Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 21.11.2017

delno oblačno
Ponoči bo deloma jasno, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, v alpskih dolinah do -5, ob morju okoli 6 °C.
-3°C | 11°C
sreda, 22.11.2017
2°C | 12°C
četrtek, 23.11.2017
3°C | 12°C
petek, 24.11.2017
0°C | 14°C
sobota, 25.11.2017
3°C | 12°C
Opozorila
Ponedeljek, 20.11.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
-3°C
11°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske Občinski svet

11. redna seja Občinskega sveta Občine Bohinj...


OBČINSKI SVET

| |
29.02.2016      19:02
A A

11. redna seja Občinskega sveta Občine BohinjDeli:

Februarska seja občinskega sveta je potekala prvi četrtek v februarju, 4. 2. 2016. Za sejo je bil določen naslednji dnevni red:

1)      Odlok o plovbnem režimu v Občini Bohinj, druga obravnava;

2)      predlog Odloka o zunanjem izgledu objektov in okolice, druga obravnava;

3)      predlog Odloka o načinu opravljanja gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode, prva obravnava;

4)      Strategija delovanja Gorenjskega muzeja, oddelek Muzeji v Bohinju 2016–2018;

5)      program dela Razvojne agencije Zgornje Gorenjske za leto 2016;

6)      program dela javnega zavoda Turizem Bohinj za leto 2016;

7)      letni program športa v občini Bohinj za leto 2016;

8)      soglasje za odpis osnovnih sredstev v ZD Bohinj;

9)      plan dela Občinskega sveta Občine Bohinj za leto 2016 – informacija;

10) vprašanja, pobude in informacije

a)  informacija glede veljavnosti gradbenega dovoljenja za lokacijo Lev v Stari Fužini

b)  informacija o podjetju Filbo

Plovbni režim

V drugi obravnavi Odloka o plovbnem režimu v občini Bohinj je bilo k predlogu odloka podanih šest amandmajev. Štiri je podal svetnik Bojan Traven (Ekipa za prihodnost), enega svetnik Dušan Jović (SLS) in enega svetnik Jože Sodja (Lista za Bohinj). Vseh šest je občinski svet sprejel. Odlok je objavljen v Uradnem vestniku v tej izdaji Bohinjskih novic.

Izgled objektov in okolice

Odlok je namenjen določitvi obveznosti lastnikov glede zagotovitve urejenega zunanjega videza naselij in krajine na območju naše občine. Za drugo obravnavo odloka ni prispel noben amandma, zato tudi ni bila odprta razprava. Občinski svet je odlok sprejel, objavljen je v tokratnem Uradnem vestniku Občine Bohinj.

Odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode

Zakon o lokalni samoupravi v 62. členu določa, da način in pogoje opravljanja lokalnih javnih služb predpiše občina, če zakon ne določa drugače. Zakon o varstvu okolja v 149. členu določa, da je obvezna občinska gospodarska javna služba za odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode. Izvajanje navedene javne službe zagotovi občina skladno z Zakonom o gospodarskih javnih službah, katerega 3. člen predvideva izdajo posebnega predpisa (odlok lokalne skupnosti) o načinu opravljanja javne službe, s katerim se uredijo pogoji za zagotavljanje in uporabo javnih dobrin, viri financiranja in način njihovega oblikovanja (v tem okviru tudi cenovni režim), pravice in obveznosti uporabnikov in položaj infrastrukture, namenjene izvajanju javne službe.

Trenutno veljavni odlok, ki ureja to področje, je treba zaradi normativnih sprememb in spremenjenih okoliščin, ki vplivajo na zagotavljanje omenjene obvezne javne službe, nadomestiti z novim. S sprejetjem novega odloka pa se bo vzpostavila primerna pravna podlaga za njeno nemoteno in tekoče izvajanje in delovanje.

Občinski svet je potrdil predlog odloka v prvi obravnavi, ki je primeren za nadaljno obravnavo.

Strategija delovanja muzejev v Bohinju

Občinski svet je sprejel Strategijo delovanja Gorenjskega muzeja, oddelka Muzeji v Bohinju 2016–2018. V strategiji je zapisano, da bodo v treh letih sodobno in ustrezno prikazovali kulturno dediščino, ustrezno promovirali kulturno dediščino Bohinja, ustrezno poskrbeli za dediščino in njeno varovanje ter razvijanje zavesti o vrednotah dediščine, zagotavljali dostopnost dediščine vsem skupinam obiskovalcev,  pripravili kakovostne pedagoške in andragoške programe ter obeleževanja obletnic in se bolje povezovali z lokalno skupnostjo. Finančna sredstva, ki bodo za to potrebna, so ocenjena na 253.000 evrov v treh letih, v znesek pa so zajete plače oskrbnic (110.000 evrov), promocijski material (9.000 evrov), strokovno delo Gorenjskega muzeja (19.000 evrov), obnove in vzdrževanje (75.000 evrov) ter materialni stroški (50.000 evrov).

