Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Občinski praznik prostovoljstva

Na letošnji slavnostni akademiji ob prazniku Občine Borovnica 27. julija sta županovi priznanji prejela Dalibor Stjepanović in Janja Bizjak, občinsko priznanje je šlo v roke Facebook skupini Radar v Borovnici ter FBC Borovnica, zlati plaketi pa sta bili podeljeni Ani Zalar ter Liljani Kogovšek.
Ob slavnostni akademiji za občinski praznik je Borovnica znova premišljevala o svoji usodni navezanosti na železnico, po kateri je prvi uradni vlak od Dunaja do Trsta zdrdral 27. julija, pred 158 leti. Motiv slavnega borovniškega viadukta je kmalu našel svoje mesto v občinski simboliki, občinsko praznovanje pa se je železniški dediščini prilagodilo šele pred kratkim, o čemer je spregovoril tudi župan Bojan Čebela: »Malo je občin, ki imajo tako mlad praznik, kot je naš. Namreč, letos ta praznik slavimo šele četrtič.« Dotedanji praznik, 10. marec, je bil po odločitvi občinskega sveta zaradi »žalostne« vsebine razglašen za spominski dan. »Posvečamo mu vso pozornost. Vsi Borovničani ga slavimo na način, da se zazremo vase, se mogoče kaj naučimo iz polpretekle zgodovine. Današnji dan pa je tisti dan, ki nam daje upanje. Ne moremo si namreč predstavljati, kaj pomeni napredek, kaj je za tiste čase za to dolino pomenil prihod železnice. Kakšen tehnološki bum je to moral biti,« je nadaljeval župan, ki je ob tem spomnil, da je bila Borovnica tega razvoja deležna predvsem na račun močnega vrhniškega lobija, ki je preprečil traso čez Vrhniko. Prepričan je tudi, da ta napredek zelo slabo tržimo: »Jaz dostikrat v življenju rečem: ne obžalujem stvari, ki sem jih storil, ampak obžalujem stvari, ki jih pač nisem naredil. Mogoče bi se Borovnica morala zazreti v to, kaj predstavlja železnica za naš nadaljnji razvoj.« Ob glasbenih vložkih trobilnega kvinteta Nauportus ter skupine Oto in Rusi so bila nato podeljena občinska priznanja.

 

Priznanji župana

DALIBOR STJEPANOVIĆ je bil lansko leto v Črni vasi priča prometni nesreči, v kateri je enega od udeleženih avtomobilov odbilo v obcestni jarek, poln vode. »Dalibor je takoj skočil v vodo, segajočo do njegovega vratu, tudi nesrečni avtomobil je le s kolesi in podvozjem gledal iz potoka. Šokiranemu in ranjenemu vozniku je s pomočjo drugih uspelo zlesti iz avta in vode, slabo pa se je godilo njegovemu osemletnemu otroku, z glavo navzdol privezanemu na zadnji sedež. Gospod Dalibor se je kljub ničelni vidljivosti pogumno potopil v vodo in mulj ter tipal, dečku pa je medtem uspelo zgrabiti njegovo roko. Reševalcem je uspelo avto obrniti in s tem je tudi otrok lahko skozi razbito okno prišel do zraka. Gospod Dalibor je prerezal pas in dečka rešil.« O pogumnem dejanju so poročali številni mediji, odlikovala sta ga že generalni direktor Policije in ministrica za notranje zadeve, ob tej priložnosti pa tudi borovniški župan.

JANJA BIZJAK ima za seboj dolgo zgodovino prostovoljskega dela v občini in še posebej v Društvu podeželskih žena Ajda, katerega predsednica je. V tekočem letu je bila ena od gonilnih sil pri vzpostavitvi redne tedenske tržnice. Za dolgoletno in požrtvovalno delo pri razvoju podeželja in turizma v občini ji je bilo zato podeljeno priznanje župana.

 

Priznanji občine Borovnica

FACEBOOK SKUPINA RADAR V BOROVNICI je bila ustanovljena sočasno z uvedbo radarjev medobčinske redarske službe v Borovnici. »Takoj ko eden izmed članov skupine objavi vest ali sliko radarja v Borovnici, to izvedo vsi ostali. Na ta način se učinek umirjanja prometa vsaj podeseteri,« so zapisali predlagatelji. Da bi se skupina ne sprevrgla v kvantaški forum, so »administratorji po prvem dnevu neokusnih komentarjev te ustavili in jih izbrisali«, s čimer naj bi dosegli »točno to, kar je bil namen njenih organizatorjev oz. administratorjev, to je opozarjanje na aktivnosti umirjanja prometa ter s tem izboljšanja cestno-prometne varnosti«. Za velik prispevek k umirjanju prometa v občini so administratorji prejeli priznanje Občine Borovnica; prevzel ga je Domen Hrovatin.

"FLOORBALL" SEKCIJA TVD PARTIZAN BOROVNICA je prva v zgodovini slovenskega "floorballa", ki »je uspela osvojiti trojčka državnih prvakov«. In to že drugič v tej sezoni. Člani so osvojili naslov državnih prvakov v elitni ligi, članice v prvi ženski ligi in mešana ekipa v prvi slovenski ligi U19. Članice so leta 2014 osvojile tudi mednarodni turnir Ljubljana Open. Sezona 2014/2015 je lovoriko prvakinj državnega prvenstva že šestič prinesla ženski članski ekipi Lady Zone Borovnica. Ekipa Unihoc Borovnica je bila celotno sezono na vrhu lestvice slovenske "floorball" lige in je na koncu postregla tudi z najboljšim strelcem Robertom Koširjem in vratarjem Benjaminom Bajcem. Za izjemne športne uspehe v letu 2015 so prejeli priznanje Občine Borovnica, ki ga je prevzela Barbara Pristavec.

 

Zlati plaketi občine Borovnica

ANA ZALAR je bila od leta 1975 do upokojitve 1996 zaposlena na Krajevni skupnosti Borovnica. V predlogu je pisalo: »Tedanji predsedniki so bili volonterji, Ana Zalar pa je opravljala vsa administrativna dela in vodila finančne posle brez današnje moderne tehnološke opreme. Dela ni bilo malo, saj je bil v tistem času velik poudarek na komunalni ureditvi vasi in zaselkov, npr. zagotovitev vodnega vira na pokojiški planoti in zagotovitev električne energije vsem krajanom. Različni gradbeni material za vzdrževanje in obnovo komunalne ureditve za posameznike, šolo, vrtec, cerkev in ostale je krajevna skupnost po tedaj veljavni zakonodaji nabavljala brez prometnega davka.« V tem času so se ustanavljali številni odbori in komisije, za katere je vestno pripravljala gradiva, pisala zapisnike, koordinirala delo med njimi, zbirala prispevke. »Zaupane so ji bile večje vsote denarja, za katere je pošteno in vzorno poskrbela«, enako kot za razvoj zdravstvene in skrbno evidenco pokopališke dejavnosti. Za dolgoletno požrtvovalno delo za krajevno skupnost ji je bila podeljena zlata plaketa Občine Borovnica.

LILJANA KOGOVŠEK je bila družbeno aktivna že v šolskih klopeh, nato je dolga leta, do njene ukinitve, delovala v Folklorni skupini Bistra, se nato leta 2004 pridružila Folklorni skupini Šumnik, ki jo je vrsto let tudi vodila, sodelovala pri organizaciji koncertov in gostovanj, skrbela za obleke v skupini itd. Od leta 2006 do 2014 je bila vodja in mentorica klekljarske skupine Punkeljc, udejstvovala pa se je tudi pri gledališki skupini Šota, vse v sklopu Kulturnega društva Borovnica. Za dolgoletno delo na kulturnem področju ji je bila podeljena zlata plaketa Občine Borovnica.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi