Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Borovničani v drugo še glasneje proti

Predlagane vladne spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih oziroma "družinskega zakonika" so bile v Borovnici 20. decembra 2015 že drugič deležne hladne prhe. Če so občani pred tremi leti tedanji poskus sprememb na referendumu zavrnili s prepričljivo 54-odstotno večino, je bil tokratni, skorajda dvotretjinski (61,3 %) ne še toliko enoznačnejši izkaz volje ljudi. Ker izid na državni ravni ni prav dosti odstopal od občinskega, v veljavi še naprej ostaja zakon, ki ga je daljnega leta 2004 sprejela tedanja Ropova vlada.
Na borovniška volišča se je tokrat podalo 45,3 % (1526) vseh volilnih upravičencev, kar je za 12 % več kot pred tremi leti, za 9 % več kot na državni ravni in zgolj 6 % manj kot ob zadnjih volitvah. Resda je bilo v volilni imenik vpisanih skoraj dvesto volilnih upravičencev več kot pred tremi leti, kar gre verjetno pripisati povečanemu priseljevanju v kraj, kar pa očitno ni okrepilo podpornikov spremembe zakona, saj za razliko od prejšnjega referenduma tokrat niso slavili na niti enem volišču. Opcija ZA je svoje vrste okrepila za dobrih sto volivcev, na 586 oz. 38,7 %, medtem ko se je opcija PROTI okrepila za dodatnih tristopetdeset volivcev, na 929 oz. 61,3 %. V primerjavi z državno ravnijo je bilo podpornikov za dva odstotka več. Najbolj množično so spremembe zakona podprli na volišču v osnovni šoli, s 46,3 %  oziroma 173 glasovi, kjer je bila sicer volilna udeležba najnižja, le 40,6-odstotna, najvišji delež nasprotnikov, 77,7 % oziroma 185 glasov, pa so zabeležili na volišču v Brezovici pri Borovnici, kjer se je referenduma udeležilo rekordnih 53,2 % volivcev. Neveljavnih glasovnic je bilo zgolj enajst.

Uradna referendumska kampanja na lokalnem nivoju je obsegala predvsem plakate nasprotnikov sprememb zakona (24kul.si, NSi, SDS) in tik pred zdajci še peščico plakatov podpornikov zakona, pa zloženke ter eno javno okroglo mizo v organizaciji nasprotnikov zakona.

 

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi