Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Leto 2017 jih je prineslo 27

Letošnje poletne počitnice so bile med člani PGD Brezovica pri Borovnici zelo delovne. Tradicionalno letovanje pionirjev v Savudriji, pripravljanje in udeležba 10 ekip na občinskih, regijskih in pokalnih tekmovanjih, izvedba 3. gasilskega tabora, izpeljava tradicionalne gasilske veselice, organizacija vaje poveljstva občine Borovnica ...  Naštetih je le nekaj dejavnosti, ki so celo poletje in začetek jeseni zaposlovale naše člane, saj vse dejavnosti zahtevajo veliko dogovarjanja, dobre odnose in predvsem obilo dobre volje. Kdor nas pozna, ve, da nam prav slednje nikoli ne zmanjka.
Na začetku julija smo naše najmlajše člane (pionirje) odpeljali na tradicionalno letovanje v Savudrijo. Dobre volje, smeha in zabave ni manjkalo. Fantje so vročino premagovali s hlajenjem v morju in velikimi količinami sladoleda. Seveda pa so si z novo pridobljenim znanjem priborili bronaste preventivne značke in opravili vsak vsaj eno gasilsko veščino. Le 14 dni kasneje smo člani društva pripravili 3. gasilski tabor, na katerega se je letos prijavilo 26 otrok, željnih novega znanja, spretnosti in predvsem druženja brez uporabe sodobne tehnologije. 5-dnevni tabor je letos potekal v času najhujšega vročinskega vala, a to nas ni prestrašilo. Na svojevrsten način smo poskrbeli za hlajenje; postavili smo vodni tobogan (dolg 35 m), se kopali v Bohinjskem jezeru (na enodnevnem izletu), zagradili potok in se v njem osvežili, izkoristili bližino Pekla in tamkajšnjih slapov in še bi lahko naštevali. Iznajdljivosti ni bilo konca. Otroci so se med tednom pridno učili in si priborili srebrne in zlate preventivne značke ter opravili nove gasilske veščine. Letos so nas s svojim obiskom razveselili gasilci – prvi posredovalci PGD Log - Dragomer ter reševalec na motorju iz UKC Ljubljana. Sami pa smo obiskali in si ogledali gasilsko-reševalni center Brnik. Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki ste omogočili, da je bilo taborjenje nepozabno.

Konec poletja je bil za vse mentorje izredno deloven. 10 ekip se je pripravljalo in se konec septembra udeležilo občinskega tekmovanja, ki je potekalo na Lesnem Brdu v organizaciji PGD Drenov Grič - Lesno Brdo. S tekmovanja smo prinesli rekordno število pokalov – kar 16 jih je bilo; od tega 2 prehodna, ki si jih priborijo le najboljše ekipe v kategoriji. Na regijsko tekmovanje se je uvrstilo 8 ekip. Že teden dni kasneje so preizkusile svoje spretnosti in znanje na regijskem tekmovanju, ki je ravno tako potekalo na Lesnem Brdu. Štirim ekipam se je uspelo prebiti v sam vrh in se uvrstile na državno tekmovanje. Letos smo v naše vitrine dodali 27 novih pokalov. S takšnim izkupičkom se lahko pohvali le redkokatero prostovoljno društvo. Vsem ekipam za dosežene rezultate in trud iskreno čestitamo in jim želimo obilno športne sreče še naprej.

Naši operativni člani pa so v mesecu požarne varnosti organizirali vajo poveljstva občine Borovnica. Na njej so sodelovala tri društva; PGD Borovnica, PGD Breg Pako in PGD Brezovica pri Borovnici. Na vaji so sestavili verigo iz treh motornih črpalk od potoka Šumnik do gospodarskega objekta na vrhu naselja Brezovica, izvedli notranji napad, oskrbeli tri ponesrečence, zavarovali sosednje objekte ter pogasili goreče poslopje. Operativni člani neprestano skrbijo za svojo usposobljenost, saj nesreča nikoli ne počiva. Gasilcem v Kotih volje in vneme nikoli ne zmanjka. Če ne verjamete, pridite na obisk, pa boste videli, kako se naše vitrine šibijo pod težo osvojenih pokalov in kako dobro usposobljeni so naši operativni člani.

Za PGD Brezovica pri Borovnici Karmen Turšič

Oglejte si tudi