Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Ogled lepot Bohinja letošnje poletje tudi z e-rikšo, prvim električnim triciklom na Gorenjskem

V torek, 18. julija, je v Bohinju potekala predstavitev novosti prometnega režima v Bohinju, kartice mobilnosti Gost Bohinja, regijskih aktivnosti na temo trajnostne mobilnosti ter mednarodnega projekta LENA, v okviru katerega je Bohinj to poletje dobil e-rikšo, prvi električni tricikel na Gorenjskem.

Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj, je v okviru mednarodnega projekta LENA pridobila sredstva za nakup e-rikše, električnega tricikla, ki od začetka julija 2017 omogoča domačinom in turistom prevoz in ogled lepot Bohinja. E-rikša je prva takšna pridobitev na Gorenjskem in prva e-rikša v Sloveniji, ki se uporablja v turistične namene. Med prvimi sta se z njo popeljala Rok Šimenc, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske, BSC Kranj, in Klemen Langus, direktor LTO Bohinj.

Rikša opravlja funkcijo e-mobilnega transporta v območju Nature 2000 in s tem promovira trajnostno mobilnost v zavarovanih območjih. V času poletne turistične sezone vozi v Bohinju na relaciji Stara Fužina – kopališče Kramar – Pod Skalco, od petka zjutraj do nedelje zvečer. Za vožnjo z rikšo, ki bo sprva imela voznika, v nadaljevanju pa tudi možnost izposoje, se lahko dogovorite v Turizmu Bohinj ali pa pridete v Center Triglavskega narodnega parka Bohinj v Staro Fužino, in to do konca avgusta. S septembrom bo vožnja z rikšo možna v Mestni občini Kranj.

Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj, od začetka letošnjega leta izvaja projekt LENA – Lokalno gospodarstvo in varstvo narave v Podonavju. Projekt je skupaj s trinajstimi partnerji iz sedmih držav pridobila na razpisu programa Interreg Podonavje. Glavni cilj projekta je okrepitev gospodarskih aktivnosti, ki ohranjajo naravo, ter politik za ohranjanje in trajnostno rabo zavarovanih območij, zlasti območij Natura 2000, ob reki Donavi in njenih pritokih. Partnerji iz Bolgarije, Hrvaške, Nemčije, Madžarske, Romunije, Srbije in Slovenije razvijajo pristope za ohranjanje in trajnostno rabo zavarovanih območij ter na skupnih srečanjih obravnavajo tematike, ki povezujejo obravnavano območje.

Pilotne aktivnosti projekta LENA, katerih del je tudi razvoj koncepta turističnih storitev z e-rikšo, spodbujajo gospodarski razvoj območij Nature 2000 na naravi prijazen način. Nakup e-rikše je primer dobre prakse transnacionalnega projektnega sodelovanja med Regionalno razvojno agencijo Gorenjske in bolgarskim vodilnim partnerjem, WWF Bolgarija.

Za Gorenjsko so bili v okviru projekta LENA poleg nakupa e-rikše pripravljeni tudi štirje novi integralni turistični produkti, ki v svojo ponudbo vključujejo vožnjo z e-rikšo. V Bohinju dva: »Od planšarja do Skalce« in »Po zgornji dolini« v času poletne turistične sezone. V turistične produkte so vključeni lokalni ponudniki in ključne naravne in kulturne znamenitosti na poti.

 

Več o projektu LENA:

Projekt LENA je bil pridobljen na prvem razpisu evropskega programa Interreg Podonavje in je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvajanje projekta se je začelo 1. januarja 2017 in bo trajalo 30 mesecev.

Celotna vrednost projekta je 2.456.290,72 EUR. Programska prioriteta je okoljsko in kulturno odgovorna Podonavska regija. Specifični cilj je spodbujanje trajnostne rabe naravne in kulturne dediščine ter virov.

 

Oglejte si tudi