Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
6°C
-3°C
JUTRI
1°C
-1°C
Deli
3216

Analiza čistilne akcije

Letošnje čistilne akcija katera je 24.3.2018 potekala pod pokroviteljstvom občine Borovnica in  jo je koordiniralo Društvo Dolanskih fantov je udeležilo 12 društev, 76 njihovih članov in 1 občan, ki se je pridružil na dan akcije Akcija pobiranja se je pričela ob 9.00 uri in končala ob 12.00 uri s pozno malico. Za odlično enolončnico, ki jo je v vojaški kuhinji vojnih veteranov pripravil kuharski mojster Jure Furlan, si je čas  vzelo le malo udeležencev akcije. Po končanem zbiranju odpadkov je vreče z le temi  pobrala vrhniška komunala in jih odpeljala v zbirni center. Količina pobranega je razvidna iz slikovnega materiala.

Akcija je dobro uspela,  čeprav bi ob večji udeležbo pobrali še več smeti oz. bi očistili tudi nekatera območja, ki jih letošnji akciji nismo uspeli. V prihodnje je tako nujno zagotoviti ne le udeležbo vseh društev, temveč predvsem večjo udeležbo občanov. Poleg večje udeležbe bi k večjem uspehu in učinkovitosti prispevalo tudi, če bilo že na začetku leta znano, katero društvo bo to leto koordiniralo akcijo in bi predhodno opravilo ogled terena, s ciljem, da se ustrezno število prostovoljcev, ne glede na društveno pripadnost in razdelitev območij med društva, usmeri tja, kjer so največje količine odpadkov.  

Glede na letošnja opažanja je veliko odpadkov ob regionalni cesti, predvsem v bližini Petrolovega bencinskega servisa in od bifeja Škorpijon do Bistre. Očitno precej tistih, ki se na bencinskem servisu ne oskrbi samo z gorivom, temveč tudi z okrepčili in prigrizki, njihovo embalažo lahkomiselno odvrže kar skozi okno vozečega avtomobila. Zato bi v prihodnjih letih ob spomladanski čistilni akciji kazalo na samem bencinskem servisu organizirati tudi akcijo ozaveščanja o nesprejemljivosti tovrstnega početja.

Akcijo bi lahko popestrili tudi s tem, da bi ob njenem koncu organizirali tudi delavnico ustvarjanja umetniških izdelkov iz izbranih zbranih odpadkov in izdelke razstavili – recimo kar na bencinskem servisu ali pa ob kakšnem izmed »zelenih otokov«.

To ni zadnja letošnja čistilna akcija v občini. Ekologi brez meja v sklopu svetovne akcije čiščenja odpadkov 15. 9. 2018 pripravljajo tretjo, in po njihovih besedah tudi zadnjo akcijo Očistimo Slovenijo 2018. Njen namen je očistiti predvsem divja odlagališča odpadkov ter vzpostaviti ozaveščenost ter sistem nadzora in sankcioniranja, ki bo preprečil ponovno nastanek divjih odlagališč odpadkov. Več o akciji boste lahko pravočasno izvedli tudi v Našem časopisu.
Andrej Klemenc, foto: Peter Svete in Darko Mršič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!