Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Spomin na vse žrtve vojne

Ob občinskem spominskem dnevu, 10. marcu, se je občinska delegacija poklonila vsem žrtvam druge svetovne vojne in dogodkov tik po njej, osrednja slovesnost pa je, kot že desetletja doslej, potekala v Gramozni jami v Ljubljani.
Ko je ura v zvoniku sv. Marjete odbila poldne, se je k osrednjim spomenikom žrtvam druge svetovne vojne ali obdobja tik po njej, odpravila občinska delegacija z županom Bojanom Čebelo na čelu. V smislu enotnosti in povezovalnosti, kot ju narekuje tudi občinski odlok iz leta 2011, so k obema spomenikoma položili venca in prižgali sveče. Vsem pa enotnost in povezovalnost nista pretirano dišali. Delegacijo so zapustili že pri spomeniku pri šoli. Še z nekaterimi drugimi občani naj bi imeli na isti dan v Gramozni jami menda celo svojo, vzporedno slovesnost. Kakorkoli že, uradni program pri spomeniku talcem, kjer so italijanski okupatorji 10. aprila 1942 umorili 16 nedolžnih talcev iz borovniške doline, se je pričel ob tretji uri popoldne. Številnim udeležencem, med njimi so bili občinska svetnica Marija Čepon in svetnik Josip Belović ter ravnatelj Daniel Horvat, ki so v Gramozno jamo prišli za praporščaki veteranskih organizacij in občine, je lep program pripravila Glasbena šola Vrhnika, svoj hvalevredni delež pa so z recitalom prispevali še učenci borovniške osnovne šole pod vodstvom učiteljice Metke Pristavec Repar.

Slavnostni nagovor je tradicionalno pripadel borovniškemu županu: »Tukaj na tem mestu izražam hvaležnost in spoštovanje žrtvam preserskega procesa in vsem žrtvam druge svetovne vojne, ki so žrtvovale svoja življenja za našo svobodo. Če takšno svobodo vzamemo kot absolutno svobodo, Slovenci ugotavljamo, da že četrt stoletja v drugi svobodi, ki smo si jo izbojevali, nismo zadovoljni. Nismo zadovoljni z načinom izražanja, nismo zadovoljni z doživljanjem te svobode in pa svobode misli, svobode govora. Skratka, smo razdeljeni, polni obsodb in obtožb. Dokler bomo v sebi nosili to čustvo, da bomo sovražili, bomo tratili svojo osebno svobodo in dokler nimamo svoje osebne svobode, ne bomo nikoli zares svobodni. Dokler ne bomo znali odpuščati in priznati svojih zmot, ne bomo nikoli živeli polno življenje. 10. marec je dan spomina za vse Borovničane,« je poudaril župan, prisotnim pa položil na srce, naj proti večeru vzamejo v roke presunljive stihe Filipa Riharja in v njih poiščejo »kakšno duševno hrano in misel, ki bi jo prenesli našim otrokom in vnukom.« Za konec pa se je zahvalil »vsem, ki sodelujejo pri tej prireditvi, da so s svojo prisotnostjo počastili žrtve, ki nas peljejo k spoznanju svobode. Slava jim.«

Beseda je pripadla tudi predsedniku Društva za ohranjanje vrednot NOB Borovnica Frančišku Drašlerju, ki je povzel dogajanje prvih let zadnje svetovne vojne pri nas, od partizanskega napada na Preserski most do italijanskih racij, montiranih procesov in nazadnje poboja talcev v Gramozni jami. Župnik Janez Šilar pa je izpostavil spomin na vse žrtve druge svetovne vojne, pomen sprave in odpuščanja. Dejanja, ki za borovniško dolino, ki je v tisti vojni plačala krvav davek – skoraj desetino predvojnega prebivalstva, v 21. stoletju postajajo nuja.

Udeleženci so se zatem pomaknili še h grobovom talcev, kjer so položili cvetje, prižgali sveče in kjer sta potekala molitev ter blagoslov grobov.

 

Damjan Debevec, Foto: DD

Oglejte si tudi