Bohinj

DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

VODNA AEROBIKA V BOHINJU (ŠESTA SEZONA - 2022/23)

Tudi v sezoni 2022/23 smo z vadbo Vodna aerobika v Vodnem parku Bohinj z mesecem oktobrom uspešno pričeli in jo konec aprila uspešno zaključili.

Vadba poteka že od leta 2017 in vadbena vnema pri vadečih ne popušča. Vadba je potekala ob ponedeljkih in sredah od 18:00 do 19:00 ure.

Program vodne aerobike poteka pod okriljem Smučarskega društva Bohinj, pri čemer Društvo upokojencev Bohinjska Bistrica in Društvo invalid Bohinj participirata s sredstvi v obliki kritja članarine SD za svoje člane. Z dobro voljo Vodnega parka Bohinj, ki nam omogoča vstopnice po znižani ceni in sredstev pridobljenih za javnem razpisu za šport, imamo omogočeno profesionalno izvedbo vadbe v vodi. V Vodnem parku Bohinj se nam nadvse prilagodijo in med vadbo ugasnejo vse vodne efekte, ki bi nas pri vadbi ovirali. Včasih se nam pri vadbi pridružijo tudi obiskovalci Vodnega parka. Temperatura vode v bazenu je za vadbo optimalna, prav tako zunanja temperatura.

Vadba je namenjena vsem Bohinjcem in Bohinjkam, ki bi radi 2 uri tedensko svoj prosti čas preživeli v dobri družbi in v tem času storili še kaj koristnega za svoje telo in duha. Ker je vadba primerna za širok spekter uporabnikov, med drugim tudi za invalide, starejše vadeče, nosečnice, osebe s prekomerno težo in podobno, je bilo v tej sezoni vpisanih 32 udeleženk in udeležencev, kar je za 45% več, kakor leto poprej. 

V sezoni 2022/23 smo vadbo izvedli kar 46 krat, kar je skoraj 24 % več, kot v sezoni 2021/22. Od 32 vpisanih udeležencev in udeleženk, se jih je na posamezni vadbi v povprečju udeležilo 15, kar pomeni, da je bila povprečna udeležba na vadbi 47%. Največ udeležencev na vadbi je bilo 24, najmanj pa 7. Če so v prejšnji sezonah prevladovale predstavnice nežnejšega spola, se je v tej sezoni procent moških predstavnikov močno povečal, saj je v skupini kar tretjina predstavnikov močnejšega spola.

Veseli me, da je velika večina udeleženk in udeležencev vadbo zelo redno obiskovala. S tem je bilo mogoče intenzivnost vadbe zviševati in postopoma dodajati nove elemente. Vadba vključuje vaje za krepitev vseh bistvenih mišičnih skupin, s poudarkom na krepitvi stabilizatorjev trupa. Izredno velik poudarek posvečamo pravilnemu dihanju med vadbo in s tem posledično pravilni izvedbi vaj. Vaje so v glavnem enostavne in se dejansko ponavljajo. Ne kompliciramo z vedno novimi elementi, ki bi vadeče begale in vaje ne bi mogli kakovostno izvesti. Vključujemo tudi vaje za koordinacijo rok in nog, s katerimi spodbujamo levo in desno možgansko polovico hkrati – tako imenovana možganska telovadba (Brain gym). Na koncu pa nikoli ne pozabimo na izdaten razteg celotnega telesa in umiritev s pravilnim dihanjem in joga položajem drevesa, s katerim izboljšamo naše ravnotežje.

Udeleženci in inštruktorica se strinjamo, da bi z vadbo v letu 2023/24 morali nadaljevati in se je že zelo veselimo. Predviden pričetek naj bi bil oktobra 2023, o katerem pa boste pravočasno obveščeni. Že sedaj prisrčno vabljeni.

Katarina Đurđević, prof. športne vzgoje - inštruktorica vadbe 

Oglejte si tudi