Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 15.12.2017

oblačno
Danes bo oblačno in v večjem delu Slovenije deževno, sprva bodo vmes krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ki bo sredi dneva slabel. Temperature bodo od 7 do 13, v severnih krajih okoli 3 °C.
6°C | 10°C
sobota, 16.12.2017
1°C | 3°C
nedelja, 17.12.2017
-2°C | 1°C
ponedeljek, 18.12.2017
-6°C | 0°C
torek, 19.12.2017
-5°C | 2°C
Opozorila
Petek, 15.12.2017 ob 9h
Dodatnega opozorila ni.
6°C
10°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske Gasilci in zaščita

...


GASILCI IN ZAŠČITA, PROSTOVOLJSTVO, DRUŠTVA

| |
20.08.2015      23:14
A A

»Izkušnje preteklosti in tehnologija današnjosti«


Borovniška gasilska društva so 130-letnico gasilstva v naši dolini obeležila z vrsto dogodkov, od slavnostne akademije, gasilske parade, slovesne svete maše do zgodovinske razstave in zbornika.


Gasilska slika z nadškofom Stanislavom Zoretom.
Gasilska slika z nadškofom Stanislavom Zoretom.
Deli:

Prostovoljna požarna bramba borovniška

Ko je leta 1850 v Borovnici pogorelo 27 hiš in 65 gospodarskih objektov ter leta 1861 še 10 hiš, so vaščani nedvomno že razmišljali, kako v bodoče preprečiti tovrstne katastrofe. Po ustanovitvi prve požarne brambe leta 1869, vrsti hudih požarov na bližnji Vrhniki in predvsem požaru v Ohonici leta 1876, ko je pogorelo 10 poslopij, pa so že vedeli, kako in kaj. A do ustanovitve enote v Borovnici ni prišlo še devet let, morebiti tudi zato, ker je železniška postaja razpolagala s svojo gasilno brizgalno. Marca 1885 pa je bil za župana izvoljen Janez Majaron in že aprila so časniki pisali o snovanju »gasilne družbe« v Borovnici, za katero se je javilo kar 50 mož. Mesec dni pozneje so bila »pravila tukajšnjega gasilnega društva« potrjena s strani c. kr. vlade in stalni odbor sestavljen: »Predsednikom bil je za to stvar jako vneti in delavni g. Josip Vrbič, posestnik iz Bistre, jednoglasno izvoljen, njegovim namestnikom pa g. Ivan Majaron, župan Borovniški, posel tajnika in blagajnika izročen je nadučitelju g. Fran Papler-ju. Kot zaupni možje gasilne družbe bili so izvoljeni gg. Fran Galle iz Bistre, Ivan Oblak, župnik iz Borovnice, in Lovro Vrbič. Tudi v posamične odseke odbrane so take moči, da se sme izid volitve jako povoljen imenovati, kajti napredek društva nam je s to volitvijo zagotovljen.« In res, opremili so se prav kmalu, leta 1896 pa lastno brizgalno zapeljali v novozgrajeni gasilski dom. A to je bil šele začetek. Leta 1922 je bilo ustanovljeno Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Breg-Pako, ki je leto zatem zgradilo svoj dom. Leta 1932 je PGD Borovnica razvil prvi prapor. Druga svetovna vojna je za seboj pustila razdejanje in leta 1952 so zgradili nov gasilski dom Breg-Pako. Leto zatem je nastalo društvo v Brezovici pri Borovnici, ob razvitju drugega borovniškega prapora leta 1960 so ustanovili PIGD Liko Borovnica, leta 1962 še PIGD Fenolit. Zadnji društvi sta ugasnili leta 1993 oz. 1994, ostala tri društva pa so se le še krepila. Z izgradnjo doma družbene samozaščite, danes gasilskega doma, je borovniško društvo dodatno utrdilo svoj položaj osrednje gasilske enote v občini. V zadnjih desetih letih so vanj zapeljali nov gasilski tovornjak in novo moštveno vozilo ter ga dodobra preuredili, tudi za potrebe občinskega operativnega centra ob večjih naravnih in drugih nesrečah. O vsem tem in drugih dosežkih borovniških gasilcev je bilo nemalo povedanega na pretekli slavnostni akademiji, veliko večino pa boste našli tudi v novem gasilskem zborniku.

 

Slavnostna akademija ob 130-letnici delovanja PGD Borovnica

Slavnostna akademija, 10. julija letos, je bil prvi izmed večjih dogodkov v sklopu praznovanja 130-letnice PGD Borovnica in s tem začetkov borovniškega gasilstva. Slavnosti ob visokem jubileju najstarejšega še delujočega društva v občini so se udeležili predstavniki društev Gasilske zveze (GZ) Vrhnika, več sosednjih in pa pobratenega društva iz Preddvora ter nenazadnje predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša. V programu, ki ga je povezovala Simona Stražišar, z glasbenimi vložki pa popestril kvartet Škrip, so gostitelji nekaj časa namenili podelitvi več spominskih plaket, in sicer PGD-jem: Vrhnika, Stara Vrhnika, Ligojna, Drenov Grič-Lesno Brdo, Zaplana, Sinja Gorica, Blatna Brezovica, Bevke, Podlipa-Smrečje, Verd, Breg-Pako, Brezovica pri Borovnici, Padež-Pokojišče-Zavrh, Log, Dragomer-Lukovica, Dob, Preddvor, Št. Jurij, Jezero, Podpeč, Prevalje-Goričica pod Krimom, Kamnik pod Krimom ter OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, Župniji Borovnica, Občini Borovnica, GZ Vrhnika ter Gasilski zvezi Slovenije.

 

»Od ustanovnega zbora gasilskega društva Borovnica je preteklo že 130 let. To je dolga doba. Predolga za enega človeka in eno generacijo. Zato jo lahko dosežemo le s sodelovanjem več ljudi in različnih generacij ter prenašanjem znanja iz roda v rod. Tega smo se v PGD Borovnica vseskozi zavedali, zato lahko danes s ponosom praznujemo 130. obletnico delovanja. Položaj gasilcev se je v zadnjem času močno spremenil. Nismo več le organizatorji vaških veselic, ki vsake toliko bolj ali manj uspešno pogasijo kakšen požar. Postali smo najbolj zaupanja vredna osebnost, hkrati pa imamo vedno več pristojnosti in nalog. Na gasilcih pravzaprav sloni celoten sistem zaščite in reševanja v občinah in državi, naše naloge pa se vsako leto bolj širijo. To se odraža tudi v delovanju našega društva, ki se že dolgo ne ukvarja več le s klasičnimi intervencijami v smislu gašenja požarov,« je o razvoju društva povedala predsednica Saša Mevec Pušnik. Pri tem je še posebej izpostavila nedavni sporazum z Zdravstvenim domom Vrhnika o sodelovanju med reševalci in gasilci ob intervencijah. Sicer pa društvo ne ostaja zgolj v mejah domače občine, na pomoč so priskočili tudi pri gašenju požarov na Krasu, poplavah v Železnikih, pa tudi pri zbiranju humanitarne pomoči za poplavljence v BiH in Srbiji ter drugod, kjer so jih potrebovali. Širjenju nalog je vedno sledila tudi nenehna nadgradnja opreme in voznega parka, pri čemer pa so se v društvu, tako predsednica, nenehno zavedali, »da vsa tehnika ter druge investicije ne pomenijo nič, če ne vlagamo v mladino, ki je naša prihodnost. Naše pionirje in mladince sem vprašala, zakaj so gasilci in prav vsak izmed njih je med drugim povedal, da želi pomagati drugim ljudem ob požarih in drugih nesrečah. Menim, da se nam ob takšnem razmišljanju za prihodnost našega društva in gasilstva ni treba bati.«

 

Mladi sicer gasilstvo spoznavajo predvsem preko vaj in tekmovanj, ta pa niso tuja niti članskim in veteranskim ekipam, ki redno žanjejo uspehe. »Pri pregledu aktivnosti v zadnjih desetih letih gre ugotoviti, da je naše društvo izredno aktivno na vseh področjih. Ne dvomim, da smo tako uspešni tudi zato, ker smo tudi zasebno zelo dobra, homogena ekipa,« je še povedala predsednica in zaključila, da je »biti prostovoljec že od nekdaj nekaj lepega in častnega. V zadnjem času je sicer v družbi tega nekaj manj kot nekdaj, a so zato te vrednote toliko bolj cenjene. Dokler bodo obstajali ljudje, ki sredi noči ali sredi nedeljskega kosila odidejo pomagat drugim, ne da bi se vprašali komu in kdaj bodo nazaj, in dokler bodo ti ljudje žrtvovali svoje zdravje in življenja za varnost drugih, se za prihodnost gasilstva ni treba bati. In takšnih članov je v našem društvu ogromno.«

 

Da je šel napredek v gasilskih društvih odločno naprej, je ugotavljal tudi borovniški župan Bojan Čebela: »Gasilstvo se je v tem času tako zelo izpopolnilo, da ne velja več rek: to je po gasilsko. Daleč od tega. Gasilstvo je tako metodično organizirano, da bi se lahko marsikatera institucija zgledovala po njem. Časi, ko smo lahko rekli, to je pa nekaj po gasilsko, so že davno minili. Zdaj je to kvečjemu pohvala.« O tem, kako se je gasilstvo spreminjalo skozi čas, je spregovoril tudi predsednik GZ Vrhnika Vinko Keršmanc: »Generacije, ki so kakorkoli delovale v prostovoljnem društvu Borovnica, so pustile vsaka v svojem času svoj pečat, svoj doprinos, svoj prispevek k razvoju, napredku in cilju pomagati ljudem v stiski, v nesreči. Tu se je zbiralo veliko ljudi, ki so z dobrim srcem, dobro vestjo, dobro vero pomagali tistim, ki so bili te pomoči najbolj potrebni.« Zaključil je z mislijo, da bo »naša organizacija s tem načinom dela, medgeneracijskim druženjem, povezovanjem uspešna tudi v prihodnje. Delati je treba tako, da bodo generacije za nami lahko rekle, da ta organizacija živi z ljudmi, krajani, občani in pomaga ljudem ob vsaki uri in vsakem vremenu.« Predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša pa je izrazil prepričanje, »da prostovoljstvo v Sloveniji pridobiva, in dejansko smo lahko drugim v tej družbi vzor, kaj se da narediti, če je volja. Ker verjamemo, da je nekaj dobro, ne pa ker bi pričakovali, da bomo od tega kaj imeli. To je duh gasilstva, ki je v nas že 166 let. Šest držav se je že zamenjalo na tem območju, trije, štirje družbenopolitični sistemi, toda naša ideja, poslanstvo ostaja nespremenjeno, ne glede na obliko države ali sistem. Lahko bi rekli, da smo gasilci brezčasni.« Je pa ob tej priložnosti opozoril na pasti prevzemanja vedno več nalog (sporazum z ZD Vrhnika), ki jih gasilci sicer radi opravijo, a gre pri njih, po njegovo, s strani nekaterih državnih organov za izkoriščanje prostovoljstva s ciljem nižanja lastnih stroškov: »Prostovoljstvo da, a nikakor ne smemo dovoliti, da nas nekdo izkorišča.«

 

V sklopu dogodka so bila podeljena tudi številna priznanja zaslužnim gasilcem GZ Vrhnika. Odlikovanje 3. stopnje so prejeli Blaž Bolarič, Miha Ošaben, Janez Mevec, Teja Debevec, Anamarija Košir, Rok Kržič, Jure Debevec, Tadej Debevec ml., Tadej Debevec st., Gašper Ravnjak in Boštjan Matko, odlikovanje 2. stopnje Klemen Košir, Peter Štrukelj, Jure Furlan, Matevž Rupar ter odlikovanje 1. stopnje Jaka Mihevc, Damjan Kržič, Stanka Mevec, Matej Jesenko, Blaž Palčič, Gregor Kržič in Peter Žitko.

 

Prvi izvod gasilskega zbornika za ministrico

Gasilci so se znova sestali teden dni pozneje, 17. julija, ko se je z odprtjem gasilske razstave in predstavitvijo novega zbornika tudi uradno pričel praznik borovnic. Dobro obiskani dogodek sta poleg gasilcev oblikovala tudi Humanistično umetnuško društvo Karel Barjanski in Kulturno društvo Borovnica. Razlage o razvoju gasilstva na Slovenskem ter slavnostne govornike so dopolnjevali recitali ter nastopi glasbenega Tria Dolce. Gostitelj je bil to pot župan Bojan Čebela, ki je v domači sredi toplo pozdravil, sicer borovniške gore list, ministrico za šolstvo, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič. »Noben sistem ni in ne bo nikoli gasilcev naredil za birokrate. Gasilci so evropski fenomen, gasilstvo na Slovenskem ima svojo težo, ima svoj značaj in svojo tradicijo. To tradicijo danes demonstrirajo na tem mestu,« je župan komentiral pričujočo gasilsko razstavo, polno izvirnih dokumentov, slik in starejše ter aktualne opreme, obenem pa pohvalil zbornik in njegove avtorje, saj da je »presežek vseh tistih, ki sem jih do sedaj pregledal«. Prav židane volje je bila tudi ministrica, ki je izpovedala, kako lepo ji je »priti v Borovnico, še posebej je lepo priti v šolo – zdaj veste, da sem pravi šolnik, tisti, ki mora tudi skrbeti za šole – in še lepše je priti v kraj in seveda v življenje vseh nas in vas, kjer se dogaja ne samo veliko prostovoljstva, ampak tudi veliko dobrih del. In to je tista družba in združba, ki si jo želimo tudi tisti, ki se kdaj navidezno, ali nas drugi vidite v vlogi birokratov. Želimo biti predvsem ljudje in seveda tisti ljudje, ki slišijo druge ljudi in če je kje lepo slišati, videti in doživljati, je to pravzaprav v svoji rodni vasi.« Lepih doživetij ta večer res ni manjkalo, saj je iz rok urednika gasilskega zbornika, Franja Modrijana, skupaj s komplimenti ministrica prejela tudi prvi izvod le tega: »V izredno čast mi je, da imam danes pred sabo prvi izvod našega zbornika, ki smo ga skupaj v tej dolini kovali skoraj leto dni in poleg tega ne morem mimo spomina, ko je naša Maja davnega leta 2001 na tem odru briljirala ob 90-letnici organiziranega športa v Borovnici.«

 

V zborniku je poleg zgodovine posameznih gasilskih društev tudi kronika intervencij ter krajši povzetek borovniške lokalne zgodovine, kar je urednik še posebej izpostavil. Predsednica PGD Borovnica Saša Mevec Pušnik se je na tem mestu zahvalila najbolj zaslužnim za izid zbornika in pripravo razstave: Franju Modrijanu, Simoni Stražišar in Petru Bezku. »Naša požarna bramba, kot smo se imenovali daljnega leta 1885, je v teh 130 letih doživela marsikaj. Rešena je bila prenekatera hiša, pogašen marsikateri kozolec in rešeno mnogo drugega imetja prebivalcev naše kotline. V vsem tem času smo gasilci postajali vedno pomembnejši člen v družbi, naše naloge pa se še kar širijo. Seveda je nemogoče na tako majhnem prostoru povzeti bogato zgodovino vseh petih borovniških gasilskih društev, od katerih danes delujejo še tri. Na panojih si tako lahko preberete nekaj o naši preteklosti in si ogledate fotografije, ki prikazujejo utrinke iz gasilskega življenja. Zanimivost sta na primer načrta gasilskih domov prostovoljnih gasilskih društev Borovnica in Breg-Pako iz časa pred drugo svetovno vojno in pravila požarne brambe iz leta 1905. Seveda pa nismo pozabili našteti niti imen tistih mož, ki so se s svojim delom in požrtvovalnostjo zapisali v zgodovino borovniškega gasilstva,« je še pojasnila v povabilu k nakupu zbornika in ogledu razstave, ki bo v galeriji Barje na ogled še vse do 17. septembra.

 

Prek osemdeset gasilcev in dvajset vozil v paradi

Drugi dan praznika borovnic, 18. julij, je postregel z žgočim soncem in nebom brez oblačka. Neznosnim temperaturam se je po robu postavilo nad osemdeset gasilcev in gasilk, ki so se v poznem popoldnevu zbrali na Ulici bratov Mivšek. Zatem so v urejeni koloni in taktu vodečega pihalnega orkestra Vrhnika krenili mimo stebra viadukta po Zalarjevi cesti do prireditvenega prostora v športnem parku. Za godbo in mažoretami so stopali praporščaki trinajstih gasilskih društev, za njimi gasilsko moštvo ter nazadnje še dvajset gasilskih vozil. V prisotnosti številnih obiskovalcev je postrojene gasilce nagovorila predsednica PGD Borovnica Saša Mevec Pušnik. Govor je bolj ali manj sledil tistemu s slavnostne akademije, je pa ob tej priliki predsednica izpostavila, da »svoje poslanstvo člani PGD Borovnica opravljamo poleg svojih rednih služb in življenjskih vlog, zato nas včasih kritike na naš račun, predvsem neutemeljene, zabolijo. Včasih tudi tako zelo, da nam mogoče za trenutek vzamejo voljo do dela. Pa vendar, po tehtnem premisleku vedno ugotovimo, da je na stvari treba gledati širše, bolj pozitivno in da je zagotovo več takšnih ljudi, ki naše delo cenijo in nas podpirajo. In ravno zaradi njih je prav, da na svoji poti vztrajamo.« Podpredsednik Brikcij Trček in predsednik GZ Vrhnika Vinko Keršmanc sta spregovorila o generacijskem delu, tradiciji in pomenu gasilstva za državo, čestitkam ob jubileju pa se je pridružil tudi župan Bojan Čebela.

 

Sledile so podelitve najvišjih gasilskih priznanj Gasilske zveze Slovenije. Odlikovanje 3. stopnje je prejel Bojan Lavrenčič, 2. stopnje pa Saša Mevec Pušnik, Igor Trček ter Andrej Podržaj. Plamenica 2. stopnje je bila podeljena Bogomirju Pelku, plamenica 1. stopnje Jožetu Palčiču in Marku Mevcu, medtem ko si je Viljem Mevec prislužil odlikovanje za posebne zasluge. Plaketi GZ Vrhnika in Civilne zaščite sta romali v last PGD Borovnica. Sklepno dejanje praznovanja 130-letnice je sledilo teden dni pozneje, 26. julija, na »Marjetino nedeljo,« ko je slovesni sveti maši v farni cerkvi prisostvoval celo nadškof Stanislav Zore.

 

Damjan Debevec, foto: DD, IT


0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Borovnica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 454
Izšla: 27.11.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.