Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Požari v kuhinji

Med najpogostejšimi požari v objektih po statistiki požarov, so požari v kuhinji. V kuhinjah je največ naprav, ki oddajajo toploto, ki je najpogosteje vzrok za nastanek požara. Tu se nahajajo razni štedilniki, opekači kruha, namizni žari, razni grelniki in drugi gospodinjski aparati, ki nam lahko povzročijo požar. Vsi našteti aparati so varni, če so tehnično brezhibni in če z njimi rokujemo po predpisanih navodilih in predpisih varnega dela neglede na vir energije. Večina kuhinjskih požarov nastane zaradi pozabljene hrane na prižganih štedilnikih, nepazljivosti pri kuhanju in tehničnih pomanjkljivostih na gospodinjskih aparatih.

Ko v kuhinji zagori, takoj izključimo kuhalno ploščo ali drugi gospodinjski aparat, ki je povzročil požar. Gorečo posodo pokrijemo z večjo posodo, mokro krpo, požarno odejo ali primernim gasilnim aparatom. NE GASITE z vodo v primeru, da vam gori olje v posodi ali je električni štedilnik še vključen. Ne prenašajte goreče posode iz objekta, ker se pri tem lahko poškodujete. V primeru, da boste gasili z gasilnikom ne gasite posod z gorečo mastjo ali oljem preblizu, ker vam gasilno sredstvo lahko iz posode vrže gorečo snov. Primerna oddaljenost od tekočih gorljivih snovi je dva do tri korake.

V primeru, da ne morete pogasiti požara takoj pokličite gasilce na klicno številko 112. Vsi stanovalci naj se umaknejo na prosto, zaprite vsa vrata in okna in skušajte odstraniti posode z plinom ali drugim gorivom. V zadimljenih prostorih se ne zadržujemo. Počakamo na prihod gasilcev jim sporočimo kje in kaj gori in ali se v prostoru nahajajo še plinska jeklenka ali kakšna druga posoda z lahko vnetljivimi snovni. Po potrebi sodelujte z vodjem intervencije, saj najbolje poznate razpored prostorov stanovanja in mesto odklopov elektrike in plina.

Da preprečimo požare v kuhinji moramo imeti kuhinjske aparate tehnično brezhibne in z njimi rokujemo po navodilih proizvajalca. Še bolj pomembno pa je, da smo pri kuhanju prisotni in ob zapustitvi stanovanja UGASNEMO vse grelne aparate in odstranimo kuhajočo hrano z štedilnikov, pa če tudi gremo k sosedu samo na kavico.

 

Gasilska zveza Bled-Bohinj

Oglejte si tudi