Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

FS Bistra na Ohridu

Folklornikom Bistre še ni zmanjkalo idej in pošlo moči za ples. Tudi v pretekli sezoni smo bili zelo ustvarjalni in dejavni. Skupaj s FS Šumnik smo pripravili jubilejni koncert ob 40-letnici začetka folklorne dejavnosti v Borovnici. Ob tej priložnosti smo skupaj izdali tudi knjigo Brž na ples, v kateri so fotografije in spomini na folkloro v naši občini. Na Miklavževo smo dobili novo vodjo Tanjo Drašler in celo sezono še bolj zavzeto vadili stare in nove plese. Poleg nove vodje se nam je pridružilo še nekaj novih plesalcev, ki smo jih vedno veseli. Hodili in plesali smo v prvem Kulturahodu v Borovnici. Udeležili smo se območnega srečanja folklornih skupin in bili izbrani tudi na regijsko srečanje v Trbovljah. Z nastopi v projektu Židana marela smo si nakupili nekaj kosov oblačil in obutve.  Za izseljence povratnike v društvu Lastovke smo v Domžalah zaplesali ob njihovem desetem jubileju. Za zaključek sezone pa smo že tretjič zaporedoma odšli na gostovanje v tujino.

Pritegnilo nas je vabilo na kulturni festival Slovenija na Ohridu, ki je potekal od 22. do 26. junija, tokrat že četrtič. Za sodelovanje se nas je odločila večina plesalcev, imeli pa smo še nekaj spremljevalcev.  Na poti na Ohrid ni šlo vse gladko. Zamudo smo imeli že ob odhodu, na cesti je bila gneča in na mejnih prehodih smo se tudi načakali. Dolge ure so bile s prepevanjem veliko krajše in dobre volje smo z nekaj zamude prispeli na Ohrid. V hotelu Ambasador so takoj in še potem vse dni lepo skrbeli za nas. Zvečer istega dne smo se ob Ohridskem jezeru že srečali z ostalimi udeleženci festivala, pozdravit nas je prišel tudi  veleposlanik RS v Severni Makedoniji prof. dr. Milan Jazbec. Naslednje dni smo raziskovali Ohrid in okolico in  uživali v nastopih ostalih slovenskih kulturnikov na različnih lokacijah Ohrida. Bilo nas je dobrih 500 predstavnikov različnih področij kulturnih dejavnosti v Sloveniji: plesalci, folklorne skupine, pevci ljudskih pesmi, pevski zbori, različne pevske zasedbe, orkestri, lutkovne, gledališke skupine, mažorete … verjetno se mi je kdo izmuznil iz spomina. Naša predstavitev na velikem odru ob čaršiji je pritegnila gledalce, ki so nam poklonili spontan vmesni aplavz in bilo nam je prijetno pri srcu. Nekateri smo bili prvič oblečeni v nove kostume, ki nam jih je sešila naša Tončka Trček.  Dnevi so bili polni dogajanja, druženja tudi z drugimi skupinami in še vreme nam je bilo zelo naklonjeno. Vse nas je očarala nekdanja prestolnica Samuelovega cesarstva Ohrid s tradicionalno arhitekturo, ozkimi ulicami starega dela mesta in kristalno čisto vodo jezera. Gostitelji so bilo povsod prijazni in ustrežljivi in marsikdo si je obljubil, da se bo sem še vrnil. Navezali smo kar nekaj stikov s slovenskimi skupinami in ena od njih, ki nas je navdušila s svojim nastopom, bo letos tudi gostja na našem koncertu novembra.

Toliko se je dogajalo, da smo nakupe spominkov odložili čisto na zadnje ure bivanja na Ohridu. Ponudba je bila lepa, strnjena na eni ali dveh ulicah, cene pa zares zmerne. Po zadnjem sladoledu in pijači na čaršiji smo se poslovili od tega bisera na Balkanu in se spet peljali po dolgi poti čez Severno Makedonijo, Srbijo, Hrvaško nazaj v Slovenijo. Toda nabrani kilometri na poti do tja in nazaj niso pokvarila enotnega mnenja udeležencev, da so bili dnevi, ki smo jih preživeli skupaj na tem potovanju, nepozabno lepi. Nekaj duha potovanja je bilo prisotnega tudi na muzejskem vlaku na poti v Borovnico nekaj dni po prihodu nazaj v Slovenijo. Na Prazniku Borovnic(e) je bil v  našem nastopu tudi delček vzdušja z Ohrida. 

Avgust je namenjen počitku. Septembra pa bomo spet brusili pete in ustvarjali nov dogodek. Letni koncert 16. novembra bo spet v znamenju zanimive teme, zato se nadaljnjega snovanja jesenskega nastopa veselimo vsi. Vabljeni ste, da tudi letos ta večer preživite z nami.

Liljana Kogovšek, foto: Andrej Verbič in Janez Kogovšek

Oglejte si tudi