Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

60. KRAVJI BAL in 4. PRAZNIK SIRA IN VINA

Turistično društvo Bohinj za ta konec tedna napoveduje dva izjemna dogodka, ki iz leta v leto privabljata več obiskovalcev iz vse Slovenije in gostov iz tujine. V soboto, 16. septembra 2017, bodo med 12. in 19. uro na svoj račun prišli ljubitelji odličnega bohinjskega sira in žlahtne kapljice na 4. Prazniku sira in vina. Prireditev bo pod streho, v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici. Tretjo nedeljo v septembru pa v Bohinju, če le vreme to dopušča, pastirji pripeljejo živino s planin in skupaj z obiskovalci praznujejo srečno vrnitev v dolino na Kravjem balu. Jubilejni 60. Kravji bal bo tako v nedeljo, 17. septembra 2017, od 10. ure v Ukancu, v zavetju najlepše kulise, Bohinjskega jezera. V primeru slabega vremena bo Kravji bal prestavljen za teden dni, na nedeljo, 24. septembra.
Do petdesetih let prejšnjega stoletja je bila prireditev predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone, danes pa privablja obiskovalce iz vse Slovenije in številne goste iz tujine. „Kravji bal je postal ena večjih in bolj znanih prireditev v Sloveniji. Omenjena je tudi v katalogu najbolj zanimivih prireditev na svetu. Glas o njej se širi, zato smo letos v program dodali povezovanje programa v angleškem jeziku, verjamem pa, da bomo v prihodnjih letih postorili še več za to, da bodo tujci še bolj zadovoljni z našo najstarejšo prireditvijo,“ pravi vodja prireditve Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj.

Kravji bal bo tudi v prihodnosti ena od pomembnejših prireditev Turističnega društva Bohinj. „Se že veselimo novih prijemov, novih izzivov, prireditev, ki ohranja tradicijo prihajanja živine s planin, pa bo nedvomno ostala še naprej  v programu Turističnega društva Bohinj,“ vabilu v Bohinj dodaja Jure Sodja.

Jubilejni 60. KRAVJI BAL V BOHINJU bo v nedeljo, 17. septembra 2017, od 10. ure dalje (v primeru slabega vremena, bo prireditev v nedeljo, 24. septembra). V soboto, 16. septembra 2017, od 12. do 19. ure pa vabljeni na 4. PRAZNIK SIRA IN VINA v dvorano Danica v Bohinjski Bistrici.

 

60. KRAVJI BAL

Na Kravjem balu sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo "basengo" - vse kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini. Živino bodo prignali ob 13. uri, ko bodo v sprevodu tudi vsi nastopajoči letošnje prireditve. V bogatem spremljevalnem programu bodo nastopili: Folklorna skupina Bohinj, Folklorna skupina KUD Triglav Srednja vas, gostujoča Folklorna skupina Val iz Pirana, Godba Bohinj, Godba Komenda, Ljudski pevci iz Haloz in citrar Dejan Praprotnik. Za celodnevno zabavo bodo skrbeli ansambli: Poskočni muzikantje, Tomaža Rota in Pvaninski abuhi.

Cena vstopnic za Kravji bal v predprodaji do 14. septembra znaša 3 evre. Posebne ugodnosti bodo deležni obiskovalci Vogla ali Slap Savice s kupljeno vstopnico za Kravji bal. Prost vstop na Kravji bal pa imajo vsi obiskovalci, ki v septembru praznujejo 60 let.

Več informacij o dogajanju najdete na www.kravjibal.bohinj-info.com

4. PRAZNIK SIRA IN VINA BOHINJ 2017

Bohinjskemu prazniku, ki v Ukanc vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev, se četrto leto pridružuje Praznik sira in vina, ki ga Turistično društvo Bohinj pripravlja v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici. Na njem se bodo predstavili slovenski sirarji in vinarji. Ob degustacijah sira in vina, bodo na voljo tudi specialitete s sirom in mlečnimi izdelki, ki jih bodo pripravljali priznani bohinjski gostinci. Najmlajšim bodo na voljo otroške delavnice. Namen praznika sira je še povečati prepoznavnost Bohinja po svojih dobrotah. V Bohinju želimo ponuditi obiskovalcem dvodnevni dogodek, ki je odlična priložnost za gurmanski vikend oddih.

Siri, jedi in vino bodo na voljo za degustacije, na prodaj pa bodo tudi izdelki iz redne prodaje sirarjev in vinarjev. Gostinci bodo poskrbeli za specialitete, ki vsebujejo sir in ostale mlečne dobrote. Na prireditvi, ki jo bo v soboto, 16. septembra, ob 12. uri z nastopom odprla Godba Bohinj,  se bodo prodajali kupončki, ki bodo plačilno sredstvo za degustacijo in nakup sira in vina. Poleg bohinjskih godbenikov bodo nastopili še plesna skupina Country ritem, FS Val Piran, FS KD Bohinj, FS Kud Triglav, Harmonikarski orkester GS Radovljica in plesalka ob drogu Tjaša Dobravec.

Vstopnina za odrasle znaša 5 evrov, otroci do 12. leta imajo prost vstop. V ceno je všteta vstopnina in 6 degustacijskih kuponov.

Več informacij o dogajanju najdete na www.kravjibal.bohinj-info.com

 

 

 

Oglejte si tudi