Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Zasajene nove divje češnje

Četica prostovoljcev, večinoma članov čebelarskega in sadjarskega društva, pa tudi nekaj otrok in članov HUD Karel Barjanski, je v soboto, 7. 4. 2018, dopoldan na poti na Planino zasadilo okoli 40 mladik divje češnje. Tako so mladike zasajene že na okoli 3/4 priljubljene rekreacijsko-pohodniške poti in kot kaže, bo lahko prihodnje leto akcija zaključena.
Akcijo je lani spodbudil župan Bojan Čebela, njen namen pa je nadomestiti v času žleda uničena drevesa divje češnje, ki so v času cvetenja krasile zahodno pobočje Planine ter zagotoviti odlično pašo čebelam, ki sicer zaradi kemično vse bolj intenzivnega kmetijstva vedno težje najdejo zdravo pašo na kmetijskih površinah.
Naj spomnimo, da je na pobudo Slovenije Organizacija združenih narodov konce lanskega leta proglasila 20. maj kot “Svetovni dan čebel”. V letošnjem letu pa je Čebelarska zveza Slovenije pozvala občine, da za vsakega novorojenca zasadijo medovito drevo in s tem z boljšo pašo pomagajo čebelam, ki z opraševanjem opravljajo veliko in nenadomestljivo vlogo pri ohranjanju biotske pestrosti.
Čeprav ne dobesedno v skladu s pozivom Čebelarske zveze Slovenije, se je z akcijo sajenja divjih češenj na svoj način akciji pridružila tudi naša občine. Starši letošnjih novorojencev ste vabljeni, da na poti na Planino “posvojite” eno od mladih drevesc – najbolje tako, da poleg drevesca postavite leseno tablico z imenom in datumom rojstva vašega novorojenca. Potem vašega novorojenca skozi odraščanje večkrat popeljite do njega ter mu vsakokratni stopnji njegovega razvoja primeren način pripovedujete o čebelah, medovitih rastlinah, vlogi čebel pri opraševanju ter o medu. Da bo dogodivščina slajša, pa vzemite kdaj pa kdaj seboj tudi kakšen lonček dobrega domačega medu, kakršnega pridelujejo naši čebelarji.

Občina Borovnica namerava ob poti, ob soglasju lastnikov zemljišč postaviti tudi klopi, ki bodo lahko postale tudi “bralni kotički” in tako se boste lahko vsaj v lepih dneh, kot je bil ta, na katerega je potekala akcija sajenja divjih češenj, ob rekreaciji in doživljanju narave na poti na Planino lahko posvetili tudi (bralni in/ali pripovedovalni) kulturi. Srednjeročno pa je ambicija občine izgradnje razglednega stolpa na vrhu Planine, za kar je že pridobljeno predhodno soglasje lastnikov parcel št. 1721/40 in 1721/41, obe k.o. 2006 Zabočevo
Na koncu se še enkrat zahvaljujemo lastnikom gozdov ob poti na Planino za dovoljenje, da ob poti zasadimo divje češnje ter za njihovo skrb, da pri vzdrževanju gozda in spravilu hlodovine ne poškodujejo mladih drevesc, ki so v navsezadnje, v njihovi lasti.
Andrej Klemenc

 

Oglejte si tudi