Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Začetek projekta Prostofer v Bohinju

Bohinjska Bistrica, 18. 12. 2019 - Danes smo na Občini Bohinj predali avtomobil v uporabo projektu Prostofer, ki bo z 6. januarjem nudil prevoze tudi za Bohinjke in Bohinjce. Z jutrišnjim dnem na brezplačni številki 080 10 10 občanke in občani Bohinja že lahko naročajo prevoz. Od 6. januarja bodo na voljo vsak dan od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure za vse, ki ga bodo naročili vsaj tri dni prej.

Občina Bohinj je tretja Občina na Zgornjem gorenjskem, po Kranjski Gori in Radovljici, ki se je vključila v projekt Prostofer, ki v Bohinju predstavlja nadaljevanje zgodbe z brezplačnimi prevozi, ki jih je s pomočjo društva Invalid Bohinj in Društva upokojencev Bohinjska Bistrica Občina nudila že lani.

Na današnji predaji ključev so bili s strani direktorja Zavoda Zlate mreže, vodja projekta Prostofer vsi prostovoljni šoferji deležni tudi izobraževanja in praktičnega preizkusa avtomobila na električni pogon, s katerim bodo v prihodnje prevažali občanke in občane. Župan Jože Sodja se je zahvalil vsem prostovoljcem, brez katerih projekt ne bi zaživel in jim zaželel srečno vožnjo.

O prosfoterju

Kaj je PROSTOFER?

Prostofer je tvorjenka iz besed 'prostovoljni' in 'šofer'. Prostofer je projekt zavoda Zlata mreža.

PROSTOFER je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, vendar pa to pomeni dodatne stroške, kar je za številne prevelik finančni zalogaj, zato tovrstnih prevozov ne uporabljajo.

Komu je namenjen PROSTOFER?

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke ter tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovskih središč ipd.

Kako deluje PROSTOFER?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo zagotavlja občina, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje voznika in sopotnikov.

Oglejte si tudi