Program dela RAGOR 2016

Občinski svet je sprejel program dela Razvojne agencije Zgornje Gorenjske za leto 2016 skupaj s finančnim načrtom. Občina Bohinj sodeluje z Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske pri naslednjih projektih: Spodbujanje podjetništva, Anima sana, Delovanje v mreži lokalnih pospeševalnih centrov LPC (VEM točka), Obrtno podjetniški center Bohinj, Hišna imena (vzdrževanje), Lokalna samooskrba, Ledinska imena Bohinj, Sodelovanje pri koordinaciji županov Zgornje Gorenjske, EU Direct ter Strategija razvoja Bohinja.

Program dela javnega zavoda Turizem Bohinj

Občinski svet je podal soglasje k programu dela Javnega zavoda Turizem Bohinj za leto 2016. Program dela Turizma Bohinj poteka v okvirih, ki so mu določene z zakonskimi in podzakonskimi podlagami, temelji na izvajanju sprejete Strategije razvoja in trženja destinacije Bohinj 2012–2016 z vključenim modelom razvoja in trženja destinacije. Ključni cilji letošnjega leta so: povečanje prepoznavnosti Bohinja kot najboljše zelene turistične destinacije, povečanje števila prihodov za 4 odstotke in nočitev za 3 odstotke ter povečanje števila prihodov in prenočitev v izvensezonskih mesecih.

Občinski svet je sprejel tudi sklep, ki ga je predlagala Komisija za gospodarstvo in podjetništvo, da naj Turizem Bohinj z zainteresirano javnostjo pripravi nabor projektov in investicij, ki bi pospešili razvoj zimskega turizma v občini Bohinj in bi bili sofinancirani s strani turističnega gospodarstva.

Letni program športa 2016

Občinski svet je sprejel letni program športa za leto 2016 s pripombo, ki jo je podala Komisija za negospodarske dejavnosti, da se šesta točka v poglavju druge določbe spremeni tako, da pravi: »Splošni pogoji za vrednotenje predvidenega števila udeležencev vadbene skupine so zapisani v Pravilniku za vrednotenje športa.« Slednjega je Občinski svet potrdil na korespondenčni seji, ki je bila konec februarja.

Občina v proračunu za letos zagotavlja 233.111 evrov za športne programe, od tega 22.000 evrov za urejanje občinskih zemljišč, 31.200 evrov za programe za mladino in 179.911 evrov za programe športa. Dva projekta bosta sofinancirana s strani Fundacije za šport, gre za plezalno steno v Danici in za igrišče v Stari Fužini, investicija v oba skupaj znaša približno 120.000 evrov. Izvajalci projektov čakajo na rezultate razpisa.

Odpis osnovnih sredstev ZD Bohinj

Občinski svet je soglašal z odpisom osnovnih sredstev v Zdravstvenem domu Bohinj v nabavni vrednosti 5.480,04 evra, ki jih sestavlja medicinska oprema v nabavni vrednosti 1.065,59 evra in računalniki v nabavni vrednosti 4.414,45 evra.

Okvirni program dela občinskega sveta

Občinski svet je sprejel okvirni program dela Občinskega sveta Občine Bohinj za leto 2016. Rednih sej bo letos okvirno še sedem, in sicer 17. marca, 21. aprila, 23. junija, 29. septembra, 27. oktobra, 24. novembra in 22. decembra.

Vprašanja

Zastavljena so bila tri vprašanja s strani občinskih svetnikov iz Ekipe za prihodnost. Občinsko svetnico Urško Preželj je zanimalo, na kaj so se nanašala tri plačila v vrednosti po 1.300 evrov, kolikor je prejela gospa, ki je pripravila poročilo v zvezi s spremembo režijskega obrata v javno podjetje. Župan Franc Kramar je podal odgovor, da bodo v skladu s pogodbo med Občino Bohinj in izvajalko zahtevali vračilo denarja.

Občinsko svetnico Jernejo Potočnik je zanimalo, kako je z uporabnim dovoljenjem za občinska stanovanja na Vodnikovi cesti, kako je z ureditvijo parkirnih mest za ta stanovanja in ali so bila v letu 2015 še kakšna investicijska vlaganja vanje, kakšna in zakaj. Župan Kramar je podal odgovor, da uporabno dovoljenje še ni bilo izdano, in sicer zaradi nezadostnega števila parkirnih mest. Ker gre za stanovanja socialne narave, je CSD Radovljica pozval Občino, da se stanovalci zaradi socialne stiske v stanovanja vselijo pred izdajo uporabnega dovoljenja, kar je Občina tudi naredila. Glede parkirnih mest je župan povedal, da sta dve parkirni mesti ob hiši, za dve parkirni mesti so se dogovorili z investitorjem v hišo nasproti (pri Stušku op. a.), Občina pa je že pridobila gradbeno dovoljenje za parkirna mesta ob bloku na Trgu svobode, ki od občinskih stanovanj ne bodo oddaljena več kot 300 metrov.

