Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

29. redna seja občinskega sveta

V decembru je občinski svet na svoji redni seji obravnaval 14 točk dnevnega reda
Proračun 2014 sprejet

 

Občinski svet je opravil drugo obravnavo predloga Odloka o proračunu Občine Bohinj za leto 2014. Svetnica Marija Ogrin (SDS) je k odloku podala amandma, ki pa ga je občinski svet na glasovanju zavrnil.

 

V skupnem MIR tudi Občina Železniki

 

Občinski svet je sprejel Odlok o ustanovitvi skupnega medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Bled, Bohinj in Železniki.

 

Oskrba s toploto na lesno biomaso

 

Občinski svet je najprej opravil prvo obravnavo predlaganega odloka. Ker se besedilo odloka v prvi obravnavi ni bistveno spremenilo, je na podlagi 3. odstavka 80. člena Poslovnika občinskega sveta občinski svet o predlogu odloka opravil še drugo obravnavo. Svetniki so Odlok o načinu izvajanja izbirne gospodarske javne službe oskrbe s toploto iz kotlovnice na lesno biomaso »DOLB Bohinjska Bistrica« sogladno sprejeli.

 

Sprememba odloka o osnovni šoli

 

Od leta 2010 sta dva oddelka Vrtca Bohinj zaradi prostorske stiske v v vrtčevski stavbi v prostorih matične osnovne šole. Poleg tega se je lani spremenil Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. To sta dva vzroka, da je bilo potrebno spremeniti občinski Odlok o ustanovitvi vzgojno-izobraževalnega zavoda OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica. Občinski svet je predlog sprememb obravnaval po skrajšanem postopku in ga soglasno sprejel.

 

Sprememba pravilnika o dodelitvi pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja

 

Konec leta 2013 je potekla veljavnost o dodelitvi pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja v občini Bohinj in shem državnih pomoči, ki so bile potrjene s strani Ministrstva za finance na osnovi Uredbe (ES) št. 800/2008 (Uredba o splošnih skupinskih izjemah) oz. Uredbe Komisije (ES) 1998/2006 (Uredba de minimis).

 

Ministrstvo za finance se je odločilo, da so vse obstoječe sheme državnih pomoči, ki so bile s strani Ministrstva za finance potrjene na osnovi Uredbe (ES) št. 800/2008 in ki se vsebinsko ne spreminjajo, samodejno podaljšane do 31.12.2014 (oz. obstoječe regionalne državne pomoči do 30.6.2014) ter, da so vse obstoječe sheme de minimis pomoči, ki so bile s strani Ministrstva za finance potrjene na osnovi Uredbe Komisije (ES) št. 1998/2006 in ki se vsebinsko ne spreminjajo, samodejno podaljšane do 30.6.2014.

 

Za izvedbo javnega razpisa o dodelitvi pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja v občini Bohinj v letu 2014 je torej potrebno podaljšati veljavnost navedenega pravilnika tako, da bo v skladu s podaljšanimi shemami državnih pomoči in pomoči de minimis.

 

Občinski svet je predlagane spremembe pravilnika brez razprave soglasno sprejel.

 

Spremembe statuta OZG

 

Na podlagi uveljavitve Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o preoblikovanju Osnovnega zdravstva Gorenjske, je pripravljen Predlog sprememb in dopolnitev Statuta Osnovnega zdravstva Gorenjske. Osnovno zdravstvo Gorenjske je Občini Bohinj dne 30. 10. 2013 posredovalo predlog Sprememb in dopolnitev Statuta Osnovnega zdravstva Gorenjske.

 

Cene v letu 2014

 

Občinski svet je obravnaval Predlog sklepa o določitvi cen voženjs turistično ladjo in Predlog sklepa o določitvi cen oba za leto 2014. Oba predloga je občinski svet sprejel.

 

Določitev dveh taks

 

Občinski svet je sprejel sklep o določitvi števila avto-taksi prevoznikov in o taksti za takšne prevoze. Sprejel je tudi sklep o določitvi vrednosti točke občinske takse. Obe vrednosti ostajata enaki kot v letu 2013 in tudi število dovoljenj za taksiste ostaja enako. Dovoljenih je osem avto-taksistov, a se zaenkrat s tem ukvarja le en ponudnik.

