Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Glasbeno obarvan praznik na Bitnjah

Cerkev Marijinega vnebovzetja na Bitnjah že tradicionalno gosti koncert ob Marijinem prazniku, velikem šmarnu. Praznovanje bosta na torkov večer, 15. avgusta, glasbeno obeležila sopranistka Janja Hvala in Jernej Valant, ki jo bo spremljal na koncertni harmoniki. Tokrat se jima bo pridružil nadarjen mlad glasbenik, skladatelj, pianist in pevec, Tom Varl. Praznični koncert se bo začel ob 20. uri. Večer bo obarvan z različnimi glasbenimi zvrstmi – s cerkvenimi skladbami, z znanimi vižami iz narodno-zabavne zakladnice in iz sveta slovenske popevke ter tudi z deli mlajših slovenskih skladateljev.

Oba umetnika imata za seboj že kar nekaj glasbenih dosežkov, koncertov in nastopov na različnih slavnostnih prireditvah. Janja Hvala je kot solistka in članica komornih zasedb nastopala doma in v tujini, se udeleževala številnih tekmovanj ter vodila pevske delavnice in predavanja iz vokalne tehnike. Sedaj posreduje svoje znanje mladim pevcem na Glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje. Jernej Valant pa kot solist in član Harmonikarskega orkestra Glasbene šole Radovljica redno koncertira in se udeležuje mednarodnih tekmovanj.

Veliki šmaren oziroma praznik Marijinega vnebovzetja velja za enega največjih in najstarejših krščanskih praznikov, ki ga praznujeta katoliška in pravoslavna cerkev. Njegove prve omembe segajo v obdobje pred 4. stoletjem, v Jeruzalemu pa so ga v 5. stoletju obhajali kot spomin na dan, ko je Marija zaspala. Stoletje kasneje se je praznovanje razširilo po vsem Vzhodu. Šele 1. novembra 1950 je papež Pij XII. slovesno razglasil versko resnico, da je bila Marija »po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo«. Danes praznik s številnimi slovesnostmi častijo cerkve in verniki po celi Sloveniji.

 
zapisala: Janja Hvala

Oglejte si tudi