Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Nova priložnostna znamka Pošte Slovenije

Posebno poštno znamko ob 100-letnici ustanovitve prvega zavarovanega območja, Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, boste lahko spoznali in uporabili na Bledu na posebnem dogodku v petek, 26. januarja 2024.

Dogodek s predstavitvijo znamke pripravljamo v sodelovanju s Filatelistično zvezo Slovenije in ob podpori Pošte Slovenije, in sicer 26. januarja 2024, na dan tako imenovanega prvega žiga, v dopoldanskem času v Infocentru Triglavska roža na Bledu. Ob tej priložnosti bo tudi otvoritev razstave znamk na temo Triglavski narodni park in Evropski nacionalni parki ter razglednic na temo Slovenska planinska pot.

Žig prvega dne na Pošti Bled

Znamka oziroma poštne pošiljke bodo ta dan na Pošti Bled žigosani s pripadajočim žigom prvega dne, ki bo na pošti na voljo še naslednjih 14 dni. Priložnostna znamka s podobo Triglava bo izšla v nominalni vrednosti B, kar zadošča za pošiljanje navadnih pisem in razglednic v domačem prometu.

V jubilejnem letu v javnem zavodu Triglavski narodni park pripravljamo raznolik program, s katerim želimo k obeleževanju pritegniti čim širšo publiko. Častno pokroviteljstvo nad programom je prevzela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Vabimo vas, da dogajanju ob 100-letnici sledite na tej spletni povezavi: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/posebni-dogodki/100-letnica/.

Kaj bomo obeleževali v letu 2024?

Prvega julija 1924 je bila podpisana zakupna pogodba med upravljavcem zemljišč, sicer v posesti Kranjskega verskega zaklada, Direkcijo šum v Ljubljani ter obema pobudnikoma za ustanovitev parka, Muzejskim društvom za Slovenijo in Slovenskim planinskim društvom. S tem je bilo za dobo 20 let zavarovanih 1.400 ha ozemlja v Dolini Triglavskih jezer.

Za novonastalo zavarovano območje je bilo sprva uporabljeno ime Alpski varstveni park, leta 1926 pa je botanik Fran Jesenko v dnevniku Jutro ponosno pisal o Triglavskem narodnem parku – in ime je obveljalo. V obdobju do leta 2010 je bil park nekajkrat povečan in danes obsega skoraj 84.000 ha ozemlja, ki se razteza v osem občin. V Triglavskem narodnem parku, ki je še vedno edini narodni park v Sloveniji, živi blizu 2.350 prebivalcev.

TNP

Oglejte si tudi