Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Etno vikend v Bohinju

Ta konec bo v Bohinju etno vikend, ki se v petek začne z večernim vasovanjem v izvedbi folklornikov Kulturnega društva Bohinj in zaključi v soboto s kmečko ohcetjo v izvedbi folklornikov kulturno umetniškega društva Triglav iz Srednje vasi.
V petek bo 29.7.2016 Vasovanje v Srednji vasi, s pričetkom ob 20.00 uri. Prireditev bo v vaškem jedru Pod lipo v Srednji Vasi. Najprej bo na sporedu glasbeni koncert, na katerem bodo nastopale flavtistke Tria Misour ter citrar Dejan Praprtonik. Ob 21.00 uri, ko se zmrači, na sceno stopijo folklorniki Kulturnega društva Bohinj, ki bodo uprizorili tradicionalno igro Vasovanje. Cesta skozi Srednjo Vas bo zaprta med 18.30 in 22.30 uro.

Tradicionalna igra Vasovanje prikazuje stare običaje, ki so se godili v starih časih v Bohinju. V zgodbi se oživlja običaj, ko so se fantje ob večerih zbirali na vasi in prepevali pod okni deklet, da jim omehčajo srca ali pa dokažejo svojo ljubezen. V upanju, da jih bo slišala njihova ljuba in ne njena mati, ki bi jih z mokrim tušem spodila od hiše, so vztrajali vsak na svoj način. Le redko kateremu je uspelo, da mu je najdražja, v znak ljubezni, prižgala cigaro in mu pripela najlepši nagelj s svojega okna na prsi. Ob ljubezenskem uspehu, pa so se fantje poslovili od svojega otroštva z značilno fantovščino.

Dandanašnji je takšno dvorjenje zagotovo le še tradicija. Pa vendar se ob ogledu igre, kjer je polno smeha in plesa, lahko vprašamo, kam so šli ti dobri stari časi. Spoštovanje, ki veje iz starih običajev, tudi danes ne bi naletelo na gluha ušesa. Le še fantovščina se še vedno v določeni obliki pojavlja kot slovo od samskega stanu, pa tudi le-ta izgublja svoje poslanstvo.

Igro prirejamo s pomočjo Odrasle folklorne skupine KD Bohinj. Prvič je bila predstavljena leta 1956, kar pomeni, da bo letos izvedena že 59-tič, saj je enkrat vmes odpadlo. Vsako leto jo obišče lepo število domačih in tujih obiskovalcev Bohinja.  Pomen prireditve je predvsem prenašanje in predstavitev običajev ter ohranjanje bohinjskega jezika.

V slučaju močnega deževja prireditev odpade.

 

Kmečka ohcet bo na sporedu v soboto 30.7. 2016 in sicer v Ribčevem lazu, na prireditvenem prostoru Pod Skalco. Pričnemo z Veseljakovo zabavo ob 18.00 uri ko bodo zaigrali člani Ansambla Zakapane. Ob 19.30 se prične Kmečka ohcet, ki se ob po cca 2 urah zaključi in nadaljevanje je zabavno na način TV Veseljaka, saj bo igral še Ansambel Štrajk s pevko Darjo Gajšek. Cesta preko mostu bo zaprta med 20.00 in 21.00 uro. Na mostu bodo med poroko v cerkvi igrali člani Harmonikarskega ansambla Bučar.  

Kmečka ohcet prikazuje stare ženitovanjske običaje. Par ki se je odločil za poroko, se dejansko spusti v »dokler naju smrt ne loči« pustolovščino. Skozi stoletja so se okrog poroke spletli določeni običaji, ki mlada dva pripravijo na njuno pot in jima na svoj način želijo sreče, obilja in modrosti.  

Ženin se v povorki z vozovi in konji pripelje do nevestinega doma, ki bo Pod Skalco. Ko se domači le poslovijo od svoje hčerke, se naloži bogato balo na vozove in poročni sprevod se odpelje proti cerkvi. Na poti jih vaščani »zašrangajo«. Po pogajanjih in plačilu uspeta dahniti svoj »da« v slikoviti cerkvici Sv. Janeza Krstnika. Sledi prihod neveste na ženinov dom in svatovščina, ki se godi na prireditvenem prostoru Pod Skalco. Vse skupaj je dobro zabeljeno s pristnimi bohinjskimi izreki in navadami, ki jih tudi v današnjih dneh ne bi smeli kar tako pozabiti. Kulturni del programa s plesi, dialogi in povorko zaigrajo člani KUD Triglav iz Srednje vasi. Zabava z ansambli traja pozno v noč!

Letos bo še posebej veselo, saj se na Ohceti poročita Teja in Sašo in Notranjske, tako da ne bo le zabava in igra, ampak bo par za vedno zapečatil svojo usodo na prekrasnem dogodku. Par smo izbrali s pomočjo Gorenjskega glasa in TV Veseljaka. Par smo izbrali s seštevkom glasov in zmagovalni par je za cca 80 glasov premagal drugo uvrščenega in tako bo deležen lepe poroke ter tudi lepih daril, med drugim prstanov Zlatarstva Močnik, potovanja Relaxa in lepih lokalnih nagrad Turističnega društva Bohinj.

 

Oglejte si tudi