Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Otvoritev spomenika padlim Bohinjcem Spodnje doline, vojakom 1914–1918

V ponedeljek 26. 7. ob 17. uri bo pri cerkvi nasproti grobovom padlih borcev NOB otvoritev spomenika padlim Bohinjcem Spodnje doline, vojakom 1914-1918.

Postavitev spomenika je eden od uspešnih projektov letošnjega participativnega proračuna Občine Bohinj.

Trije člani društva Mali vojni muzej Bohinjska Bistrica so s projektom postavitve spomenika Bohinjcem Spodnje Bohinjske doline, ki so padli ali kot vojaki umrli v I. svetovni vojni in so bili iz nekdanje fare Bohinjska Bistrica, kandidirali za sredstva iz participativnega proračuna Občine Bohinj. Pri tem so uspeli in društvo je kot nosilec projekta pridobilo 3500 € proračunskih sredstev. Z dodatnimi sredstvi bo spomenik polovično sofinanciran s strani Občine Bohinj, za preostali del so v društvu zbrali lastna sredstva in prispevke številnih donatorjev.

Zgodovina postavljanja bistriškega spomenika padlim domačinom v I. svetovni vojni ima že brado. Prvič so farani bistriške fare in v okviru Katoliškega društva denar za spomenik »domačim junakom« zbirali že leta 1916, saj je na fronti v Galiciji padlo že nekaj Bohinjcev. Prostovoljni prispevek za spomenik je dal tudi častni občan Bohinjske Bistrice, bataljonski poveljnik Anton Luckmann, 200 kron. Do konca vojne niso uspeli postaviti spomenika. Drugič so občina in občani zbirali sredstva za spomenik od leta 1936 dalje in prav tako do II. svetovne vojne niso uspeli zgraditi spomenika, po vojni pa padli avstro-ogrski vojaki, čeprav domačini, novi oblasti niti s spomenikom niso bili več aktualni. Sedaj se naše društvo in prostovoljci lotevamo tretjega poskusa, ki ga vidimo uresničljivega. Ob dveh vojaških pokopališčih, ki ju imamo v Bohinju, čutimo tudi do tistih padlih domačinov pred sto leti, ki še nimajo svojega pomnika, veliko moralno odgovornost. Spomenika cesarsko-kraljevim vojakom iz Bohinja sicer že stojita v Srednji vasi za bivšo srenjsko faro in na Koprivniku za nekdanjo koprivniško faro.

Spomenik, katerega projektna vrednost je predvidena 8000 €, izdeluje kamnoseški mojster Franci Vurnik iz Radovljice. Stal bo na zahodni strani cerkve v Bohinjski Bistrici, nasproti grobovom padlih borcev NOB. Dve plošči iz kraškega kamna z imeni in letnicami padlih ali v ujetništvu umrlih avstro-ogrskih vojakov bosta s podstavkom vred visoki 190 cm. Tlak okoli spomenika bo omogočil pristop obiskovalcem.

Oglejte si tudi