DANES
24°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Več kot 316.000 obiskovalcev gradu

Bled – Blejski grad je lani obiskalo rekordnih 316.223 obiskovalcev, kar je  za 20 % več kot leta 2013 (265.347). Ključni razlog za tako povečanje obiska je predvsem v številnih promocijskih aktivnostih in bogatem programu prireditev v obeh objektih, s katerima upravljamo v Zavodu za turizem Bled. Več kot 70 prireditev na Blejskem gradu in v Festivalni dvorani Bled je lani pritegnilo okrog deset tisoč obiskovalcev: 8. Srednjeveški dnevi, glasbena festivala Festival Bled in Okarina etno festival Bled, koncerti grajskega glasbenega poletja, prireditve za družine in otroke, Noč čarovnic (lani smo jo zaradi izjemnega zanimanja pripravili dvakrat) in Pravljična pot na Blejski grad ter prireditve Prazničnega decembra.

 

Blejski grad je lani obiskalo rekordnih 316.223 obiskovalcev, kar je 20 % več kot leta 2013 (265.347). Delež domačih obiskovalcev v skupnem obisku v lanskem letu predstavlja 18,03 %, kar je 7 % več kot leto prej. Največ tujih gostov je v lanskem letu prišlo iz Južne Koreje  (19 %), Velike Britanije (11 %),  z Japonske in iz Italije (5 %), sledijo pa jim turisti iz ZDA, Izraela, Nemčije, Madžarske, Rusije in Hrvaške.

V letošnjem letu na Bledu praznujemo 20. letnico Festivala Bled, 25. letnico Okarina etno festivala Bled in 160. letnico prihoda Arnolda Riklija na Bled. Ob obletnicah, Zavod za kulturo Bled oba glasbena festivala podpira od svojega nastanka (2007), bomo pripravili bogat program koncertov, v spomin na Arnolda Riklija pa odprli njegove spominsko sobo na Blejskem gradu in v poletnih dneh izvedli dvomesečni program dnevne animacije za goste in domačine. Ta bo po Bledu in okolici potekala po Riklijevih metodah in načelih, vključevala  pa bo tudi obisk gradu. Program pomeni nadaljevanje projekta »Zdravilstvo A. Riklija v sodobni preobleki», katerega prvi del smo zaključili lani in zanj delno pridobili tudi evropska sredstva, ki jih bomo sedaj vložili v nadaljevanje projekta.

 

Prenovljeni grajski prostori z novimi vsebinami

 

V tem mesecu se bodo na gradu začela gradbena dela, v sklopu katerih bomo obnovili celotno ostrešje muzejske zgradbe in pod njim doslej neizkoriščeno podstrešje preuredili v večnamenski prostor, namenjen predavanjem, predstavitvam, razstavam ipd. Pomladi bomo zaključili tudi dela v  tretjem in četrtem nadstropju v okroglem stolpu, kjer bosta v restavriranih prostorih Riklijeva spominska soba in informacijska točka »Muzeji Gorenjske». V njej bomo obiskovalcem s pomočjo prostorske in filmsko posnete vsebinske ponazoritve ponudili idejo za obisk drugih krajev in muzejev na Gorenjskem. Prostore urejujemo po načrtih Borisa Deanoviča z Restavratorskega centra (RC) Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), oprema in postavitev pa bosta projektno delo Barbare Bogataj.

Z novo podstrešno dvorano bomo razbremenili Viteško dvorano, ki je bila doslej edini dvoranski prostor na gradu in jo v večji meri namenili protokolarnim dogodkom, banketom in porokam. Poleg tega želimo urediti še zadnjo, severno dostopno grajsko pot iz smeri Višc do parkirišča. Vse investicije na gradu bodo končane do konca maja, ko se začne glavna sezona obiskov in bomo na Blejskem gradu gostili že 9. Srednjeveške dneve.

Tipni vodič za slepe in slabovidne

Slepim in slabovidnim bomo na gradu v letošnjem letu ponudili tipni vodič po zbirkah Blejskega gradu v braillevi pisavi, ki bo omogočal samostojno spoznavanje vsebin zbirk, razumevanje predmetov in vsebin. Sestavljen bo iz tipnih diagramov, shematskih prikazov muzejskih predmetov in drugih pomembnejših vsebin. Vodič je dopolnjen tudi z glasovnimi informacijami in 3D maketo Blejskega gradu.

Z izdelavo in instalacijo mobilne aplikacije za različne platforme mobilnih naprav, bomo obiskovalcem omogočili tudi nov način spremljanja in vodenja po Blejskem gradu, saj si bodo v prihodnje želene vsebine lahko naložili tudi na svoje mobilne naprave.

Urejevanje širšega grajskega kompleksa

 

Nadaljevali bomo tudi s pridobivanjem prostorske dokumentacije in idejnih projektov za umestitev ožjega področja Blejskega gradu v občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) in urejevanja širšega grajskega kompleksa v smeri Rečice. Urejevanje širšega grajskega kompleksa predstavlja dolgoročno usmeritev zavoda za obdobje do leta 2020, saj želimo na tem področju tako naravne (Jezerca, vodni izviri in grajska skala) kot tudi kulturno-etnološke vrednote (Blejski grad, Mrakova domačija in Pristava) zaokrožiti v okvire kulturno naravnega doživljajskega parka.

 

 

 

Zavod za kulturo Bled

Oglejte si tudi