Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pust, post, proračun

Tudi če pust uspešno prežene zimo, mu vedno sledi post. Ta mesec bo Borovnico verjetno bolj grela proračunska razprava kot pomladno sonce. Kdo se bo mastil, kdo pa postil pri občinskem proračunu – to je sedaj vprašanje.

Pri oblikovanju zdržnega finančnega načrta se soočam tako z nasprotovanji kot tudi z odobravanji, nikoli pa ne bo prav za vse. Včasih se v proračunskih debatah počutim kot oče otrok, ki ne morejo ali nočejo razumeti, zakaj ima plačilo položnic prednost pred čokolado ali novo igračo, zakaj imajo skupne potrebe prednost pred drugimi željami. Finančna naravnanost gre lahko v smer odločnega razvoja ali pa v posnemanje dosedanje prakse. Volivcem na volitvah sem obljubil prvo, in trudim se z vsemi močmi in pooblastili, da to udejanjim – kljub močnemu nasprotovanju tistih, ki jim bolj ustreza dozdajšnji način rezanja proračunske torte.

Letos prvič oblikujemo dvoletni proračun. Menim, da omogoča boljše obvladovanje stroškov in bolj trezno načrtovanje od enoletnega. Osnutek je (priznam, ne najbolj navdušeno) potrdil tudi občinski svet in je zdaj odprt za seciranje, pripombe, predloge. Objavljen je tudi na spletni strani občine, ni pa lahkotno branje in tudi ne bo ravno uspešnica.

Najbolj zgoščeno lahko proračunsko politiko opišem tako:

  • ob zakonsko določenih finančnih obveznostih, ki bodo – ob zakonsko znižanih prilivih – nekoliko višje, bo na prvem mestu in največji strošek zaključevanje projekta »Čista Ljubljanica«. Pospešeno izdelujemo komunalni kataster občine (ki ga še nimamo), ki nam bo omogočil izvedbo projekta »Čisti računi« pri priklapljanju uporabnikov na kanalizacijo, pozneje pa tudi pri vseh drugih komunalnih storitvah;  
  • sledi reševanje vprašanje vodooskrbe v Kotih;
  • šele potem lahko začnem izpolnjevati moje predvolilne obljube (knjižnica, prometna varnost …).

 

Zaposlitev strokovnjaka za razvojne projekte je za to našo majhno občino nemajhen, toda nujen strošek, če hočemo v novo evropsko finančno perspektivo umestiti tudi naše razvojne projekte in zadovoljitev tistih naših potreb, ki jih sami čutimo, ne pa tistih, ki jih drugi predpišejo.

Uvajamo tudi sistemsko ocenjevanje učinkovitosti porabe pri proračunskih uporabnikih: ali je bil denar davkoplačevalcev upravičeno porabljen, ali so storitve preplačane ali podplačane. Občinski svet je že lahko podprl znižanje ekonomske cene v vrtcu in zmanjšanje cene KPV za čiščenje greznic. Rešetamo tudi pogodbe drugih storitev in partnerjev občine.

Kdo torej iz proračuna dobi manj, ker gre za naložbe več? V grobem vsi proračunski porabniki, ki to postanejo prek razpisov: kulturna, športna in druga društva ipd. Predlagano je 10-odstotno zmanjšanje teh sredstev. A verjamem, da bogata dejavnost naših društev ne bo bistveno okrnjena. Prav zgodovina društev v Borovnici je dokaz trdoživosti in veselja do življenja tudi v revnejših in slabših časih, kot so današnji, zato nekatera slavijo že prav spoštljive jubileje.

Ob koncu bi vas rad spomnil, da se 10. marca spominjamo najtemnejših časov naše zgodovine, in tudi letos bomo počastili spomin na žrtve preserskega procesa v Gramozni jami. Podrobnosti bomo objavili na občinski spletni strani.


Vaš župan Bojan Čebela

 

Oglejte si tudi