Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Svetovni dan knjige s Francijem Rogačem

23. april je eden izmed dni v letu, ko se še bolj kot ponavadi posvečamo knjigi, promociji branja, založništvu, avtorskim pravicam, intelektualni lastnini in pismenosti. Na povabilo Knjižnice dr. Marje Boršnik bo Borovnico takrat obiskal pisec romana za odrasle in pravljičar Franci Rogač. Prebirali bomo zgodbe, se o njih pogovarjali, morda pa se že napisanim pridruži celo nova. Prireditev, namenjena vsem, ki jih privlači svet otroške domišljije, bo v dvorani nad vrtcem, pričela pa se bo ob 17. uri.

 

Svetovni dan knjige je UNESCO proglasil leta 1995 v Parizu, korenine pa ima v Kataloniji in prazniku sv. Jurija, ki goduje 23. aprila in je zavetnik več mest; med njimi so Piran, Ljubljana, Ptuj. Katalonci so namreč več običajev združili v en praznik. Tudi praznik vrtnic, ki izvira iz 17. stoletja. Na ta dan fantje dekletom že več kot stoletje podarjajo vrtnico (lepoto), one pa njim knjigo (znanje). Praznik knjige so prvič obeležili 7. oktobra 1926, ko naj bi se rodil Miguel de Cervantes. Od leta 1930 naprej ga praznujejo ob koncu pomladi, 23. aprila.

Ta dan je zaznamovan s številnimi obletnicami rojstva ali smrti svetovno znanih literatov (William Shakespeare, William Wordsworth, Miguel de Cervantes, Rupert Brooke, Vladimir Nabokov, Maurice Druon, Manuel Mejía Vallejo …). Med redkimi državami, ki praznika knjige ne obeležujejo le 23. aprila, ampak mu pozornost posvečajo ves teden, je tudi Slovenija. Pobudo za praznovanje mednarodnega dneva knjige tudi pri nas je dal Evald Flisar, takratni predsednik Društva slovenskih pisateljev, prvič pa smo ga obeležili leta 1997.

Dan knjige po svetu zaznamujejo s številnimi in različnimi kulturnimi dogodki. Priredijo sejme, si izmenjujejo knjige, izbirajo najbolj priljubljeno knjigo, podeljujejo nagrade, organizirajo bralne maratone in prebirajo različne avtorje ter knjige … V nekaterih državah so že priredili noč knjige; predlani je temu premierno sledilo več slovenskih krajev, tudi v zamejstvu. 23. aprila si mesta predajajo naziv svetovna prestolnica knjige; Ljubljana ga je imela leta 2010.  

Kulturnih dogodkov, ki se bodo zvrstili ob mednarodnem dnevu knjige, bo v Sloveniji prav gotovo veliko. V Borovnici bomo pripravili pravljično popoldne s Francijem Rogačem, piscem romana za odrasle in zgodb za otroke. Pred leti je zapisal: »V pravljicah, ki so mi jih v otroštvu pripovedovali ali pa sem jih prebral, sem se velikokrat lahko primerjal z različnimi junaki. Želje, ki se v pravljičnem svetu uresničujejo, niso nič drugačne kot tiste, o katerih sanjamo v stvarnosti, le da se v domišljijskem svetu vedno vse srečno izide. Dobra volja, ki plemeniti željo doseči tisto, po čemer hrepenimo, mnogokrat pripelje do želenega cilja. In to vero moramo imeti vsi – ne glede na to, v kakšnih okoliščinah se znajdemo.«

Poleg romana in pravljic, napisanih v slovenskem jeziku, je izdal tudi dvojezične. Želi si namreč, da bi se slovenskega jezika dobro naučili tudi otroci, ki živijo na tujem, imajo pa slovenske korenine. Najbolj je ponosen na svoje zgodbe, ki so prilagojene gluhim, slepim in slabovidnim otrokom. Rad osrečuje najmlajše, posebej bolne in invalidne. Poklic, lastne izkušnje, predvsem pa njegova srčnost se odražajo tudi v njegovih delih. Vsaka njegova pravljica ima nauk, najraje pa se posveča drugačnosti. Otrokom skuša prek pravljičnih junakov povedati, da kljub drugačnosti in hibam v življenju velja vztrajati, saj to vodi do cilja. 

Uspelo mu je priti na največji spletni prodajni portal Amazon.com, nekaj knjig je podaril tudi ameriškim knjižnicam. Njegova dela pa ne živijo samo v knjigah. S pomočjo Zavoda za slepe in slabovidne je izdal zgodbe, ki jih lahko slepi otroci prebirajo v brajici ali poslušajo na zgoščenkah, gluhi in naglušni pa gledajo na DVD-jih v znakovnem jeziku.  

Do zdaj je s svojo dobrodelnostjo razveseljeval otroke po šolah, bolnišnicah, knjižnicah in drugih ustanovah. Izgubljena slončica je bila eno leto celo najbolj izposojena pravljica v Sloveniji, decembra 2010 pa je v vlaku, ki je stal na železniški postaji v Ljubljani, ves dan bral pravljice več kot 600 otrokom. In prav ob koncu tega projekta se je utrnila ideja napolniti dvorano v Stožicah z otroki, jih popeljati v domišljijski svet in jim podariti knjigo. Med večjimi željami pravljičarja Francija Rogača sta tudi risanka, ki bi nastala po njegovi zgodbi, in pravljica, uprizorjena v gledališču. »Svet namreč potrebuje pravljice,« pravi pisatelj.

 

 

Simona Stražišar

Foto: Jože Pristavec

Oglejte si tudi