Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
8°C
-1°C
JUTRI
7°C
-2°C
3804

Avtobusno postajališče Dol pri Borovnici

Postopki pri pridobivanju potrebne projektne dokumentacije, posebno ob regionalnih cestah, so zahtevni in dolgotrajni, želja občanov in seveda tudi občine pa je, da bi se stvari hitreje odvijale in da se enkrat začeta naložba čimprej pokaže na terenu, uspešno zaključi in  gremo lahko naprej. Strinjali smo se, da je treba avtobusno postajališče Dol, ki si v zadnjih letih mogoče niti ne zasluži več tega imena, celovito obnoviti. Glede na to da je smiselno urejati postajališče na obeh straneh ceste, na tem območju pa je še ekološki otok, je bilo treba dokumentacijo pripraviti v skladu z zahtevami Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI), kjer bližnjic preprosto ni. Cesta je preozka, zahteve pri obnovi postajališč pa so jasne, treba je narisati sredinsko črtoa, za kar pa mora biti vozišče ustrezno široko. Zagotavljati je treba preglednost in zadostiti zavijalnim radijem za avtobus, postaviti ustrezno signalizacijo in osvetliti območje.    

Na začetku leta 2017 je občina Borovnica naročila projektno dokumentacijo za obnovo avtobusnega postajališča na Dolu pri Borovnici. Proces, preden je prva lopata na terenu, je pri tovrstnih naložbah večkrat nerazumljivo dolg oz. razumljiv, če upoštevamo vse postopke, ki jih je treba speljati. Začne se z geodetskim posnetkom in idejno zasnovo. Junija lani je direkcija RS za infrastrukturo opravila terenski komisijski pregled upravičenosti postavitve avtobusnega postajališča. Nato smo izdelali projektno nalogo, ki je bila avgusta potrjena. Sledila sta geološko-geomehanski pregled in izvedbeni načrt, na osnovi katerega smo  pridobili potrebna soglasja pristojnih soglasodajalcev. Nazadnje smo februarja letos pridobili še vodno soglasje. Decembra lani smo se z DRSI dogovorili, da bodo izvedbo projekta prevzeli oni in bo občina nastopala le kot sofinancer. Aprila letos smo z ministrstvom za infrastrukturo podpisali sporazum o sofinanciranju, ki definira obveznosti pogodbenih strank. Ministrstvo bo zdaj pripravilo razpis za izvajalca in upamo, da bomo poleti, po letu in pol, končno lahko zakoličili meje, do katerih bo posegla lopata.

V vmesnem času je prišlo do prometne nesreče in zaradi varnosti smo bili primorani avtobusno hiško odstraniti že pred postavitvijo nove. »Pred Borovnico je pozabljena vas po imenu Dol,« se je glasilo ironično sporočilo ene od aktivnih občank, ki je upravičeno začudena nad postopki pri postavitvi postajališča. Z razlago ji lahko pojasnimo le, da se več kot leto in pol že dela na projektu, postopki pa terjajo svoj vrstni red.

 

Občinska uprava 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!