Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Bohinj
DANES
21°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

16.–22. SEPTEMBER Peš je IN, avto bo(HIN) – trajnostna mobilnost v Bohinju

V občini Bohinj smo v zadnjih letih izpeljali nekatere aktivnosti za umiritev prometa ter spodbujanje trajnostne mobilnosti, med drugim tudi na področju informiranja in spodbujanja alternativnih oblik naravi prijazne mobilnosti: hoja, kolesarjenje, javni prevoz, motorna vozila in plovila, ki nimajo negativnih učinkov na okolje. Izvaja se več promocijskih aktivnosti ter organizacija nekaterih aktivnosti, ki spodbujajo uporabo trajnostnih načinov mobilnosti (hoja, kolesarjenje, javni prevoz). Tej tematiki sledi tudi tradicionalna evropska pobuda Evropski teden mobilnosti, katere namen je predvsem spodbujanje k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom.

Občina Bohinj se je tej pobudi v letošnjem letu pridružila s projektom Peš je IN, avto bo(HIN) – trajnostna mobilnost v Bohinju. Projekt se izvaja v okviru Evropskega tedna mobilnosti in ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Sklada za podnebne spremembe. Namen je lokalnem prebivalstvu približati oblike trajnostne mobilnosti in spodbujati hojo in kolesarjenje ter prikazati pomen javnih površin in kaj nam te prinašajo dobrega v primerjavi s parkirišči v naseljih.

V času Evropskega tedna mobilnosti (ki poteka med 16. in 22. septembrom) bomo izvedli promocijo trajnostnih oblik mobilnosti tudi za najmlajše. Za učence Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in podružnice Srednja vas (nižji razredi) bomo v sodelovanju z osnovno šolo in Društvom upokojencev Bohinjska Bistrica ter društvom Invalid Bohinj organizirali aktivnost, imenovano Pešbus.

Namen Pešbusa je organizirano spremstvo otrok v šolo, kjer jih v skupinah peš pospremimo po začrtanih poteh, označenih postajah Pešbusa in po stalnem urniku. Otroci tako vsak dan naredijo nekaj za svoje zdravje, na sprehodu se družijo z vrstniki, ves čas pa so v spremstvu odrasle osebe. Otrokom se pred izvedbo Pešbusa predstavi pravila obnašanja in hojo proti šoli.

Spodbujanje prihoda v šolo peš, s kolesom, skirojem in podobno je velika prednost, predvsem z vidika vsakodnevne fizične aktivnosti, spodbujanja osebnega in socialnega razvoja otrok ter krepi občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih. Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom. Če otroci v šolo pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.

Podobno akcijo Pešbus smo izvedli že v mesecu maju. Pešbus je bil zelo uspešen in odziv pozitiven. Zadovoljni smo nad številnim odzivom staršev in otrok, ki so se Pešbusa udeležili.

Poleg Pešbusa se bo v času Evropskega tedna mobilnosti odvijala vrsta aktivnosti, ki temeljijo predvsem na spodbujanju trajnostne mobilnosti.

V tednu ETM (16.–22. septembra) bomo zaprli parkirišče pri tržnici v Bohinjski Bistrici za vsa vozila in na njem vzpostavili neko javno površino za druženje občanov in drugih. Z raznimi aktivnostmi bomo preuredili parkirni prostor v javno površino, ki bo tudi vizualno privlačna in bo spodbujala druženje in uporabo parkirišča kot javno površino v tem tednu. S tem želimo pokazati prebivalcem, da je v naselju precej bolje imeti javne površine za druženje in prijetno preživljanje prostega časa kot pa parkirišče.

Poleg parkirišča pri tržnici se bodo nekatere aktivnosti odvijale tudi drugod: pred Kulturnim domom Joža Ažmana bomo izvedli vožnjo s »Kolesarčki«; igrico Nika in promet za otroke v KD Joža Ažmana ter v OŠ podružnica Srednja vas; kolesarski izlet po Bohinju ter vodeni naravoslovni izlet do korit Mostnice.

V nadaljevanju najdete celoten program aktivnosti, ki se bodo poleg Pešbusa izvajale v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Nekatere aktivnosti smo sicer že zaključili (šolski parlament, foto in likovni natečaj), veliko zanimivih vsebin pa še sledi.

VLJUDNO VABLJENI K UDELEŽBI NA AKTIVNOSTIH OB EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI.

NEDELJA, 16. SEPTEMBER, parkirišče pred tržnico, Bohinjska Bistrica

Cel teden ETM

RAZSTAVA IZDELKOV FOTOGRAFSKEGA IN LIKOVNEGA NATEČAJA

(v primeru slabega vremena bo razstava izdelkov likovnega natečaja v KD Joža Ažmana)

 

 

10.00–11.00

Otroške delavnice Olepšajmo parkirišče

 

PONEDELJEK, 17. SEPTEMBER, parkirišče pred tržnico, Bohinjska Bistrica

14.00

Predstavitev e-vozil:

ZA CVETOČI BOHINJ – rent-a-car in prevozi starejših

Turistično društvo Bohinj v dogovoru z Društvom upokojencev Bohinjska Bistrica in Občino Bohinj zagotavlja prevoze z električnim avtomobilom starejšim občanom Bohinja. Le ti lahko obisk zdravnika ali pa nujnejše opravke izvedejo na okolju bolj prijazen način. TD Bohinj ponuja tudi najem električnega vozila in tako prispeva k omogočanju trajnejšega načina mobilnosti v Bohinju. 17. septembra bomo izvedli predstavitev teh aktivnosti in podali podrobnejše informacije o organiziranih prevozih z električnimi avtomobili.

 

14.00

Brezplačno energetsko svetovanje, mreža ENSVET

Trajnostna mobilnost, električna vozila, sončna elektrarna in električno vozilo, vas zanimajo subvencije in krediti Eko sklada? Neodvisni strokovnjaki, energetski svetovalci mreže ENSVET vam na stojnici v okviru Evropskega tedna mobilnosti brezplačno nudimo celovite rešitve.

Pridite na svetovanje. Mrežo ENSVET skupaj z občinami organizira Eko sklad. www.ensvet.si, www.ekosklad.si

 

15.00–16.00

Kreativna delavnica Ustvari si svojo eko vrečko

Ustvarjalna delavnica, kjer si bodo lahko obiskovalci ustvarili svoje eko vrečke. Za obisk delavnice potrebujete samo dobro voljo in nekaj ustvarjalnosti.

 

TOREK, 18. SEPTEMBER, OŠ podružnica Srednja vas in dvorana Kulturnega doma Joža Ažmana

9.00

OŠ Srednja vas

 

10.30

Kulturni dom Joža Ažmana

Igra Nika in promet

 

Lutkovno-igrana predstava, ki otroke opozarja na varnost v prometu. Na prijazen, humoren način in s pesmicami spoznamo nekaj najpogostejših prometnih znakov ter ugotovimo, kaj bi se hudega lahko Niki pripetilo, ker ni bila dovolj previdna.

 

TOREK, 18. SEPTEMBER, parkirišče pred tržnico, Bohinjska Bistrica

7.30–10.00

Meritve tlaka, sladkorja, trigliceridov

Obiskovalci bodo imeli možnost opraviti meritve tlaka, sladkorja in trigliceridov v krvi.

 

8.00

Zajtrk prvakov

Vsi obiskovalci in mimoidoči, ki uporabljajo eno izmed oblik trajnostne mobilnosti (kolo, skiro, hoja ipd.) in NE osebnega vozila, dobijo kupon za brezplačen zajtrk pri okoliških gostinskih ponudnikih.

 

14.00

Stojnica z domačo hrano in izdelki

Degustacija domačih izdelkov in hrane.

 

14.00–18.00

Prehransko svetovanje

Svetovanje o prehrani v različnih življenjskih obdobjih, pri hujšanju ali pridobivanju telesne mase, za športnike (mlade, vrhunske ali rekreativne).

-Strokovno in praktično-

 

 

15.00–17.00

Delavnice Izdelaj svojo eko flaško

V Bohinju imamo najboljšo pitno vodo, večkrat jo pijemo tudi na poti po potepanju po Bohinju s kolesi. Trenutek je pravi, da naredimo svojo eko flaško. Izdelamo jo sami in ji damo osebno noto, saj jo oblečemo, pobarvamo in okrasimo in tako poskrbimo, da bo voda ostala prave temperature med našim pohajkovanjem.

 

17.00

Predstavitev defibrilatorjev

Predstavitev pomena in uporabe avtomatskega defibrilatorja AED z informacijami o temeljnih postopkih oživljanja z njegovo uporabo.

 

 

SREDA, 19. SEPTEMBER, Hike & Bike, Bohinjska Bistrica

16.00

Predstavitev kolesarskih poti in izletov po Bohinju (15 min)

S KOLESARSKIM IZLETOM

Zbor je ob 16. uri pred Hike & Bike v Bohinjski Bistrici (Triglavska cesta 37a). Izvedli bomo kratko predstavitev kolesarskih izletov po Bohinju, nato začnemo pot kolesarskega izleta po kolesarski stezi okoli Bohinja.

Prijave za kolesarski izlet pobiramo do 16. 9. 2018 po e-mailu ali telefonu (04-5-770-139 ali natasa.fujs@obcina.bohinj.si.

 

SREDA, 19. SEPTEMBER, parkirišče pred tržnico, Bohinjska Bistrica

 

 

14.00–15.30

Stojnica, CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp

Informativna stojnica z vsebinami varstva gora ter vplivi prometa na okoljske in družbene komponente.

