Bled

DANES
19°C
12°C
JUTRI
20°C
8°C
Oceni objavo

Srečanje zelenih destinacij sveta: Redifinicija uspeha v turizmu in Zmanjševanje vpliva podnebnih sprememb

Bled, 7. oktober – Kot smo poročali, se je včeraj začelo srečanje zelenih turističnih destinacij sveta, ki bi se moralo v živo odvijati v Turčiji, vendar letos zaradi zdravstvene situacije poteka po spletu. Bled se je ponovno ponosno uvrstil med 100 najbolj trajnostnih destinacij sveta. 

 

Drugi dan srečanja sta bili v ospredju dve temi. Predavatelji, ki so predstavljali dobre prakse svojih destinacij, so bili tokrat z Japonske, Filipinov, iz Italije, Turčije, s Sejšelov, iz Estonije, Kanade in Slovenije – Blanka Kovačič je predstavila zeleno zgodbo Solčavskega. 

 

Trajnostnim destinacijam po svetu je že nekaj časa jasno, da množični obisk ni tisto, za kar si destinacije, predvsem pa lokalno prebivalstvo, prizadevajo. Prav v letošnjem letu je marsikatera destinacija doživela veliko spremembo – sestava gostov se je namreč drastično spremenila. Prav vse destinacije so se letos soočile s tem, da velikih skupin ni bilo, namesto njih so svoje okolje ponovno odkrili domačini in individualni gostje sosednjih držav. Večina tujih gostov je bila povsod po svetu »covid aware«, kar pomeni, da so se vedli zdravstveni krizi primerno, za svoj cilj pa so si zbirali destinacije, ki so varne, trajnostne in zelene. 

1/2


Prav vsi govorci so predstavljali dolgotrajno in mestoma mukotrpno delo, ki jih je pripeljalo do uspehov, ki jih v teh dneh lahko delijo s široko mednarodno javnostjo. 

 

V letošnjem letu je zaradi zdravstvene krize ves svet podnebne spremembe postavil v drugi plan, kar pa seveda ni prav. Tako kot pri covidu je namreč tudi zaradi vpliva podnebnih sprememb prav turizem tista gospodarska panoga, ki je v svetovnem merilu med najbolj prizadetimi. 

Oglejte si tudi