Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Medgeneracijski center Vezenine Bled z novim AED

Družba Sava Turizem d.d. je Medgeneracijskemu centru Vezenine Bled, na naslovu Ulica Jule Molnar 2a, darovala defibrilator. Nameščen je na severni strani objekta in je namenjen obiskovalcem MDC, stanovalcem oskrbovanih stanovanj ter vsem občanom in gostom.

Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno 10 minutah (možnost preživetja je vsako minuto manjša za 10 %), možgani pa začnejo odmirati že po nekaj minutah. Večina zastojev srca se pripeti izven bolnišnic. Vzroki za tako stanje se lahko večinoma pozdravijo le s sunkom električnega toka. Z AED (avtomatskim eksternim defibrilatorjem) damo možnost vsakemu očividcu, da prične s postopki oživljanja, že preden prispe reševalna ekipa (povprečno potrebujejo 10-15 minut). Hitreje kot začnemo oživljati, več možnosti za preživetje ostane. Strokovnjaki si želijo, da bi človeka prvič stresli z električnim sunkom v 3-5 minutah od zastoja srca, kar najpogosteje lahko zagotovijo prav očividci.

Izobraževanja z uporabo AED-ja bo izvedeno s pomočjo inštruktorja Rdečega križa Bled, o terminih pa bodo občani obveščeni v občinskih medijih in na spletni strani občine.

Več o demonstraciji uporabe AED na spletni strani: http://www.aed-baza.si/video-demonstracije-uporabe/.

Lokacije AED v Občini Bled so objavljene na spletni strani občine https://www.e-bled.si/za-obcane/lokacije-defibrilatorjev/.

Oglejte si tudi