Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

OZVVS Vrhnika - Borovnica ob državnem prazniku dnevu suverenosti

Območno združenje veteranov vojne za samostojno Slovenijo Vrhnika - Borovnica je tudi letošnji dan suverenosti praznovalo v družbi mladih. Osnovna šola Ivana Korošca Borovnica je za tradicionalno domovinsko ekskurzijo devetošolcev, ki jo organizira naše društvo, zopet izbrala prav praznični 25. oktober. Med vožnjo do Pivke je Jožef Molk, komandanta TO na območju Vrhnike in Logatca med osamosvojitveno vojno, predstavil zahtevne razmere, pomembne dogodke ter ustrezen odziv milice, teritorialne obrambe in vseh občanov na območju, v času vojne za samostojno Slovenijo.

V vojaškem muzeju Pivka so nas kot vedno prijazno sprejeli. Učenci so imeli kaj videti, saj se sam vojaški muzej in muzejska zbirka Depo vedno bolj širita. Tudi tokrat so nam jugoslovansko diverzantsko podmornico z veseljem razkazali Ljubo Oman in tovariši iz društva slovenskih podmorničarjev. Vojaški fižolov paprikaš v kantini muzeja je še dopolnil vojaško vzdušje med učenci. Pred odhodom je presenetila skupina učencev, ki je za fotografijo pri tanku eksponatu samoiniciativno razvila slovensko državno zastavo in tako najbolje izrazila spoštovanje do svoje domovine in države.

Nazaj grede smo obiskali pomnik na zaustavitev tankovske kolone JLA na Cesarskem vrhu. Zaključili smo pri pomniku, ki zaznamuje odhod zadnjega vojaka JLA iz nekdanje Vojašnice 26. oktober na Stari Vrhniki. Učenci so tako izvedeli še nekaj o dogajanju na Vrhniki od Brionskega sporazuma do dneva suverenosti. Ob našem obisku je namreč potekalo tudi tradicionalno polaganje lovorovega venca na to spominsko ploščo, ki ga na dan suverenosti izvajata PVD Sever, odbor Vrhnika - Logatec, in OZVVS Vrhnika - Borovnica.

Tega dne zvečer se je delegacija OZVVS Vrhnika - Borovnica s pokrajinskim in območnim praporom udeležila tudi osrednje slovenske proslave dneva suverenosti na Ptuju.

 

Predsedstvo OZVVS Vrhnika - Borovnica          

Oglejte si tudi