Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Borovnica
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Potrjena »poplavna študija« za občino

Direkcija za vode RS je 17. junija 2021 potrdila študijo Hidrološko hidravlična študija s kartami poplavne in erozijske nevarnosti za potrebe občinskega prostorskega načrta Občine Borovnica, ki jo je po naročilu Občine Borovnica izdelalo podjetje EHO projekt d. o. o. S potrditvijo študije, za katero je recenzijo izdelal Javni raziskovalni zavod Hidroinštitut – inštitut za hidravlične raziskave, je odpravljena ena od največjih ovir za razvoj občine na področju različnih vrst gradenj. Študija kot osnovne ukrepe za zmanjšanje poplavne in erozijske ogroženosti v občini navaja:

·         ureditev struge potoka Malence (zamenjava ali odprtje obstoječega propusta oz. kanala),

·         izgradnjo razbremenilnika Malence (odvajanje viškov visokih voda);

·         povečanje pretočnega profila Borovniščice (znižanje nivelete in odstranitev dvojnega profila) v dolžini okoli 1590 m;

·         dvig načrtovane kolesarske poti ob desnem bregu Borovniščice za 0,5 m;

·         rekonstrukcijo treh mostov na Borovniščici (most v Jele, most na Mejačevi ulici in most na regionalni cesti Vrhnika – Podpeč);

·         določitev varovalnih območij za občasno zadrževanje poplavnih voda;

·         znižanje terena za cca 0,5 – 1,0 m ( dolžine cca 550 m in širine cca 50 m) za akumulacijo poplavnih voda, razbremenitev dotoka na območje barja in omilite predvidenih ureditev na dolvodne poplavne razmere;

·         dvig terena ob regionalni cesti.

Občina je k izdelavi omenjene študije sicer pristopila že v začetku leta 2019, prvi osnutek pa je bil v pregled na Direkcijo za vode RS poslan konec istega leta. V nadaljnjem postopku je direkcija zahtevala več popravkov in dopolnitev študije, dodatne zahteve pa so bile postavljene tudi v samem postopku njene recenzije. Upoštevati je bilo potrebno zelo razvejano in dinamično porečje reke Borovniščice, hidrološke posebnosti Ljubljanskega barja (ob visokem vodostaju reke Ljubljanice ta predstavlja oviro za pretok vode v Borovniščici) ter najnovejša predvidevanja glede povečane pogostosti izjemnih vremenskih dogodkov, ki jim botrujejo podnebne spremembe.

S potrditvijo študije so na območjih, ki izkazujejo nizko poplavno ogroženost, odpadle formalne ovire za izdajo projektnih pogojev in mnenj Direkcije za vode RS, ki so potrebna za izdelavo projektne dokumentacije oz. pridobitev gradbenih dovoljenj. Za pridobitev mnenj in soglasij na poplavno bolj ogroženih območjih, kot je npr. vaško jedro Borovnice, pa bo predhodno potrebno izvesti enega ali več zgoraj navedenih ukrepov.

Občina Borovnica je že pristopila k idejni zasnovi ureditve struge in razbremenilnika potoka Malence in že pridobila načelno soglasje SŽ Infrastruktur d. o. o. za nov propust skozi nasip železniške proge, ki je sestavni del predvidenega kanala za odvajanje viškov visokih voda. Prav tako je Občina Borovnica tudi že dopolnila projektno dokumentacijo za izgradnjo odseka kolesarske povezave Borovnica – Pako v delu med mostovoma na Mejačevi in Ljubljanski cesti. Izdelani so tudi načrti za rekonstrukcijo mostu v Jele, katere izvedba je odvisna od investitorja – SŽ Infrastruktura d. o. o. in za obnovo mostu na Mejačevi cesti. Rekonstrukcija mostu na regionalni cesti Vrhnika – Podpeč je stvar Direkcije za ceste. Za izvedbo kanala za odvajanje viškov voda potoka Malence in ostalih ukrepov pa bo potrebno  predhodno, na osnovi izdelanih idejnih zasnov in variant, doseči soglasje z lastniki zemljišč.

Kot sledi iz mnenja Direktorata za vode in investicije Ministrstva za okolje in prostor z dne 23. 7. 2018, je s celovito izvedbo ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti pogojena tudi možnost širitve vrtca na obstoječi lokaciji in pridobitve proračunskih sredstev RS za izvedbo te investicije.

Izvedba vseh ukrepov bo po oceni zahtevala okoli 8 let in znatno angažiranje občinske uprave ter proračunska sredstva občine. Ob tem računamo, da bo del sredstev mogoče pridobiti na osnovi nacionalnega Načrta za obnovo in okrevanje, ki ga je konce junija 2021 potrdila Evropska komisija. Za kaj vse in koliko sredstev bo predvidoma mogoča zagotoviti iz tega vira pa bo jasno šele, ko bo Vlada RS izdelala in potrdila ustrezne izvedbene načrte in v njih določila konkretne pogoje za črpanje sredstev.  

Skladno z zahtevami Ministrstva za okolje in prostor v zvezi s posodobitvijo nacionalnega Načrta zmanjševanja poplavne ogroženosti, ki je  osnova za vključitev morebitnih gradbenih protipoplavnih investicij v razne evropske (EU kohezijski sklad, Evropski sklad za regionalni razvoj, INTERREG programi, itd.) in slovenske finančne instrumente (Sklad za vode, Podnebni sklad, itd.), je Občina Borovnica na Direktorat za vode in investicije v roku, do konca januarja 2021, posredovala opis stanja glede poplavne ogroženosti in zahtevanih gradbenih protipoplavnih ukrepih. (OB)

Oglejte si tudi