Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Na Gorenjskem počastili spomin na Borovničanko prof. dr. Marjo Boršnik

Po obsežni razstavi, ki so jo nedavno v Mestni knjižnici Kranj posvetili pregledu življenja in dela naše prve profesorice slavistke, ugledne literarne zgodovinarke in znanstvenice, prof. dr. Marje Boršnik, so se njenemu spominu poklonili tudi v Gorenjskem muzeju.
Na muzejskem večeru 19. 3. 2015 sva hčerka in vnukinja dr. Marje Boršnik v sproščenem pogovoru predstavljali drobce iz življenja najine mame oz. babice. Spomnili sva se njenega otroštva v Borovnici od leta 1906 do 1921, ki ga je preživela v čudoviti (»Košutovi«) hiši, ki jo je postavil njen oče. Iz tega obdobja je namreč vse življenje črpala navdih in spomine. Pred polno dvorano poslušalcev, med katerimi so bili tudi njeni učenci in prijatelji, ugledni gostje, med katerimi sva še posebej pozdravili borovniškega župana g. Bojana Čebelo, bibliotekarko iz Knjižnice dr. Marje Boršnik Simono Stražišar, sva govorili o smešnih trenutkih, o težkih obdobjih med in po drugi svetovni vojni, o tem, kako se je kot napredna ženska ustvarjalka znašla na fakulteti in kakšna je bila po srcu slavna »profesor'ca«. Naslednje leto bo stodesetletnica rojstva, zato bo pregledna razstava o njej potovala po večjih knjižnicah po Sloveniji in, kar bo najlepše, zaključila svojo pot v rojstni Borovnici, kjer je Boršnikova tudi pokopana. Ob pomembnem jubileju nastaja obsežna knjiga o njenem življenju in delu, nedvomno pa se je bomo spomnili tudi v slavističnih krogih. 

Verjetno je najpomembnejše sporočilo Boršnikove neomajen pogum in poštenost, iskanje resnice ter trdna vera v dobro v vsakem človeku. Vse življenje je posvetila raziskovanju slovenskih književnic in književnikov in o njih objavila številna dragocena dela.  Na večeru sva govorili tudi o zanimivih novih odkritjih iz zapuščine Boršnikove, ki jo zadnja leta poglobljeno odkrivava.

ddr. Francka Premk in dr. Eva Premk Bogataj

 

Oglejte si tudi