Občinskega svetnika Boštjana Mencingerja pa je zanimalo poročilo o oddajanju v najem prireditvenih šotorov v lasti občine  za lansko leto. Župan je poročilo podal in povedal, da so javni zavodi, društva, klubi in ostale organizacije, ki imajo sedež v občini Bohinj, se financirajo iz proračunskih sredstev, ne opravljajo profitne dejavnosti in niso zavezanci za DDV, upravičeni do 70-odstotnega znižanja najemnine ter da so invalidska in humanitarna društva, kamor spadajo tudi prostovoljni gasilci, s sedežem v občini Bohinj plačila najema v celoti opravičeni. Kadar je soorganizatorica dogodka tudi občina Bohinj, za najem, postavljanje in podiranje šotora ni trebaplačati. Večji šotor se največ uporablja za pokritje drsališča. Najem 8-delnega manjšega šotora v celoti stane 453,49 evra na dan uporabe, postavljanje šotora stane 163,54 evra in podiranje 81,77 evra. V primeru najema manj delov šotora se cene sorazmerno znižajo. Šotor Power je bil lani sedemkrat postavljen in osemkrat podrt, v nekaterih primerih so delavci režijskega obrata poskrbeli tudi za transport. Šotor Favorit so postavili štirikrat in štirikrat tudi podrli. Za slednjega je zaradi velikosti treba najeti zunanje sodelavce za postavljanje, podiranje in za transport. Prihodek od oddaje šotorov je v letu 2015 znašal približno 1117,92 evra, delavci režijskega obrata so za postavljanje in podiranje šotorov opravili 610 ur dela, stroški transporta in najem dvižne košare pa so znašali 920,89 evra.

Pobude

Občinski svetnik Bojan Traven (Ekipa za prihodnost) je dal tri pobude. Prva pobuda je bila, da se v novem Občinskem prostorskem načrtu (OPN) spremeni namembnost zemljišča za lokacijo Lev v Stari Fužini iz zazidljivega v kmetijsko zemlijišče. Druga pobuda je bila, da občinska uprava urgira pri Ministrstvu za okolje in prostor v zvezi s pozivom, da se preveri 7. člen aneksa št. 1 (obveznosti koncesionarja) ter določbo 16. člena (razdrtje koncesijske pogodbe) v koncesijski pogodbi z dne 8. marec 2006 za odvzem podzemne vode iz vodnega vira Alpinum 1/04 za stekleničenje in proizvodnjo pijač. Agencija RS za okolje je namreč že v novembru lani zadevo odstopila v pristojno reševanje Ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Tretja pobuda pa je bila, da se gradbeno inšpektorico, ki je v letu 2014 opravila inšpekcijski pregled objektov hotela Zlatorog in gostilne Črna prst ter takrat ugotovila, da pri nobenem od njiju ne ogroža premoženja, zdravja in življenja ljudi, prometa ali sosednjih objektov oziroma svoje okolice, pozove, naj ponovno opravi pregled obeh objektov, saj se je stanje hotela Zlatorog v času od njenega nadzora do danes še poslabšalo.

Informacija – gradbeno dovoljenje za lokacijo Lev

Občinski svet Občine Bohinj je na 8. redni seji dne 8. 10. 2015 sprejel sklep, da mora Občinska uprava pri Upravni enoti v Radovljici sprožiti verifikacijo pravnomočnosti gradbenega dovoljenja za hotel Lev v Stari Fužini in o tem seznaniti Občinski svet na naslednji seji. Upravna enota v svojem odgovoru št. 021-15/2015-43 z dne 5. 11. 2015 ugotavlja, da nima pristojnosti za vodenje kakršnega koli samostojnega postopka za preverjanje, ali je investitor gradnje po gradbenem dovoljenju št. 351-28/673 z dne 20. 8. 1970 v času veljavnosti gradbenega dovoljenja začel z gradnjo in ali torej predmetno gradbeno dovoljenje še velja ali ne.

Po prejetem odgovoru s strani UE Radovljica je Občinska uprava stopila v kontakt tudi z Inšpektoratom za okolje in prostor. Gradbena inšpektorica je po uradni dolžnosti sprožila postopek in ugotovila, da je gradbeno dovoljenje izgubilo veljavnost po enem letu od izdaje, ker se na v gradbenem dovoljenju zapisanem zemljišču gradnja ni pričela.

Informacija – Filbo

Po opravljenem natančnem pregledu podjetja Filbo se je izkazalo, da je podjetje prezadolženo, da bi ga lahko Občina rešila z dokapitalizacijo v višini 200.000 evrov. Zato je skupščina podjetja sprejela sklep, da se sproži stečajni postopek.
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Bohinj!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
November 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
21.11.2017
Danes ni dogodkov.
22.11.2017 | Tečaji in delavnice
Trije medvedi (ruska pravljica)
29.11.2017 | Tečaji in delavnice
Karierni sejem MojeDelo.com
29.11.2017 | Kultura
Rdečelasi deček (K. Kivinen in A. Poivaara)
22.11.2017 | Tečaji in delavnice
Trije medvedi (ruska pravljica)
29.11.2017 | Tečaji in delavnice
Karierni sejem MojeDelo.com
29.11.2017 | Kultura
Rdečelasi deček (K. Kivinen in A. Poivaara)

Bodite prvi pri oddaji mnenja.