Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Vsakomur nekaj

V prvi četrtini leta je borovniški občinski svet z minimalnimi spremembami potrdil 3,7 milijona evrov težak proračun za leto 2016. Odhodki naj bi prihodke v tem letu presegli za slabih 375 tisoč evrov, od tega gre 283 tisočakov na račun odplačevanja dolga.

Levji delež prihodkov z naslova dohodnine

V letošnje leto se prenaša dobrih 818 tisočakov iz lanskega leta, sicer pa občinski proračun v veliki meri temelji na davčnih prihodkih z naslova dohodnine – 2,1 milijona, davkov na premoženje – 165 tisočakov in davkov na blago in storitve – 57 tisočakov. Iz državnega proračuna naj bi z različnih naslovov pricurljalo še 150, iz Evropske unije pa še nadaljnjih 211 tisočakov. Od udeležbe pri dobičku in dohodkov od premoženja (najemnine stanovanj, poslovnih prostorov, grobov …) si občina obeta 234 tisočakov, 53 naj bi jih s komunalnim prispevkom prinesli novograditelji in še 40 »staroselci«, 37 tisočakov naj bi navrgle globe in inšpekcijske kazni, 26 vračila za plačevanje oskrbnin, 12 tisočakov naj bi dobili od prodaje blaga in storitev … V načrtu je še prodaja dveh stanovanj v višini 162 tisoč evrov ter zemljišč v višini 110 tisoč evrov. Vseh prihodkov bi bilo tako za 3 milijone 376 tisoč evrov.

 

Četrtina odhodkov je namenjena posameznikom in gospodinjstvom

Za darila ob rojstvu otrok, štipendije, zagotavljanje socialne varnosti, sofinanciranje prevozov v šolo, šole v naravi, oskrbo v domovih, subvencioniranje stanarin, plačilo razlike v ceni VIZ, pomoč na domu in ostalo naj bi občina namenila več kot četrtino vseh odhodkov, milijon in 50 tisoč evrov, ostalega pol milijona evrov za tekoče transferje pa bo namenjenega javnim zavodom (240 tisočakov), neprofitnim organizacijam, ustanovam, društvom in skupinam (108 tisočakov), dobrih 41 tisočakov bo šlo za subvencije in podobno. Pri tekočih odhodkih, ki obsegajo skoraj milijon evrov, naj bi šlo največ, skoraj 700 tisočakov, za blago in storitve, od tega polovica samo za tekoče vzdrževanje. Za plače in druge izdatke zaposlenih je rezerviranih 188 tisočakov, novih zaposlitev letos ne bo, za obresti kredita bo treba odšteti 18 tisočakov in za rezerve še enkrat toliko.

Med investicijami bo šlo za ravnanje z odpadno vodo letos še 129 tisočakov, a predvsem za projektno dokumentacijo, precej več, kar 264.000 pa naj bi šlo v konkretno izboljšanje oskrbe s pitno vodo – vodovod Koti (90 tisoč), vodovod na Stari progi (79 tisoč), vodohran Breg (30 tisoč), visoka cona Laze (18 tisoč) … Za obnovo ceste na Dražico je predvidenih 25 tisočakov, za obnovo mostu čez Borovniščico pri železniški postaji še 20, za prehod za pešce na Bregu 18 tisočakov, 17 za ureditev križišča ob občini, cesta na Stari progi bo vzela 17 tisočakov, cesta na Lazah 18, 24 tisočakov gre za pločnik ob »Brežanki«, za ureditev avtobusnih postajališč bo šlo 21 tisočakov, za sanacijo »Stare pošte« 30, dobrih 24 tisočakov je rezerviranih za investicije v zdravstvenem domu, 21 za krajevno tržnico, deset tisočakov je namenjenih za nov gasilski poligon, 7 za balinišče na Dolu, 6 za kotlovnico v TVD Partizan … Kar precej sredstev je rezerviranih za razne razvojne projekte: Parkiraj in pelji (12 tisočakov), Kolesarsko-pohodniška pot Južne železnice (5 tisočakov), Turistična pot Mali borovniški krog (5 tisočakov), Trajnostni razvoj železniške dediščine (6 tisočakov). Za naložbe v šoli in vrtcu pa bo šlo 65 tisočakov.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi