Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Borovnica
JUTRI
23°C
11°C
SOB.
22°C
11°C
Oceni objavo

Jesenski koncert s pridihom pomladi

Pevke društva ŽPZ Tonja smo 4. novembra organizirale prijeten koncert, na katerem so kot gostje nastopili pevci moškega pevskega zbora Polšnik in mešanega pevskega zbora Triglav iz Splita.

Pevskega večera smo se Tonje vnaprej veselile, saj smo vedele, da čas namenjamo pesmim, ki bodo prijetno zazvenele, nas za kratek čas pospremile v različne kraje, potopile v različne spomine, razpoloženja, se marsikoga še posebej dotaknile in se nam v srca prelile. Tudi zato so izbrane pesmi lepo odzvanjale v noč ... Tonje pod vodstvom zborovodkinje Eve Mori smo za uvodni pozdrav izbrale dve pesmi, ki smo ju obogatile še s koreografijo. Zatem smo oder odstopile gostom. 

Pevci MoPZ Polšnik, ki jih vodi Žiga Tori, so dodali prijetno energijo in toplino, ki so ju njihove pesmi širile med obiskovalke in obiskovalce našega koncerta. Na Polšniku, od koder so pevci prišli, se sicer veliko dogaja. Tudi po zaslugi njihovega KD Pavle Voje – ljudske pesnice, ki je spodbudila kulturno dogajanje v kraju. MoPZ Polšnik je že 43. leto nepogrešljiv člen in nosilec kulturne dejavnosti v živahni skupnosti, ki preseneča z odmevnimi prireditvami v domačem kraju in drugje. Pevci so zapisali, da na Polšniku popestrijo skoraj vsako prireditev, proslavo, srečanje, pa tudi ob zadnjem slovesu so pogosto zraven. Ustvarjalno vzdušje vzdržujejo z gostovanji po Sloveniji in tujini. Širok nabor zborovskih pesmi je primeren za vsako priložnost. Pred leti so posneli nabor pesmi Petra Jereba, ki so ob 150-letnici njegovega rojstva spet posebno aktualne. Zbor sestavlja do 15 pevcev s Polšnika in iz okoliških krajev. Fantje so se pri nas s pesmijo ponovno izkazali in Tonje smo prepričane, da bodo v Borovnico še prišli. Za njimi so na oder stopili pevke in pevci mešanega pevskega zbora Triglav iz Splita pod vodstvom Tatjane Kurajice.

V starem Dioklecijanovem mestu, v srcu s soncem obsijane Dalmacije, ob šumenju valov, šelestenju dišečih borov, ob stoletnih oljkah in rodovitnih vinogradih se je leta 1996 srečala skupina zaljubljenih v pesem in kmalu postala pevski zbor, pravijo. V zboru poje 22 pevcev, Slovencev po rodu, pa tudi Splitčanov, ki jih ljubiteljsko druženje s pesmijo bogati, veže in razveseljuje. Pletejo ga v venček, ki ga radi poklanjajo obema domovinama. Že 21 let negujejo slovensko ljudsko in umetno pesem, duhovno glasbo, zelo radi pojejo tudi dalmatinske pesmi. Pridno delo je rodilo uspehe na številnih nastopih in gostovanjih, v Splitu, pri rojakih po Dalmaciji, Italiji, Nemčiji, Bosni in Hercegovini ter Sloveniji. Že 20 let tradicionalno sodelujejo na reviji Primorska poje in taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Navezali so stike z mnogimi pevskimi zbori iz Slovenije, pri nas radi gostujejo in tudi mi smo z našo pesmijo pri njih dobrodošli. Tudi tokrat so dokazali, da pesem povezuje, razveseljuje in povsod domuje. V dvorani je rastla toplina, ogrela so se srca in pesem za pesmijo je pletla šopek nepozabnega koncerta, prijetnega pevskega večera ter prijateljskega druženja.

Na vabilo v Split se bomo Tonje z veseljem odzvale konec maja, ko bomo nastopile tudi v Šibeniku. Pevke in pevci MePZ Triglav so svoj tokratni obisk v Sloveniji namenili Borovnici, ki so jo v nedeljskem dopoldnevu želeli še malo bolje spoznati. Zanimivosti smo jim Tonje predstavile med vožnjo po Borovnici in okolici. Obiskali smo ekološko kmetijo Pr' Laškarju v Zabočevem ter ob manjši pogostitvi in predstavitvi domačih pridelkov z zanimanjem prisluhnili Slavici in Vinku Koširju. Potem smo šli v Bistro, kjer so naši gostje pozorno občudovali raznovrstne in zanimive zbirke tehniškega muzeja. Po kosilu v Mantovi, kjer so sicer prenočili, so se odpravili na pot proti domu z lepimi, prijetnimi vtisi, ki so jih izražali njihovi nasmehi, predsednik zbora Cveto Šušmelj pa jih je podkrepil še z besedami: vedno bomo veseli našega srečanja! Tonje bo toplina vseh zbranih vtisov spremljala še dolgo. In še to: po lepem koncertu nas je nekdo prijetno presenetil s plačilom naročenih jedi za sobotno pogostitev. Zahvaljujemo se neznanemu, a očitno srčnemu gostitelju!

Jožica Rupar, fotografije: Valerija Trček

Oglejte si tudi