Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
18°C
13°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti - 16. do 22. september

V občini Bohinj smo v zadnjih letih izpeljali nekatere aktivnosti za umiritev prometa ter spodbujanje trajnostne mobilnosti, med drugim tudi na področju informiranja in spodbujanja alternativnih oblik naravi prijazne mobilnosti: hoja, kolesarjenje, javni prevoz, motorna vozila in plovila, ki nimajo negativnih učinkov na okolje. Tej tematiki sledi tudi tradicionalna evropska pobuda Evropski teden mobilnosti, katere namen je predvsem spodbujanje k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom.

Občina Bohinj se je tej pobudi pridružila že večkrat, tudi v letošnjem letu s v letošnjem letu pridružila z nekaterimi aktivnostmi.

Evropski teden mobilnosti v Bohinju se izvaja v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je financiran s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe.

Namen je lokalnem prebivalstvu približati oblike trajnostne mobilnosti in spodbujati hojo in kolesarjenje ter prikazati pomen javnih površin in kaj nam te prinašajo dobrega v primerjavi s parkirišči v naseljih.

V času Evropskega tedna mobilnosti (ki poteka med 16. – 22. septembrom) bomo za učence osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in podružnice Srednja vas (nižji razredi) v sodelovanju z osnovno šolo izvedli aktivnost, imenovano Pešbus.  Namen Pešbusa je organizirano spremstvo otrok v šolo, kjer jih v skupinah peš pospremimo po začrtanih poteh, označenih postajah Pešbusa in po stalnem urniku. Otroci tako vsak dan naredijo nekaj za svoje zdravje, ves čas pa so v spremstvu odrasle osebe.

Na peš površinah v Bohinjski Bistrici in Srednji vasi se bodo uredile talne oznake – Peš kažipot. Peš kažipoti spodbujajo hojo do različnih ustanov in obratov, in tako prikazujejo čas hoje, ki ga pešec opravi in s tem pokaže, da krajše poti ni potrebno opraviti z vozilom. Spodbujanje prihoda peš, s kolesom, skirojem ali podobno je velika prednost, predvsem iz vidika vsakodnevne fizične aktivnosti, spodbujanja osebnega in socialnega razvoja otrok ter krepi občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.

V času Evropskega tedna mobilnosti bomo del parkirnih mest na parkirišču pod Skalco namenili vzpostavitvi začasne javne površine. Javne površine v naselju imajo velik pomen – prispevajo k doživljanju krajine, pozitivno vplivajo na socialni del doživljanja območja, omogočajo dodaten varen prostor pešcem, omogočajo druženje in še in še. Na delu parkirišča pod Skalco bomo v tednu mobilnosti izvedli začasne intervencije s preureditvijo parkirnih mest v raznoliko in zanimivo javno površino. Ravno to parkirišče je povezovalni element med prireditvenim prostorom in pristaniščem, ki bi ob optimalnih ureditvah moral delovati kot javni prostor, namenjen pešcem, sprehajalcem in obiskovalcem. Z začasno zaporo parkirišča se bo parkirna mesta namenilo poslikavi z besedilom, umestitvijo začasne urbane opreme, prav tako pa se bo izvedlo nekaj estetskih in funkcionalnih prilagoditev obstoječe ureditve v pristanišču. Ureditve se bodo izvajale dne 16.9., zato vabljeni vsi ustvarjalci in oblikovalci, a se nam pridružite pri izvedbi začasne ureditve prostora.

OKROGLA MIZA ''Plovba in urejanje pristanišča Pod Skalco''

Dne 22.septembra ob 16.uri bomo v pristanišču pod Skalco ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti izvedli posvet za vse deležnike in zainteresirano javnost. Na posvetu bomo razpravljali predvsem viziji razvoja čolnarne pod Skalco, željah in predlogah uporabnikov ter kako vsebine navezovati na načrtovane ureditve pod Skalco.

V tednu ETM (16. – 22. septembra) bomo zaprli del parkirišča pod Skalco za vsa vozila in na njem vzpostavili neko javno peš površino. Z raznimi aktivnostmi bomo preuredili parkirni prostor v javno površino, ki bo tudi vizualno privlačna in bo spodbujala uporabo parkirišča kot javno površino v tem tednu. S tem želimo pokazati prebivalcem, da je v naselju precej bolje imeti javne površine za druženje in prijetno preživljanje prostega časa kot pa parkirišče.  



VABILO NA BREZPLAČNI KAJAKAŠKI TEČAJ

V okviru Evropskega tedna mobilnosti bomo v tednu od 16. – 22.septembra organizirali brezplačni dvodnevni kajakaški tečaj za učence med 2. – 7. razredom. Tečaj bo izvajal Kajak kanu klub Bohinj. Potekal bo v več skupinah in bo trajal 2 dni po 2 uri, v popoldanskih urah, v pristanišču pod Skalco. Udeležba je brezplačna.

Prijave zbiramo na naslov natasa.fujs@obcina.bohinj.si ali na tel.š.t 04-5-770-139, najkasneje do 14. septembra. Na podlagi zbranih prijav bomo določili točne datume tečaja za posamezne skupine. Udeležba je omejena na približno 30 otrok.

V nadaljevanju najdete program aktivnosti, ki se bodo poleg Pešbusa izvajale v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

VLJUDNO VABLJENI K UDELEŽBI NA AKTIVNOSTIH OB EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI

13.9. – 27.9.

PEŠBUS za učence osnovne šole (nižji razredi)

16.9. – 22.9.

BREZPLAČNI KAJAKAŠKI TEČAJ

brezplačni dvodnevni kajakaški tečaj za učence med 2. – 7. razredom. Tečaj bo izvajal Kajak kanu klub Bohinj. Potekal bo v več skupinah in bo trajal 2 dni po 2 uri, v popoldanskih urah, v pristanišču pod Skalco. Udeležba je brezplačna.

Prijave zbiramo na naslov natasa.fujs@obcina.bohinj.si ali na tel.š.t 04-5-770-139, najkasneje do 14. septembra. Na podlagi zbranih prijav bomo določili točne datume tečaja za posamezne skupine. Udeležba je omejena na približno 30 otrok.

16.9. – čez cel dan

Parkirišče ob pristanišču pod Skalco

IZVEDBA ZAČASNE UREDITVE NA PARKIRIŠČU POD SKALCO
Vabljeni vsi zainteresirani, da se udeležite delovne akcije, na kateri bomo čistili, barvali in izdelali nekaj kosov urbane opreme. Akcija je tudi priložnost, da se pogovorimo o tem, kako si prostor predstavljamo v prihodnosti.

22.9. ob 16.uri

Pristanišče pod Skalco

OKROGLA MIZA ''Plovba in urejanje pristanišča Pod Skalco''

Na posvetu bomo razpravljali predvsem viziji razvoja čolnarne pod Skalco, željah in predlogah uporabnikov ter kako vsebine navezovati na načrtovane ureditve pod Skalco.  

Oglejte si tudi