Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Predsednik ostaja Drašler, novi poveljnik je Turšič

Po zadnjem občnem zboru, 9. marca, predsednik PGD Brezovica pri Borovnici ostaja Jože Drašler, po 20 letih pa je Jožeta Pristavca zamenjal Damjan Turšič. Pomladili so se tudi drugi organi društva.
V upravni odbor so bili poleg predsednika in poveljnika izvoljeni še Tanja Jereb, Špela Turšič, Karmen Pirnat, Maja Petrovčič, Ciril Trček, Andrej Jereb, Dejan Turšič, Andrej Stražišar, Janez Peršin, Jože Pristavec in Štefan Kržič; v nadzorni odbor Jože Japelj (predsednik), Janez Petrovčič in Janez Kržič; v disciplinsko komisijo pa Frančišek Pristavec (predsednik), Tomaž Drašler, Bernarda Trček, Jože Trček in Rok Suhadolc. Bivšega poveljnika Jožeta Pristavca so predlagali za člana upravnega odbora GZ Vrhnika, za petletna delegata v skupščini Vrhnika pa predsednika in poveljnika društva. Turšič se je ob tem vsem navzočim zahvalil za izvolitev: "Biti poveljnik takega društva je velika čast, pa še večja obveza. Do zdaj se je v našem društvu delalo veliko; upam, da se bo tudi v prihodnje, ker samo z besedami in hvalo takih uspehov ne bi bilo. Zaključil bi z besedami Cirila Kosa, legende borovniških gasilcev: Kačani, vi ste prva liga."

Kar se tiče dela društva v preteklem letu, gre omeniti, da so v garažo pripeljali novo moštveno vozilo, z Unca je mladina prinesla že drugi prehodni pokal Rudolfa Maistra, poleg tega pa še tri bronasta, srebrno in zlato odličje. Pripravili so tradicionalno, že 25. prireditev ob dnevu žena in mater, na prošnjo občine so organizirali tekmovanje koscev in grabljic, pionirkam omogočili letovanje v Savudriji, gostili vrtec, prestavili peč in postavili dimnik ter prvič v zgodovini izdali lasten koledar. Z ognjenimi zublji so se spopadli večkrat: februarja na Učni, marca v Brezovici, aprila so iskali pogrešano osebo, avgusta so gasili požar v Liku, septembra gospodarsko poslopje v Brezovici, kozolec na Paplerjevi in stanovanjsko hišo na Mikuževi ulici. Skupaj s Slovensko vojsko pa so pripravili požarni načrt za bližnje skladišče in center za ravnanje s strelivom.

Tako kot brežanske kolege je tudi njih nakup novega vozila, ki ga je resda nadgradila občina, finančno precej izčrpal. Kljub temu bodo letos poslali na letovanje pionirje, postavili večje vitrine za preštevilne pokale in odlikovanja, prestavili elektroomarico, 17. avgusta izvedli veselico ter se seveda udeležili vseh vaj in tekmovanj. V srednjeročnem načrtu pa je nakup nove motorne brizgalne, ki bi nadomestila sedanjo, staro 44 let. Omenjeno je bilo tudi, da je župan tekmovalno uspešni mladini že obljubil ureditev novega gasilskega poligona v bližini vojaških skladišč v Podstrmecu.

Ob koncu so podelili še številna odlikovanja in napredovanja. V gasilca I. stopnje so napredovali Samo Doljšak, Andrej Jereb, Tina Mazi, Žan Korošec, Kristijan Košir, Miloš Kotar, Ciril Trček, Dejan Turšič in Jure Verbič. Priznanja GZ Vrhnika 3. stopnje so prejeli Gabrijel Meden, Irena Medle, Jan Medle, Žan Korošec, Špela Turšič, Karmen Pirnat, Polona Kržič, Maja Petrovčič, Karmen Vodeb, Jana Verhovec Meden, Erika Verbič, Melita Stražišar, Simona Vodeb, Mateja Kržič, Kristijan Košir in Tatjana Japelj; priznanja 2. stopnje Štefan Kržič, Jure Škrbec, Zoran Petrovčič, Štefka Petrovčič, Robert Petrovčič, Tomo Garin, Nejc Škulj in Danilo Furlan; priznanja 1. stopnje pa Damjan Turšič, Tomaž Drašler in Andrej Stražišar. Za 10 let aktivnega dela v gasilski organizaciji so jubilejna priznanja prejeli Judita Stražišar, Irena Medle, Jan Medle, Mateja Kržič, Anja Kržič, Aljaž Košir, Andreja Korošec, Frančiška Jereb, Tatjana Japelj, Samo Doljšak, Aleš Debevec, Tadej Debevec, Špela Turšič in Jana Verhovec Meden; za 20 let Robert Pirnat, Štefan Kržič, Jernej Suhadolnik in Marjan Pleško; za 40 let Franc Verhovec ter za 50 let Jože Turšič, Franc Turšič in Janez Petrovčič.

Podeljena pa so bila tudi najvišja odlikovanja Gasilske zveze Slovenije. Plamenico 3. stopnje je prejel Drago Stražišar, plamenico 2. stopnje Janez Kržič, Jože Trček in Jože Pristavec, plamenico 1. stopnje pa Jože Japelj. Odlikovanje 3. stopnje si je prislužila Frančiška Jereb, odlikovanje 1. stopnje pa predsednik Jože Drašler. Vsem prejemnikom čestitamo.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi