Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Veterani na obisku v Gorenji vasi

Borovniški gasilci – veterani in starejše članice smo na začetku maja vrnili obisk gasilskim veteranom iz Gorenje vasi, ki so nas obiskali oktobra lani.

Na poti mimo Vrhnike in Horjula smo se najprej ustavili v vasi Suhi dol, kjer sta nas pričakala predstavnika gostiteljev Janko Oblak in nekdanji župan Jože Bogataj. Od tu smo se odpravili na voden ogled podzemne slemenske utrdbe Goli vrh, ki sodi med največje gradbene dosežke nekdanje mogočne Rupnikove linije. Občini je v nekaj letih uspelo utrdbo preurediti tako, da imajo v njej veliko koncertov in drugih prireditev. Posebno zanimivo je balinišče z lesenimi kroglami, postavljena pa je tudi stalna muzejska zbirka. Ob vrnitvi smo se ustavili na kmetiji Košir. Osemdesetletni Matevž, gospodar kmetije, ki je stara že več kot štiri stoletja, nam je razkazal osebno zbirko starega orodja in raznih pripomočkov.
Občina Gorenja vas - Poljane ima 7500 prebivalcev. Sodi med najuspešnejše slovenske občine in je od ustanovitve leta 1994 naredila velik razvojni korak. Z raznimi projekti jim je uspelo pridobiti precej sredstev iz skladov Evropske unije in državnega proračuna. Po večletnih prizadevanjih jim je uspelo s pomočjo državnih sredstev zgraditi obvoznico in preurediti Sokolski dom, kjer domujejo občinska uprava in nekatera društva. V občini sta zelo pomembni dejavnosti turizem in kmetijstvo. V Gorenji vasi sta dve znani sirarni, eno izmed njih – Pustotnikovo smo tudi obiskali. Potrebne količine mleka dobavljajo kmetije, ki jih je v Poljanski dolini veliko. 

V občini deluje sedem gasilskih društev, ki so vključena v Gasilsko zvezo Škofja Loka. Gasilci v Gorenji vasi imajo prostore za hrambo vozil in orodja v kletnih prostorih nekdanjega zadružnega doma, se pa intenzivno pripravljajo na gradnjo novega doma ob Poljanski Sori. Njihova želja je zgraditi sodoben objekt do leta 2020, ko bodo praznovali 120-letnico delovanja. Pomagajo seveda pri gašenju požarov, ob poplavah, žledu in drugih nesrečah, se udeležujejo raznih tekmovanj doma in v tujini. Veterani se jih zaradi kadrovskih težav redkeje udeležujejo, so pa uspešnejši mlajši člani. Tako se je njihov predsednik Gregor Stanonik kot član slovenske ekipe prostovoljnih gasilcev udeležil 25. svetovnega prvenstva v ameriškem mestu Montgomery, kjer je dosegel nekaj odličnih uvrstitev med posamezniki. Tudi borovniški veterani in starejše članice pod vodstvom mentorja Vilija smo se pohvalili z nekaj odmevnimi nastopi na pokalnih tekmovanjih, kot so prvo mesto v Ribnem pri Bledu, dve drugi mesti na meddruštvenih tekmovanjih v Mirni Peči in  Domžalah in še bi lahko naštevali. Po končanih ogledih so nas prijazni domačini lepo pogostili. V poznih popoldanskih urah smo se poslovili, proti domu pa nas je odpeljal potrpežljivi voznik kombija Jože.

Franjo Modrijan

Oglejte si tudi