 

14.00–16.00

Brezplačen servis koles

Ponudili bomo možnost brezplačnih, MANJŠIH popravil koles (nastavitve zavor, menjalnikov ipd.).

 

16.00–17.30

Tekmovanje v rolanju na poligonu

Tekmovanje v rolanju je namenjeno mlajšim generacijam (tekmovanje se bo izvedlo po skupinah od predšolskih otrok do 5. razreda). Opremo za rolanje prinese vsak udeleženec sam (čelada, ščitniki, rolerji …). Promocijske nagrade za vse udeležence!

 

17.30–19.30

Turnir v namiznem tenisu ter namiznem nogometu

Udeleženci se bodo na turnirju lahko pomerili v raznih aktivnostih (namizni tenis, namizni nogomet …) in potegovali za praktične nagrade.

 

 

ČETRTEK, 20. SEPTEMBER, parkirišče pred tržnico, Bohinjska Bistrica

10.00–11.00

(PARK)igrišče

Parkirišče z ustvarjanjem in igro spremenimo v pravo malo otroško igralnico na prostem.

 

16.30

Zaključek Iskanja zaklada mobilnosti s plesnim nastopom Plesalnice Bohinj

Zaključek aktivnosti Iskanje zaklada mobilnosti, ki se začne z iskanjem namigov 26. 8. in nadaljuje vsak vikend do Evropskega tedna mobilnosti. Plesalci Plesalnice Bohinj nas bodo v svet plesa popeljali s plesnim nastopom.

 

17.00

Ustvarjalne delavnice

Ustvarjalne in kreativne delavnice društva Invalid.

 

 

PETEK, 21. SEPTEMBER, parkirišče pred tržnico, Bohinjska Bistrica

16.00

Pravljični maraton

Najmlajši bodo imeli priložnost prisluhniti pravljicam, ki jih bodo popeljale v čudežni svet knjige in domišljije.

 

18.00

Gledališka predstava na prostem

Komedija Vaja zbora v izvedbi Kulturnega društva Gorjuše

 

PETEK, 21. SEPTEMBER, TNP Center Bohinjka, Stara Fužina

10.00

Naravoslovne delavnice z izletom do korit Mostnice

Skupaj z vodičem se bomo podali na voden izlet do korit Mostnice. Prijave zbiramo do 20. septembra na e-naslovu info.bohinjka@tnp.gov.si.

 

SOBOTA, 22. SEPTEMBER, parkirišče pred tržnico

18.00

Zaključna prireditev ETM z živo glasbo

Podelitev nagrad zmagovalcem foto in likovnega natečaja in zaključek tedna mobilnosti z živo glasbo.

 

SOBOTA, 22. SEPTEMBER, pred Kulturnim domom Joža Ažmana

10.00–15.00

KOLESARČKI

Vožnja s »Kolesarčki« poteka po prometno urejenem poligonu, kjer je postavljenih več križišč, prehodov za pešce, semafor in prometni znaki. Po poligonu se otroci popeljejo s štirikolesniki na pedala. Poligon otrokom pričara resnične razmere v cestnem prometu. Akcija je izobraževalno naravnana in je namenjena predvsem otrokom od 4. do 8. leta starosti.

 

 

ISKANJE ZAKLADA MOBILNOSTI

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti bomo pripravili štiritedensko dejavnost – Iskanje zaklada mobilnosti. Ker zaklad niso samo zlatniki, ampak nas bogatijo tudi doživetja, izkušnje in lepi spomini, vas vabimo, da se udeležite iskanja zaklada. Dejavnost bo namenjena vsem, ki radi izvedo kaj novega in izvirno preživijo prosti čas. Iskanje zaklada bo potekalo štiri tedne/vikende. Vsak konec tedna, štiri tedne zapored, lahko najdete namige, ki vas pripeljejo en korak bližje zakladu. Prve namige za iskanje zaklada mobilnosti boste našli od 26. 8. 2018 dalje v knjigobežnici v Ceconijevem parku v Bohinjski Bistrici. 20. 9. bo zaključek iskanja zaklada mobilnosti – vsi, ki boste zaklad našli, boste na prireditvi prejeli priznanja. NAJ SE ISKANJE ZAKLADA ZAČNE!

PROMOCIJSKE AKTIVNOSTI

Na parkirišču pri tržnici v Bohinjski Bistrici boste lahko cel teden ETM na informativni stojnici prejeli informacije in zanimivosti o trajnostni mobilnosti v Bohinju. Imeli boste priložnost izpolniti anketo s pestrimi vprašanji, prvi anketiranci pa prejmejo tudi posebno knjižico s popusti za raznovrstne aktivnosti.



Nataša Fujs, mag. varst. nar., občinska uprava

 

Oglejte si tudi