela Občina Slovenske Konjice, v njem pa se dandanes izvajajo različne dejavnosti in storitve.
Samo nekaj minut vožnje in že smo bili med griči in vinogradi. Preden smo šli na ogled ene najmodernejših vinskih kleti v Sloveniji – Zlati Grič, nam je vodička povedala nekaj informacij o podjetju. Stopili smo za njo in se po stopnicah spustili nekaj deset metrov nižje. Po ogledu kleti globoko v hribu, nas je čakala še pokušina treh vzorcev mirnih vin bele etikete. V mirnem okolišu, kjer se oko spočije nad goricami skrbno urejenih vinogradov, smo se počutili zelo prijetno.
Polni vtisov in novih spoznanj smo v večernih urah prišli v Borovnico. Slovenske Konjice in okolica ponujajo kar nekaj edinstvenih točk, ki se jih izplača obiskati.

Za DPŽ Ajda Špela Jereb


Oglejte si tudi