Logo MojaObčina.si

Borovnica

JUTRI
25°C
12°C
PON.
18°C
13°C
3995

Zasaditev divjih češenj na poti na Planino

V soboto, 17. marca, vas vabimo, da se ob 10.00 pri Čuvajnici 666, pridružite nadaljevanju lani začete akcije zasajevanja divjih češenj ob neoznačeni planinski poti na Planino nad Borovnico.

Žled je leta 2014 močno prizadel tudi med domačimi pohodniki in rekreativci priljubljeno Planino. Še zlasti so bile prizadete divje češnje, ki so v času cvetenja krasile njeno jugozahodno pobočje, obenem pa so kot medovita drevesa nudile tudi odlično pašo čebelam. Na pobudo župana Bojana Čebele in s podporo Sadjarskega društva Borovnica  je bila lani izvedena prva akcija, ko so prostovoljci zasadila 50 mladik divjih češenj. Nekaj sadik je bilo uničenih med gozdarskimi deli, nekaj jih je kljub zaščiti uničila divjad, svoje so prispevali tudi vandali, vendar se je kljub vsemu večina sadik prijela in mlada drevesca so se ukoreninila ter začela rasti. 
Letos je akcija še pomembnejša. Pobuda Slovenije za obeleženje svetovnega dneva čebel v OZN je bila uspešna in tako bomo letos 20. maja prvič obeležili ta dan. Čebelarska zveza Slovenije se je ob tej priložnosti na vse občine obrnila s predlogom, da naj vsakemu novorojencu podarijo sadiko medovitega drevesa. Občina Borovnica pobudo podpira, vendar se zaveda, da ni dovolj sadike samo podariti, temveč jo je veliko bolj zahtevno pravilno posaditi na ustrezno mesto in ji omogočiti rast in razvoj. Zato ste k letošnji akciji sajenja dreves ob poti na Planino še zlasti vabljeni vsi tisti občani, ki ste oz. boste letos (ponovno) postali starši. Izkušeni sadjarji vam bodo pomagali posaditi divjo češnjo, ki bo v lasti vašega novorojenca. Za zasaditev divjih češenj ob celotni poti nam je uspelo pridobiti soglasja lastnikov zemljišč, za kar se jim zahvaljujemo tudi na tem mestu.

Seveda pri vsem skupaj ne gre toliko za lastništvo dreves kot za čudovito priložnost, da boste s svojim naraščajem lahko hodili obiskovat »njegovo« oz. »njeno« drevo. In se ob tem naučili prisluhniti gozdu, tudi brenčanju čebel v njem. Ter pripovedovati, poslušati in deliti zgodbe o gozdu in čebelah. Ob tem pa tudi zreti v čudeže stvarstva v Borovniški kotlini, ki nas v različnih delih dneva, letnih časih in vremenu nagovarjajo na tako številne in raznovrstne načine.

Če bo vse po sreči pa bomo prihodnje leto poleg sajenja divjih češenj ob poti postavljali tudi »bralne klopce«. Si lahko predstavljate boljše mesto za prebiranje npr. uspešnice Petra Wohlebna Skrivnostno življenje dreves? 


Andrej Klemenc

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi