Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Onesnaževanje in problematika odlaganja smeti v naravno okolje ter obvestilo o čistilni akciji

Zima se iz dneva v dan oddaljuje, snežna odeja izginja in po dolini ter sončnih legah se že odkrivajo travniki, pašniki, zelenice in sprehajalne poti. Rastline so šele začele poganjati, po večini še niso ozelenele, narava se šele prebuja. Zato lahko v teh dneh opazujemo, kako velik vpliv ima človek v naravnem okolju. Predvsem ob cestah in sprehajalnih poteh nas lahko preseneti pogled na obcestni prostor, bližnje grmičevje ali dolinice ob poti. Ponekod polna smeti, odvrženih odpadkov, iztrebkov, plastike in drugih umetnih materialov.

Prebivalci Bohinja (upam, da večina) smo lahko ponosni na kraj, v katerem živimo. Ponašamo se z neokrnjeno naravo, uživamo v naravnih danostih, ki nam jih Bohinj ponuja – gozdovi, vodni viri, gorovja; tudi mali dragulji, ki so vsakemu svoji in drugačni: rastlinska pestrost, urejeni vrtovi, bogate njive, vonj sveže pokošene trave, skriti kotički, stara markantna drevesa, manjši slapovi, jame in še in še bi se našlo.

Kljub dobremu odnosu Bohinjcev do naše zemlje in našega bogastva se lahko zamislimo nad slabimi ravnanji, ki se godijo v našem kraju. Posamezniki, ki takih danosti včasih ne prepoznajo in jih ne cenijo, brezbrižno v naravo vržejo smeti. Taki pogledi nam niso neznanka. Vsi lahko opažamo, da se kljub vsej informiranosti in ozaveščanju o pravilnem odlaganju odpadkov, recikliranju odpadkov v gospodinjstvih (biološki odpadki, embalaža, steklo …) še vedno dogaja metanje smeti v naravo, ki ne pritiče našemu kraju in razviti ter civilizirani družbi!

Skozi Sotesko ob cesti večje količine pločevink piva, cigaretnih škatlic, lončkov za kavo … Ob sprehajalnih poteh papirčki čokolad, plastenke pijače, piva, rokavice, maske, da ne govorim o polnih vrečkah smeti, odloženih v naravno okolje. Ne predstavljam si, kakšne misli se po glavi motajo posameznikom, ki pustijo polno vrečko smeti ob cesti na planine? Ob sprehajalni poti pri jezeru? Ob izhodiščni poti do slapu? (Za seznanitev: služba za odvoz odpadkov prazni za to namenjene koše in eko otoke, kar pomeni, da odlaganje vrečk s smetmi ob cesto ali sprehajalno pot ni ustrezen način!)

Tuj nam ni niti pogled na številčne vrečke s pasjimi iztrebki, skrite za bližnjim grmičevjem, ali pa plastika od bal na obrežni vegetaciji, vrečke za sadje, odpadne zaščitne maske in rokavice, kosi plastike od rož, posod in še bi lahko naštevali. Pasji iztrebki, pločevina in drugi ostri kosi imajo negativne posledice tudi na pašne živali, pri kravah lahko povzročijo bolezni, poškodbe, celo pogin. Tudi ob našem Bohinjskem jezeru so taki pogledi v tem času žal prepogosti. Opažamo, da se obiskovalci in sprehajalci pogosto ne zavedajo, da je smeti treba odnesti s seboj, tako kot to pravilo velja v hribih, velja tudi na sprehajalnih poteh: smeti odnesem s seboj ali pa vsaj do najbližjega koša.

V času epidemije smo marsikateri Bohinj doživljali drugače – manj obljudeno, manj prometno, izven poletne sezone manj gneče na sprehajalnih poteh, v korita, do slapu in podobno. A kljub temu se količina smeti v primerjavi s preteklimi leti na videz ni zmanjšala. Torej lahko del odgovornosti za to nosimo tudi Bohinjci sami. Z opozorili kršiteljev, ozaveščanjem otrok in privzgajanjem navad do odlaganja odpadkov in odnosa do naše okolice lahko prispevamo veliko k spremembi navad posameznikov. Vsako onesnaževanje, pa naj bo to neustrezno odlaganje odpadkov ali pa druge oblike onesnaževanja, ima lahko posledice tako za lokalno okolje kot tudi na globalni ravni.

Treba se je zavedati, da naše vode, zrak, travniki in gozdovi niso brez cene. Te dobrine niso brezplačne, ceno kot posledico odnosa do narave bomo nosili vsi mi in naši zanamci. Boljši bo naš odnos do narave, več korakov bomo naredili proti onesnaženju, proti degradaciji prostora, uničevanju ekosistemov, manjšanju biotske pestrosti in proti podnebnim spremembam, manjšo ceno bodo plačali naši potomci.

Čistilna akcija

V preteklih letih smo Občina Bohinj in Turistično društvo Bohinj ter Turizem Bohinj z Zelenim vikendom organizirali vsakoletno čistilno akcijo »Prijatelji, očistimo Bohinj«. V preteklih letih se je organizirani čistilni akciji pridružilo veliko število bohinjskih društev in posameznikov, nabralo se nas je tudi okoli 500 udeležencev. Žal pa se nam izvedba take čistilne akcije zaradi letošnjih razmer z epidemijo koronavirusa vse bolj oddaljuje. Kot lahko spremljamo situacijo, razmere stagnirajo oziroma se v času pisanja tega prispevka še nekoliko slabšajo, zato smo se odločili za preložitev organizirane čistilne akcije na prvi možni razpoložljivi čas, ko bodo razmere to dopuščale.

Kljub temu, da zaenkrat še ne vemo, kdaj in kako bomo čistilno akcijo izpeljali, vemo pa, da se potrebe s stanjem v okolju kažejo, želimo apelirati na vse občane, ki želijo pripomoči k izboljšanju stanja v naši naravi, da se na svoje sprehode sami ali v krogu družinskih članov odpravite z vrečko v roki in sproti poberete kakšen odpadek. Tudi z malimi akcijami bi lahko skupno dosegli, da bo naša okolica urejena.

Oglejte si tudi