Logo MojaObčina.si

Bohinj

DANES
24°C
7°C
JUTRI
24°C
10°C
1341

Evropski teden mobilnosti16. – 22. SEPTEMBER

V občini Bohinj smo v zadnjih letih izpeljali nekatere aktivnosti za umiritev prometa ter spodbujanje trajnostne mobilnosti, izvaja se več  promocijskih aktivnosti ter organizacija nekaterih aktivnosti, ki spodbujajo uporabo trajnostnih načinom mobilnosti (hoja, kolesarjenje, javni prevoz). Tej tematiki sledi tudi tradicionalna evropska pobuda Evropski teden mobilnosti, katere namen je predvsem spodbujanje k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom.

Občina Bohinj se je tej pobudi pridružila že večkrat, tudi v letošnjem letu s projektom Peš je IN, avto bo(HIN) – trajnostna mobilnost v Bohinju.

Evropski teden mobilnosti v Bohinju se izvaja v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Namen je lokalnem prebivalstvu približati oblike trajnostne mobilnosti in spodbujati hojo in kolesarjenje ter prikazati pomen javnih površin in kaj nam te prinašajo dobrega v primerjavi s parkirišči v naseljih.

V času Evropskega tedna mobilnosti (ki poteka med 16. – 22. septembrom) bomo izvedli promocijo trajnostnih oblik mobilnosti tudi za najmlajše. Za učence osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in podružnice Srednja vas (nižji razredi) bomo v sodelovanju z osnovno šolo izvedli aktivnost, imenovano Pešbus.

Namen Pešbusa je organizirano spremstvo otrok v šolo, kjer jih v skupinah peš pospremimo po začrtanih poteh, označenih postajah Pešbusa in po stalnem urniku. Otroci tako vsak dan naredijo nekaj za svoje zdravje, ves čas pa so v spremstvu odrasle osebe.  Spodbujanje prihoda v šolo peš, s kolesom, skirojem ali podobno je velika prednost, predvsem iz vidika vsakodnevne fizične aktivnosti, spodbujanja osebnega in socialnega razvoja otrok ter krepi občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.

Poleg Pešbusa se bo v času Evropskega tedna mobilnosti odvijala vrsta aktivnosti, ki temeljijo predvsem na spodbujanju trajnostne mobilnosti.

V tednu ETM (16. – 22. septembra) bomo zaprli parkirišče pri tržnici v Bohinjski Bistrici za vsa vozila in na njem vzpostavili neko javno površino za druženje občanov in drugih. Z raznimi aktivnostmi bomo preuredili parkirni prostor v javno površino, s tem želimo pokazati prebivalcem, da je v naselju precej bolje imeti javne površine za druženje in prijetno preživljanje prostega časa kot pa parkirišče. 

V nadaljevanju najdete program aktivnosti, ki se bodo poleg Pešbusa izvajale v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

VLJUDNO VABLJENI K UDELEŽBI NA AKTIVNOSTIH OB EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI

info@care4climate.si
www.care4climate.si

LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.PROGRAM

SREDA, 16. september, parkirišče pred tržnico v Bohinjski Bistrici:

16:00 – 17:00    |    USTVARJALNE DELAVNICE

Lepo vabljeni na kreativne delavnice, kjer bomo ustvarjali na bombažnih vrečkah.


ČETRTEK, 17. september, parkirišče pred tržnico v Bohinjski Bistrici:

18:00    |   CIRKUŠKA PREDSTAVA BICIKLON

Vabljeni na atraktivno cirkuško predstavo žonglerske skupine Čupakabra

SOBOTA, 19. september, parkirišče pred tržnico v Bohinjski Bistrici:

14:00    |   IZVEDBA IN PRIKAZ GASILSKE VAJE – reševanje ob prometni nesreči

Prostovoljno gasilsko društvo Bohinjska Bistrica bo izvedlo vajo reševanja ob prometni nesreči.

NEDELJA, 20. september, parkirišče pred tržnico v Bohinjski Bistrici:

V dopoldanskih urah s pričetkom ob 9:00    |   ŠPORTNI DOGODEK ZA OTORKE

Življenje z gibanjem je tisti del otroštva, ki je naložba za vse življenje. Z dogodkom bi želeli otrokom predstaviti poligon iz naravnih materialov - kot idejo za vsakodnevno gibanje brez dragih pripomočkov.

10:00 – 12:00    |   BREZPLAČEN SERVIS KOLES

Ponudili bomo možnost brezplačnih, manjših popravil koles (nastavitve zavor, menjalnikov ipd.

MED 16. – 22. septembrom, parkirišče pred tržnico v Bohinjski Bistrici: 

RAZSTAVA VIZUALIZACIJ PREDUREDITEV JAVNIH POVRŠIN

Avtor vizualizacij: Anže Repinc, mag.inž.arh.

''V sodelovanju z Občino Bohinj smo pripravili vizualizacije projektov, ki so se pripravljali v preteklih letih. V okviru urbanistične delavnice Ribčev Laz, se je tako v sodelovanju s tremi arhitekturnimi biroji pripravilo sintezno rešitev za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta prireditvenega prostora pod Skalco ter prostora ob Jezernici. Projekt predvideva urejanje poti, parka, manjših igrišč, prireditvenega prostora pod Skalco, ter predvsem umeščanje različnih programov v enotno oblikovane objekte. Poleg Ribčevega Laza,  smo pripravili vizualizacije parka pred kulturnim domom Joža Ažmana, ter ureditev javne površine ob potoku Belca v Bohinjski Bistrici. Tudi tukaj gre za urejanje javnih površin za pešce in uporabnike parka, urejanje igrišč ter postavitev urbane opreme.''

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi