Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
14°C
JUTRI
30°C
13°C
Oceni objavo

Dela v Koritih pred zaključkom, cesta ponovna odprta v torek, 16. julija

Izgradnja I. faze odseka 2 fekalne kanalizacije in vodovoda skozi Korita, ki bo omogočil povezavo celotnega kanalizacijskega sistema Zgornje Bohinjske doline na čistilno napravo na Bitnjah se zaključuje. V torek, 16. julija zjutraj bo cesta skozi Korita ponovno prevozna za ves promet.

V Koritih so v začetku tedna pričeli s polaganjem grobega asfalta, čiščenjem površine obstoječega asfalta, izvedli izravnave, čemur sledi nanos emulzije. Nanos finega asfalta, to je obrabno odporne plasti sledi v četrtek in petek. Zaradi visokih  temperatur promet po cesti v soboto še ne bo sproščen. V soboto, nedeljo in ponedeljek bodo izvajalci urejali bankine. Cesta skozi Korita bo ponovno odprta v torek, 16. julija.

Zaključena dela na izgradnji I. faze odseka 2 fekalne kanalizacije in vodovoda skozi Korita omogočajo povezavo celotnega kanalizacijskega sistema Zgornje Bohinjske doline, v katerega so že vključene vasi Češnjica, Studor, Srednja vas in Jereka, na čistilno napravo na Bitnjah. Šlo je za zahtevno gradnjo v dolžini 840 m, finančna vrednost del pa je okoli 700.000 evrov in predstavlja eno večjih letošnjih investicij Občine Bohinj.

»Projekt Korita je zelo pomemben za bohinjsko občino, saj povezuje zgornjo in spodnjo dolino s kanalizacijo. Hkrati pripelje v zgornjo dolino tudi vodo in telekomunikacijske vode, ki jih bomo s pridom uporabili za napeljavo optike. Kljub temu, da nas je skrbelo, kakšna bo zemljina, v katero so zakopali gradbeni stroji so dela potekala tekoče. Vesel sem da bomo v teh dneh uspešno zaključili gradnjo.«

Med zahtevno gradnjo, ki se je začela v maju – ob izkopu so se izvajalci spopadli tudi s skalnato podlago - je bil zgrajen ves infrastrukturni del, z vodovodom in kanalizacijo ter vključenim nadzornim sistemom. Hkrati z omenjenimi povezavami je Občina Bohinj zgradila tudi vse potrebno za vzpostavitev telekomunikacijskih povezav.

Prav tako je Občina Bohinj vode za telekomunikacijske povezave zgradila tudi v Jereki, Studoru, podjetje Telekom Slovenija pa je z Občino Bohinj že sodelovalo v Češnjici in sočasno z gradnjo postavljajo optične povezave. V letošnjem letu so namreč začeli z gradnjo optičnega omrežja, ki ga bodo v več fazah zgradili predvidoma do leta 2027.

V izgradnjo obeh faz in vseh 5 odsekov povezovalnega kanala  je bilo doslej (2021-2024) vloženih okoli 2.2. milijona evrov.

Promet je v času izgradnje potekal po državnih cestah v smeri Bohinjska Bistrica – Ribčev Laz – Stara Fužina - Bohinjska Češnjica in nazaj.

Gradnja se bo v prihodnjem letu nadaljevala v Srednji vasi, kjer so že pridobljena vsa zemljišča in izdelan projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja. Prav tako je že Izdelan projekt državne ceste skozi vas. Občina Bohinj načrtuje pridobitev gradbenega dovoljenja do konca leta, v naslednjih letih pa se bo gradnja odvijala etapno.

Vsem uporabnicam in uporabnikom ceste se ob bližajočem zaključku del v Koritih zahvaljujemo za razumevanje in strpnost v času gradnje.

Oglejte si tudi