Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Neodgovorni skrbniki psov in pasji iztrebki

V zadnjem času dobivamo veliko pritožb občanov zaradi sprehajanja neprivezanih psov in pasjih iztrebkov, ki ležijo praktično vsepovsod, kljub temu da so na širšem območju občine postavljeni koši za pasje iztrebke ali smetnjaki za takšno vrsto odpadkov in je puščanje iztrebkov na tleh z zakonodajo prepovedano, ampak očitno je med nami kar nekaj neodgovornih skrbnikov psov. Leta 2013 je na to problematiko opozarjal že članek Damjana Debevca, vendar glede na število pritožb ugotavljamo, da se stanje ni bistveno izboljšalo.
To, da občina Borovnica nima sprejetega posebnega odloka o javnem redu in miru, še ne pomeni, da je dovoljeno, da lastniki oziroma skrbniki psov te prosto spuščajo naokoli in za njimi ne pospravljajo iztrebkov. Kljub temu je treba spoštovati Zakon o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 38/13), ki v 11. členu določa, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo tako, da je pes na povodcu. Zakon o varstvu javnega reda in miru (Uradni list RS, št. 70/06) v 2. členu določa, da je dostop do prostora v zasebni lasti dovoljen le s soglasjem lastnika, posestnika ali druge opravičene osebe. Zavedati se je treba, da je pasji iztrebek neke vrste komunalni odpadek, za katerega je odgovoren skrbnik psa, ter da je skladno z Odlokom o ravnanju z odpadki v občinah Borovnica, Log - Dragomer in Vrhnika (Uradni list RS, št. 100/2013) v 37. členu prepovedano odlaganje komunalnih odpadkov na mesta, ki za to niso določena. Za nespoštovanje tega člena odloka je predpisana globa v 47. členu, ki za posameznika znaša 400 evrov.
Mislimo, da si vsak človek želi živeti v čistem, urejenem in zdravem okolju, za kar morajo skrbeti tudi skrbniki in lastniki psov na način, da se zavedajo, da pasji iztrebki sodijo v tem namenjene koše, ki so postavljeni na 13 lokacijah v občini, oziroma v zabojnike za ostanek komunalnih odpadkov (črni zabojnik) skladno z abecednikom odpadkov Komunalnega podjetja Vrhnika, ki je zadolženo za ravnanje z odpadki v občini Borovnica. Zavedati se moramo tudi, da te težave ne bomo rešili samo s pisanjem novih predpisov, odlokov in kaznovanjem. Potrebno je veliko več, in sicer to, da ljudje, ki se obnašajo neodgovorno, spremenijo svojo miselnost in priznajo svoje napake ter sami pri sebi spoznajo, kaj je dobro za prihodnost in okolje, v katerem nenazadnje tudi sami živijo.

 Vse lastnike in sprehajalce psov prosimo in pozivamo, da počistijo iztrebke za svojimi ljubljenčki in jih odložijo v zabojnike, namenjene tovrstnim odpadkom, in preden grejo na sprehod, pomislijo tudi na to, da s seboj vzamejo vrečke, v katere bodo shranili odpadke in jih potem pravilno odvrgli. Prosimo tudi, da poskrbijo za svoje pse, da se ne bodo prosto in brez nadzora sprehajali po javnih in kmetijskih površinah, zasebnih dvoriščih oziroma zemljiščih, in sicer tako, da jih imajo privezane na povodcih.

 

Občina Borovnica, Andrej Boršič

 

Oglejte si tudi