Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
2°C
-3°C
JUTRI
2°C
-4°C
3995

Čiščenje stebra borovniškega viadukta

V soboto, 7. 4. 2018, so člani Jamarskega društva Borovnica, ob pomoči gasilcev iz Brega pri Borovnici, Borovnice in Vrhnike, slednji so prispevali avto-dvigalo, pristrigli vegetacijo in odstranili najbolj nevarne slabo vezane kamne in opeke s stebra Borovniškega viadukta. Vsem se za  lepo zahvaljujemo. Prostovoljci so delali zelo previdno in pazili, da ne bi preveč preplašili para postovk, ki gnezdi na stebru. V času, ko je še stal, je bil Borovniški viadukt znan tudi kot gnezdišče postovk.  

Verjetno se bo marsikateri občan spomnil, da j bil steber “očiščen” že pred leti in se jezil, češ da občina ni sposobna temeljito očistiti stebra in zato ponovno zapravlja davkoplačevalski denar. A  je treba vedeti, da gre  za delo prostovoljcev, ki zahteva le minimalna sredstva. Prav tako je treba tudi vedeti,  bi več kot “kozmetične olepšave”, gradbeno strukturo samo oslabile in tako vodile do še hitrejšega propada stebra. Tako  bo potrebno čez leto ali dve vse skupaj ponoviti. Temu bo tako, dokler se ne najdejo sredstva za temeljito sanacijo stebra, katere stroški so ocenjeni na okoli 150.000 €. 

“Čiščenju” stebra bo sledila postavitev zaščitne ograje, ki bo preprečevala dostop do območja, na katerem bi lahko prišlo do poškodb zaradi padca okrušene opeke ali kamna s stebra. Živa meja okoli stebra tega ni mogla v celoti zagotoviti. Okoli stebra bo tudi opravljen izkop zemljine, položena folija za preprečevanje rasti vegetacije ter položen pesek, tako da se bo bolje videla dinamika krušenja kamenje in opeke.  

V parku ob stebru bodo že v aprilu  obnovljene obstoječe in urejene nove poti. Pri tem bodo upoštevana načela sodobnega oblikovanja parkovnih površin, po katerih se poti uredijo tam, kjer večina obiskovalcev dejansko hodi in ne tam, kjer si jih v naprej zamisli (krajinski) arhitekt. Ob poteh  pa bodo do sredine junija postavljene informacijske table, ki bodo predvsem s fotografijami, a tudi s kratkimi besedili, predstavile zgodovino Borovniškega viadukta. Na novo bo zasajeno tudi okrasno grmičevje in postavljene klopi.  S tem se ne bo spremenila z OPPN »Mercator« opredeljena vsebina parka, temveč bo ta samo ustrezno nadgrajena in usklajena z novimi razvojnimi trendi in tehnologijami predstavitve kulturne dediščine.

Skladno z OPPN bo odstranjen tudi kiosk, v katerem je do nedavnega obratovala prodajalna kruha in peciva in je bil postavljen kot začasni objekt do realizacije z OPPN predvidenega trgovskega centra. Tega v obliki, kot predvideva OPPN in investitor (Mercator) že pripravlja nov OPPN, ki naj bi v prihodnjem letu omogočal gradnjo trgovskega centra v spremenjeni obliki in na nekoliko spremenjeni lokaciji.

Maketa Borovniškega viadukta in informacijski kozolček sta bila iz parka premeščena k čuvajnici 666, kjer bosta prav tako služila obiskovalcem za spoznavanje zgodovine gradnje Južne železnice v naši občini. Tudi klesanci iz podpeškega marmorja so varno uskladiščeni in čakajo na to, da bodo na nov način pričali o Borovniškem viaduktu.

Na osnovi preureditve  spominskega parka ob  stebru Borovniškega viadukta Občina Borovnica načrtuje tudi prijavo projekta trajnostnega razvoja železniške tehniške dediščine kot ene od osnov za razvoj turizma v občini na pravkar (10. 4. 2018) objavljeni razpis LAS Barje z zaledjem.  Projekt bo obsegal ureditev tematske poti od stebra do zahodne pete viadukta, kjer bo urejena razgledne točka z dodatnimi informacijskimi tablami o viaduktu, Južni železnici in Borovnici. Poleg gradnje  obiskovalske infrastrukture bo projekt vseboval tudi možnost dostopa do dodatnih vizualnih in tekstovnih vsebin s pomočjo IKT orodij oz. pametnih telefonov,  računalniških tablic in računalnikov.

Preko razpisa LAS Barje z zaledjem sicer ne bo mogoče zagotoviti neposredne zaščite in obnove stebra. Lahko pa izboljšamo zavedanje o pomenu in prepoznavnost naše železniške tehniške dediščine ne le v občini, temveč tudi širše na ravni Ljubljanske urbane regije, osrednje Slovenije in države v celoti. S tem ne bomo le povečali turistične privlačnosti kraja, ampak, upajmo, tudi možnosti, da se najdejo sredstva za ohranitev in obnovo stebra Borovniškega viadukta, ki nam vsem pred očmi vedno hitreje propada. 
Andrej Klemenc, foto: Peter Svete in Andrej Klemenc

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij