Bohinj

DANES
18°C
12°C
JUTRI
19°C
9°C
Oceni objavo

Končan drugi korak zbiranja starih hišnih imen

Na Gorenjskem v zadnjih letih potekajo uspešne akcije beleženja starih hišnih imen. Akcije so financirane s strani EU programa LEADER, delno pa tudi s strani soudeleženih občin.

V občini Bohinj je bilo ob koncu leta 2013 končano zbiranje imen v okviru projekta Nomen vulgare. V Spodnji dolini v naseljih od Ribčevega Laza do Bohinjske Bistrice in Raven je bilo zbranih 264 hišnih imen. Lastniki, ki so se odločili za označitev hiše s hišnim imenom, so prejeli brezplačne table s hišnimi imeni. V okviru projekta je bil vzpostavljen tudi spletni portal gorenjskih hišnih imen www.hisnaimena.si, ki združuje vsa zbrana imena in trenutno vsebuje več kot 5200 hišnih imen. Hišna imena, zbrana v navedenih naseljih bohinjske občine, so zbrana tudi v knjižici, ki je domačinom brezplačno na razpolago na sedežu krajevne skupnosti Bohinjske Bistrice.

 

Zbiranje imen se bo nadaljevalo tudi v letošnjem letu, saj je Občina Bohinj pristopila k nadaljevanju akcije, v katerem bo raziskan še preostanek območja občine (naselja med Bitnjami in Nomenjem, Nemški Rovt ter Koprivnik in Gorjuše).

 

 

Klemen Klinar


Oglejte si tudi