Borovnica

DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Toplo vreme k čistilni akciji privabilo kar 300 občanov

Od sobote, 13. aprila, je Borovnica zopet lepša in čistejša. Za to je zaslužnih več kot 300 občanov, ki so se pridružili tradicionalni čistilni akciji, ki sta jo v sodelovanju z Komunalnim podjetjem Vrhnika organizirali občina Borovnica in Zavoda TRI-NITI.

Toplo in sončno vreme

K pozitivnemu razpoloženju in dobri udeležbi je veliko pripomoglo sončno in toplo vreme. Že dan prej, v petek, je skoraj 200 otrok in vzgojiteljev borovniškega vrtca ter vrtnarski krožek osnovne šole čistilo središče mesta in železniško postajo, je v imenu zavoda poročala Špela Grohar.

Tradicionalno sodelujejo številna društva

V soboto dopoldan pa so se prostovoljci dobili na Molkovem trgu, kjer je vsak dobil vrečo, rokavice, navodila ter zasluženo malico. Skupaj so počistili še del središča Borovnice, Dol, Laze, Mavčevo dolino, Staro postajo, Malence, Ohonico, Dražico, Podgoro, Breg, Pako. Počistili so tudi brežino Borovniščice, Otavščice in del Prušnice. "Akcije se je poleg omenjenih otrok, šolarjev in njihovih vzgojiteljev ter učiteljic, udeležilo nekaj družin in posameznikov. Tradicionalno so k akciji pristopili člani DPŽ Ajda, Kulturno društvo Adriars, Čebelarsko društvo Borovnica, Društvo dolanskih fantov in deklet, Prostovoljno gasilsko društvo Breg-Pako, Jamarski klub, Šahovski klub, TVD Partizan."

Med odpadki tudi dimnik

Med najbolj pogostimi odpadki so bili zopet cigaretni ogorki (predvsem v središču Borovnice), pločevinke, plastenke, ovitki hrane. Med odpadki smo našli tudi dimnik, nekaj tesktila, čevlje, zabojnike, posode, cevi. Veliko je tudi gradbeno-kmetijskih vezic ter polivinila ter nekaj večjih kosov (kolesa). Najdene so bile zopet salonitke ob bregu Borovniščice med Jelami in Dražico.

''Čisto kot doma''

Kot je še povedala Špela Grohar, je z odpadki najbolj onesnažen del v Borovnici železniška postaja, veliko odpadkov se najde na priljubljenih zbirališčih npr. okoli razgledne točke. Tudi okoli ekoloških otokov »mrgoli« veliko drobnih odpadkov, zato so s tega naslova v sklopu akcije počistili tri otoke v središču Borovnice in najbolj vidnega tisto soboto spremenili v »malo dnevno sobo«. »S tem smo želeli ponazoriti, da je narava naš dom in naj tako za njo tudi skrbimo. Zato naj bo ''Čisto kot doma''.« Pobrane odpadke je odpeljalo Komunalno podjetje Vrhnika.

1/6






Vključevanje v lokalne trajnostne projekte

Letošnjo čistilno akcijo ocenjujemo kot zelo pozitivno, je naglasila Špela Grohar in navrgla še nekaj idej. »Pomembno je vključevanje mladine, zato menim, da bi bilo zelo koristno bolj pogosto vključevanje OŠ Borovnice v lokalne trajnostne projekte. Letos se je v akcijo že vključil vrtnarski krožek in naj bo to pozitivno izhodišče, da se vključi še več osnovnošolskih otrok.« Predlaga tudi kreativne akcije za ekološke otoke, ki delujejo kot mentalni izziv in primer dobre prakse za vse občane, ter ozaveščanje glede nevarnosti cigaretnih ogorkov. »Naj bo čisto,« še zaključi vodja tradicionalne čistilne akcije Špela Grohar.

Rok Mihevc, foto: Špela Grohar


Oglejte si tudi