Logo MojaObčina.si

Borovnica

JUTRI
22°C
13°C
SRE.
22°C
13°C
Deli
2761

Kulturahod Borovnica 2019

Kulturno društvo Borovnica je v sodelovanju s HUD Karel Barjanski, TVD Partizan Borovnica in društvom Zabočela 8. febuarja organiziralo pohod ob kulturnem prazniku. Prvo presenečenje se je zgodilo takoj na začetku pohoda, saj se je pri OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica zbralo kar 100 ljudi, kar je močno preseglo vsa pričakovanja. Začetek pohoda je moški pevski zbor Štinglc oznanil s slovensko himno. Za njim so člani Gledališke skupine Šota predstavili življenje in delo pesnika dr. Ivana Korošca, po katerem se imenuje borovniška osnovna šola. V nadaljevanju so besede namenili predstavitvi Jožeta Kranjca, slovenskega pisatelja in dramatika, ki je imel  v hiši pri OŠ (bivši mladinski klub) fotografski atelje.

V pričakovanju novih spoznanj o Borovnici in Borovničanih so se pohodniki premaknili do doma TVD Partizan Borovnica, kjer je Slavko Gabrovšek  slikovito opisal kulturno delovanja Sokolskega društva  in naslednikov vse do današnjih dni. Matjaž Ocepek pa je z izbranimi besedami predstavil življenjsko delo akademika dr. Frana Ramovša, ki je mladost preživel v hiši nasproti doma TVD Partizan. Pot je pohodnike potem vodila proti “stari postaji”, kjer so ob prelepem razgledu na z jutranjim soncem obsijano Borovnico ponovno zapeli pevci MPZ Štinglc. Po krajšem sprehodu navzdol smo se ustavili pri lovskem domu, kjer je Matjaž Ocepek podal zgodovinske podatke o Delavskem prosvetnem društvu Vzajemnost. Pohodniki so nato po Ljubljanski cesti ubrali pot do gostilne in picerije KIM-VI, kjer so bili postreženi z napitki, Slavčki s Kužnice pa so ubrali vesele viže.

Pohodnike so zasrbele pete in ubrali so jo na traso stare železniške proge do čuvajnice 666, kjer je Žan Bezek iz HUD Karel Barjanski prisotnim opisal pomen tega objekta. Ker pa smo že bili na železniški progi, so plesalci folklorne skupine Bistra odplesali splet Z vlakom v Coklburg in tako je »vlak« udeležence odpeljal do športnega igrišča pri novem naselju Ob Borovniščici. Tam so pohodnike pričakali plesalci otroške folklorne skupine Coklarčki. Bližala se je že 12. ura in pot pohoda je ob Borovniščici mimo Jele udeležence pripeljala do galerije Barje. Člana HUD Karel Barjanski, Žan Bezek in Simona Stražišar sta predstavila delovanje Bralno-čitalnega društva Borovnica v preteklosti, življenje in delo dr. Marje Boršnik, knjižnico, ki nosi njeno ime, ter izmenjevalnico knjig v galeriji.

Z zadnje točke je bil potreben kratek sprehod do gostilne Godec, kjer je vse udeležence pričakala topla enolončnica, za veselo vzdušje pa je poskrbela tamburaška sekcija Kulturnega društva Borovnica. Z obrazov udeležencev je sijalo zadovoljstvo, saj so bili na s soncem obsijanem sprehodu, hkrati pa so preživeli poučno praznično dopoldne. Zato se na tem mestu Kulturno društvo Borovnica skupaj s HUD Karel Barjanski, TVD Partizan Borovnica in društvom Zabočela zahvaljuje vsem udeležencem in nastopajočim, ki so omogočili prijetno druženje in obeležitev kulturnega praznika, tokrat na malo drugačen način. Hvala tudi Občini Borovnica, gostilni Godec ter gostilni in piceriji KIM-VI, saj brez njihove pomoči izvedba pohoda ne bi bila popolna.

 

Kulturno društvo Borovnica, foto: AK

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi