Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
33°C
16°C
Oceni objavo

Na 40. Piranskih dnevih arhitekture častno priznanje za oblikovanje vrtca Bohinj

Ob koncu 40. Piranskih dnevov arhitekture je mednarodno nagrado Piranesi žirija dodelila arhitektom iz ateljejev Elementarna in Kolektiv tektonika za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga ter pripadajočih ulic na Ptuju. Ob tem so podelili tudi dve častni priznanji in eno častno študentsko priznanje. Častno priznanje si je med 53 nominiranimi projekti iz 11 evropskih držav prislužil tudi projekt Vrtec Bohinj.

Na slovesni podelitvi priznanj v Avditoriju Portorož je mednarodna žirija podelila častno priznanje Pirenesi 2023 Arhitektom iz družb Arrea arhitektura (Ana Jerman, Janja Šušnjar), KAL A (Sofia Romeo Gurrea-Nozaleda, Miguel Sotos Fernandez-Zuniga) in AKKA (Luka Javornik, Lara Gligić) za obnovo Vrtca Bohinj. Po oceni žirije je to primer, kako s preprostim pristopom priti do odličnega rezultata. "Uživali smo v nizanju odprtih prostorov, ki se drug za drugim mehko odpirajo med stavbami. Omogočajo varno druženje in igro otrok. Lesena konstrukcija je jasna in primerno členjena. Stavbna kompozicija spominja na vas, ki otrokom daje občutek doma," je zapisala žirija.

Piranski dnevi arhitekture in nagrada Piranesi

Piranski dnevi arhitekture (PDA) so mednarodna arhitekturna konferenca z eno najdaljših tradicij na svetu. Odvijajo se vse od leta 1983, vsako leto konec novembra v gledališču Tartini v srednjeveškem mestu Piran, od leta 2019 pa zaradi nepredvidljivega poplavljanja morja v Avditoriju Portorož. Namen konference je ovrednotiti družbeno arhitekturno stanje in predstaviti najbolj inovativne ideje sodobne arhitekturne in prostorske produkcije, ki skozi razumevanje in spoštovanje geografskega in kulturnega konteksta ohranja kulturno identiteto in raznolikost.

PDA konferenco vsako leto spremlja tudi vrsta arhitekturnih dogodkov. Med njimi je najpomembnejša razstava za prestižno mednarodno nagrado Piranesi. Nagrada Piranesi je prva mednarodna arhitekturna nagrada v Republiki Sloveniji. Nastala je v sklopu mendarodne konference Piranski dnevi arhitekture, podeljujejo pa jo Galerija DESSA, Obalne galerije Piran in mednarodna žirija Piranesi. Prvič je bila podeljena leta 1989 srbskemu arhitektu Bogdanu Bogdanoviću za Spominski park Dudik v Vukovarju na Hrvaškem. Nagrada, ki se imenuje po italijanskem umetniku iz 18. stoletja, Giovanniju Battista Piranesiju (1720–1778), čigar družinske korenine naj bi bile iz Pirana, nagrajuje najboljše arhitekturne realizacije, nastale v zadnjih dveh letih na območju držav Centralne Evrope: Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije, leta 2018 se je pridružila Srbija, leta 2019 Bosna in Hercegovina, leta 2020 pa še Črna Gora.

Oglejte si tudi