JUTRI
24°C
7°C
PON.
25°C
9°C
Oceni objavo

Srečanje s knjižnimi zakladi Bleda in okolice

Zgornje Gorje - V Zgornjih Gorjah nad Bledom se skriva pravi knjižni zaklad. Njegov varuh je Anton Zupan - Toni, po dejavnosti soboslikar in restavrator, v prostem času pa strasten zbiratelj knjig, ki so kakorkoli povezane z Bledom in okolico. Čeprav je z zbirateljstvom začel šele leta 2003, obsega njegova zbirka danes že rekordnih 170 knjig o blejski tematiki in je največja v Sloveniji. Na mojo prošnjo me je kot članskega kolega in novinarja velikodušno povabil v svoj dom in mi razkazal ter povedal mnogo zanimivosti o posameznih knjigah iz svoje zbirke.

Po devetih letih zbiranja knjig je Toni postal že pravi bibliofilski veteran. Je redna stranka glavnih ljubljanskih knjigotržcev, kot so "Trubarjev antikvariat" in "Antikvariat Glavan" in se večkrat udeležuje njihovih dražb. Tam se zagrizeno poteguje za nakup knjig, ki si jih želi za svojo zbirko. Veliko nakupov je opravil tudi preko interneta pri mednarodnih spletnih antikvariatih Abebooks in Amazon. Pri tem odločno pove: "Ko iščem po internetu, vem, katero knjigo imam in katere ne. Če je nimam, potem pa v akcijo!" Kot restavrator Toni dojema redke in stare knjige kot starine, ki nosijo v sebi zgodovinsko karizmo in jih je potrebno ohraniti. Zakaj točno pa ga tako strastno privlači ravno blejska tematika, pa ve samo njegovo srce.

Tematika Bled in okolica je rdeča nit, ki povezuje vse njegove knjige, vendar je to za Tonija širok pojem. V še tako nenavadnih knjigah namreč najde povezavo z Bledom, in prav zato je njegova zbirka tako pestra. Podatki, grafike, risbe, fotografije in povezave z Bledom se najdejo v vseh vrstah knjig.  Deset starinskih bukvic slovenskega prevoda Svetega pisma Blaža Kumerdeja je kupil v povezavi s pomembnim jezikoslovcem in častnim prebivalcem Bleda. Prvo izdajo Prešernovega "Krsta pri Savici" iz l. 1836 skrbno hrani zato, ker je v njej opevan  blejski okoliš z znanimi verzi - "Dežela Kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja." Tonijeva najljubša knjiga, ki si jo največkrat ogleda, je »Veldes - Idylle aus den Julischen Alpen«. Knjiga vsebuje 40 res izrednih umetniških črno-belih risb blejskih motivov slikarja Ladislava Benescha. Prav svojevrstno izvirnost je Toni pokazal pri nakupu novega, celotnega prevoda "Slave Vojvodine Kranjske" v Trubarjevem antikvariatu. Tam je naročil svoj izvod označen s serijsko številko 1004 - letnico prve pisne omembe Bleda. Kot zanimivost omenjam še prvi turistični vodič v slovenščini "Bled in okolica", ki ga je leta 1902 založila Občina Bled. Prospekti o Bledu so v slovenščini začeli izhajati po 1.svetovni vojni; teh pa ima Toni že toliko, da mu v velikem miznem predalu že zmanjkuje prostora.

 

Osebno je bil zame velik privilegij na lastne oči videti Tonijevo zbirko. Čeprav je znano, da so mnogi zbiralci bolj introvertirani in svojih zbirk ne razkazujejo javnosti, je Toni izredno odprt in priljuden. Nekatere svoje stare in redke knjige celo rade volje posodi (na prošnjo knjižnic) tudi za javne razstave.

Za njegovo gesto, da mi razkaže svojo zbirko, sem mu kot ljubitelj starin tudi osebno iz srca hvaležen. Lokalna javnost naj ve, da ima celotna kulturna zgodovina Bleda in okolice varen dom v Tonijevi knjižni zakladnici. Njegova zbirka pa nima le lokalne vrednosti. Bled je svetovno znan turistični kraj - in zaradi tega ima tudi Tonijeva zbirka veliko širšo in mednarodno vrednost.

Žiga Kafol



Oglejte si tudi