 

Poročilo o izvajanju režima parkiranja

 

Občinski svet je sprejel poročilo o izvajanju režima parkiranja na območju Bohinjskega jezera v letu 2013. Lani so bili vsi parkirni prostori na območju Bohinjskega jezera opremljeni s parkirnimi avtomati tipa LD3M. Parkirnih avtomatov je vseh skupaj deset. Parkirnino na parkirišču nasproti hotela Kristal pa se je pobiralo ročno. Ura parkiranja je stala 1,50 evra, nasproti Kristala pa je parkirišče namenjeno dnevnemu parkiranju, katerega cena je bila 3 evre. Prav tako se dnevna parkirnina pobira na parkirišču Labora, in sicer 5 evrov na dan. Parkirnino se pobira od 1. aprila do 31. oktobra, razen na parkirišču v centru Ribčevega Laza, kjer se parkirnina pobira vse leto. Cestnina za gozdno cesto Stara Fužina-Voje-Vogar-planina Blato so uporabniki z osebnimi avtomobili plačali 10 evrov, s kombiji pa 12 evrov na vožnjo.

 

V letu 2013 je bilo domačinom in vikendašem prodanih 1295 parkirnih nalepk. Za gozdno cesto so bile izdane štiri letne dovolilnice. Skupen znesek od prodaje nalepk in letnih dovolilnic znaša dobrih 14.000 evrov (brez ddv). Turizem Bohinj je lani prodal 3.018 kartic Gost Bohinj, kar je naneslo skoraj 31.600 evrov. Parkirnine (skupaj s prodanimi nalepkami in letnimi dovolilnicami) se je nabralo za skoraj 156.600 evrov, nadomestila za uporabo gozdne ceste pa nekaj več kot 99.700. Skupaj torej skoraj 256.300 evrov.

Stroški v zvezi s pobiranjem parkirnine so znašali približno 130.500 evrov. Rezultat je pozitiven, in sicer skoraj 26.100 evrov. Stroški KS Stara Fužina – Studor, ki pobira nadomestilo za uporabo gozdne ceste, so znašali dobrih 107.300 evrov, kar je skoraj 7.700 evrov več kot je bilo pobranih nadomestil.

 

Poročilo o prevozih ladjice

 

Občinski svet je sprejel Poročilo o prevozu z izletniškim čolnom v letu 2013. Javni zavod Turizem Bohinj je lani upravljal le z ladjico Bohinj. Ladjico Zlatorog je upravljal njen lastnik Borut Kokelj. Od prodanih kart za vožnjo z ladjico je Občina Bohinj imela lani nekaj več kot 73.000 evrov prihodkov. Odhodki v zvezi z izletniškim čolnom pa so znašali skoraj 73.000 evrov. Rezultat je komajda pozitiven, in sicer 83,56 evra.

 

Kljub večjemu številu prepeljanih potnikov, kar 13 odstotkov več kot v letu 2012, je izid slabši. Razlog je večja prodaja paketa Bohinj, kjer je cena vozovnice za 30 odstotkov nižja od redne cene.

 

Poročilo o opravljenem nadzoru

 

Občinski svet je sprejel poročilo o opravljenem nadzoru podprograma zbiranje in ravnanje z odpadki iz zaključnega računa Občine Bohinj za leto 2012. Nadzorni odbor je na podlagi programa dela Nadzornega odbora za leto 2013 na 3. korespondenčni seji 8. aprila lani sprejel sklep o izvedbi izrednega nadzora.

 

Osnovni namen nadzora je bil pregled odprave pomanjkljivosti iz ugotovitev nadzora v letu 2011. Sodelovanje odgovornih za izvedbo nadzora na Režijskem obratu vodje Cirila Strgarja in referentke III za ravnanje z odpadki Bojane Stare je bilo zgledno, je zapisano v poročilu NO. Predložena jim je bila vsa zahtevana dokumentacija in podana vsa ustrezna pojasnila na zastavljena vprašanja.

 

V nadzoru je bilo ugotovljeno, da je Režijski obrat odpravil vse pomanjkljivosti, ki jih je NO ugotovil v nadzoru leta 2011. NO pa je priporočil, da je potrebno glede na situacijo naše družbe učvrstiti koordinacijo med RO in finančno služno Občine, da ne bo prihajalo do nelikvidnosti in njenih posledic ter da je potrebno zaključiti tudi uskladitev Odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki.

 

Vprašanja, pobude in informacije

 

Župan Franc Kramar je občinskemu svet podal informacijo v zvezi z odločitvijo župana za izjemno začasno dodelitev neprofitnega občinskega stanovanja Darku Kuzmiču, ki je 5. novembra zaradi rušenja njegovega doma ostal brez strehe nad glavo. Za stanovanje gospod Kuzmič plačuje neprofitno najemnino in poravnava tekoče stroške. Stanovanje na Gorjušah ima v najemu do 31. marca 2014. Ko bo Občina izdala razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj pa se bo lahko tako kot vsi ostali občani prijavil nanj.

Oglejte si tudi