Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Novo leto, stari problemi

Za marsikoga še vedno veseli december je bil zame predvsem pogajalski december: vrstili so se sestanki s pogodbenimi izvajalci storitev, ki jih plačuje Občina Borovnica. Krepko smo prevetrili kakovost, pogoje in cene njihovih storitev, šele potem smo si segli v roke in zaželeli srečno, zdravo ter uspešno leto 2015.

Vlada se še vedno ni odločila, koliko letos »pripada« občinam, zato je pripravljanje letošnjega proračuna na odhodkovni strani skrajno previdno, predstavljam pa prioritete.

Največ pozornosti bo še vedno usmerjene v zaključek projekta Čista Ljubljanica, lotili pa se bomo tudi vodooskrbe in telekomunikacijskih povezav v Kotih. Dinamiko reševanja bodo poleg proračunskih možnosti narekovali tudi drugi dejavniki, ki jih zaenkrat ne morem predvideti. Torej, manj bo zapletov in omejitev, prej in ceneje bomo rešili ta problem.

Že moj predhodnik je spodbudil energetsko prenovo zdravstvenega doma in delo je treba opraviti do konca. Prenovi fasade sledi posodobitev inštalacij in bolj učinkovita raba prostora. Park pred domom, ki je izginil po žledu, pa bomo prenovili. Krajinska arhitektka Tadeja Švigelj, vrtnarstvo Rahne in sadjarsko društvo snujejo rešitev, ki bo park spremenila v živo predstavitev zdravilnih rastlin. Skupaj preučujemo tudi možnosti zasaditve sadnega drevja na javnih površinah.

Če se vrnemo k energetiki: zaradi neustreznosti predvidene lokacije za pogon daljinskega ogrevanja občini grozi tožba investitorja. Zaradi prostorskega načrta občine je primerna in ekonomsko upravičena lokacija za tovrstno dejavnost na zemljišču propadlega Lika, zato se s predstavniki upnikov Lika pogovarjamo o pogojih in možnostih za izvedbo tovrstne naložbe.

Sestal sem se tudi z gospodom župnikom Janezom Šilarjem in ključarji. Poleg debate o izboljšanju izmenjave mnenj ter sodelovanja med občino in župnijo smo se pogovarjali tudi o knjižnici, ki ne bo več mogla dolgo gostovati v hiši, ki je sicer last župnije. Je pa že v delu idejni projekt take prenove stare pošte, da bi lahko gostila knjižnico, čitalnico, dnevni center za starejše in mlajše občane ter večnamenski prostor za druge družbene potrebe v občini. Projekt bo treba zastaviti tudi tako, da bomo lahko uspešno kandidirali za sofinanciranje EU.

Žal pa moram prelomiti eno obljubo: prvi informativni izračuni stroškov priklopa na javno kanalizacijo za posamezna gospodinjstva bodo izdelani meseca marca, in ne februarja, kot sem govoril še decembra. Izračun bo temeljil na podlagi že plačanih pristojbin, vendar nas ovira slaba sledljivost starih podatkov.

V pritličju občinske stavbe urejamo sprejemno pisarno za občane in reševanje njihovih težav. Poleg področnih referentov, ki vas bodo tam pričakovali v času uradnih ur, bo enkrat tedensko za občane uredoval tudi občinski urbanist. Sicer za zdaj še neopazno, toda nezadržno poteka tudi prenova občinske spletne strani. Stran se bo preoblikovala v pravi portal, z ambicijo, da postane prvi in pravi naslov za iskanje uporabnih ter verodostojnih informacij za občane, za življenje in delo v občini.

Ker je februar mesec kulture, nam želim čim več kulture ne samo okoli 8. februarja, temveč v življenju nasploh. Največ pa je potrebujemo ravno pri reševanju naših težav in nasprotij.

 

Vaš župan Bojan Čebela

Oglejte si tudi