Borovnica

DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

»Na vodenje občine gledam kot na ekipni šport.«

Borovnica je novega župana dobila že v prvem krogu.

Borovničani in Borovničanke so največ glasov, prepričljivih 68,84 %, zaupali Petru Črnilogarju, dozdajšnjemu svetniku občinskega sveta in zadnjega pol leta podžupanu v začasnem opravljanju funkcije župana. Kandidiral je s podporo Liste za našo Borovnico. Na volišča se je odpravila nekaj več kot polovica volilnih upravičencev, 52,7 %, kar je kar nekaj več od državnega povprečja (42 %). Boštjan Zakrajšek je prejel 19,74 % glasov, Matjaž Ocepek 11,42 %. Bosta pa oba, tako Ocepek kot Zakrajšek, sedela v občinskem svetu. Tako drugi krog v občini ni bil potreben. O prvih potezah, oceni volilne kampanje in delovanju smo spregovorili z novim županom.

Ste pričakovali zmago že v prvem krogu?

Že v času opravljanja funkcije podžupana so mi občani večkrat predlagali, da naj kandidiram na prihajajočih volitvah. Vendar brez zavedanja, da imam med ljudmi podporo, se za kandidaturo ne bi odločil. Naš cilj je sicer bil zmaga v prvem krogu, vseeno pa nas je visoka podpora prijetno presenetila. Izkazalo se je, da je cela ekipa delovala kvalitetno, usklajeno in verodostojno.   

Čemu pripisujete zmago in tako prednost pred ostalima kandidatoma?

V lokalno okolje sem vpet že dolgo časa. Ljudje me poznajo, vedo, kakšen sem, kakšne so moje vrednote in kaj bom zagovarjal. Z Listo za Našo Borovnico smo jasno predstavili vizijo razvoja kraja in projekte, ki se jih moramo lotiti.

Kako ocenjujete predvolilno kampanjo?

Predvolilna kampanja je bila korektna in spoštljiva. Verjamem, da smo s tem postavili tudi zgled za nadaljnje lokalne volitve.

Kakšno županovanje napovedujete? V čem boste drugačni?

Predvsem si želim, da se povežemo in delujemo v dobro kraja. Največ lahko za Borovnico naredimo, če med seboj sodelujemo, se pogovarjamo, iščemo dobre ideje in prisluhnemo argumentom. Tudi konstruktivne kritike ne smejo biti preslišane. Na vodenje občine gledam kot na ekipni šport. Samo kot ekipa lahko izpeljemo dobro projekte.

V občinskem svetu ima lista, s podporo katere ste kandidirali, večino. Nekdo mi je napisal, da je to velika odgovornost. Kaj vi menite o tem?

Tudi vsi pretekli župani in občinski sveti so imeli enako odgovornost, ne glede na razmerja v občinskem svetu. Svojo odgovornost in zavezo dojemam enako, tudi če bi Lista za Našo Borovnico imela manj svetniških mest.

Boste podporo svojim projektom iskali tudi pri drugih strankah in listah?

Ne glede na razmerja v občinskem svetu bomo z vsemi sodelovali in iskali čim širše soglasje. Želim si, da se vsi vključujejo in sodelujejo s svojim znanjem in izkušnjami. Verjamem v razum in modre odločitve občinskega sveta, da se bodo podprli dobri predlogi, ne glede na to, kdo jih predlaga.

Kako boste sicer sodelovali tudi z ostalimi?

Spoštljivo in vključujoče. Predvsem pa si želim čim več argumentiranih razprav, tako z občinskim svetom kot z občani.

Med prvimi nalogami ste v intervjuju omenili preselitev knjižnice. Kako se bo v naslednjih mesecih razvijala ta zgodba, da ne bo znova tema naslednje predvolilne kampanje?

Ponovno je bil objavljen razpis za izvedbo obnove knjižnice. Tokrat smo prejeli 6 ponudb potencialnih izvajalcev in pričakujem, da bo tekom decembra sprejeta končna odločitev kako naprej.

Kako se boste lotili tudi ostalih projektov, ki ste jih napovedali v predvolilni kampanji in kako boste začeli?

Najprej bomo konstituirali občinski svet, imenovali vse pristojne odbore in projektne skupine, da lahko začnemo operativno delovati. Sestavili bomo seznam prioritetnih projektov in nalog.

Kako boste delovali, kot poklicni ali neprofesionalni župan?

Deloval bom kot nepoklicni župan. Po vsej verjetnosti bosta imenovana eden ali dva nepoklicna podžupana. Zaradi nepoklicnega opravljanja funkcije župana in podžupana se stroški vodenja občine ne bodo povečali.

Rok Mihevc


Župan Borovnice Peter Črnilogar

Oglejte si tudi