DANES
24°C
6°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

SPREMEMBE PRI ODVOZU KOMUNALNIH ODPADKOV

Bled - Infrastruktura Bled d.o.o. je izvajalec javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov. Na področju ravnanja z odpadki bodo skladno s sprejetim Tehnični pravilnikom o ravnanju s komunalnimi odpadki in Letnim program ravnanja s komunalnimi odpadki maja začele veljate večje spremembe pri odvozu odpadkov. Več informacij na www.ibled.si.

Odvoz mešanih komunalnih odpadkov na 14 dni

 

Odvoz mešanih komunalnih odpadkov bo od 4. maja potekal vsakih 14 dni in ne več tedensko. Možne izjeme so samo večji večstanovanjski objekti – bloki in pogodbeni uporabniki,  javne ustanove in podjetja, kjer bodo odvozi potekali v skladu z dogovorom ali potrebami. Termini odvozov po posameznih naseljih oz. ulicah so predstavljeni v Koledarju odvoza mešanih komunalnih odpadkov.  Seznam uporabnikov, kjer se bodo odvozi še vedno izvajali tedensko oz. po dogovoru, je objavljen na spletni strani www.ibled.si. Pogodbeni uporabniki lahko potrebo po pogostejšem odvozu predlagajo v sprejemni pisarni Infastrukture Bled d.o.o. ali po tel.: 04 5780 535, 04 5780 512.

 

 

 

Sprememba cen storitev ravnanja z odpadki

 

Z majem so v veljavi spremenjene, nižje cene storitev ravnanja z odpadki za gospodinjstva. Uporabniki boste to opazili na računu za maj, ki ga boste prejeli junija. Uporabniki s 120 l zabojnikom boste za zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov na območjih, kjer je izvajalec javne službe Infrastruktura, po novem privarčevali 2,84 EUR mesečno. Cena koncesionarja Saubermacher Slovenija d.o.o. se bo po novem zvišala za 0,08 EUR na eno praznjenje 120 l zabojnika. Pogodbeni uporabniki boste glede na stopnjo ločevanja odpakov po novem lahko imeli različne prihranke ali celo dodatne stroške s storitvami ravnanja z odpadki.

 

Obvezen zabojnik za mešano embalažo pri vseh gospodinjstvih

 

Skladno s Tehničnim pravilnikom o ravnanju s komunalnimi odpadki se uvaja obvezna uporaba zabojnika za mešano embalažo za vsa gospodinjstva. Precej gospodinjstev poleg zabojnika za mešane komunalne odpadke že zdaj uporablja tudi zabojnik za mešano embalažo (plastika in pločevnike). Ostala gospodinjstva, ki zabojnika za mešano embalažo še ne uporabljajo, so ga dolžna čim prej zagotoviti. Enako velja za vse pogodbene uporabnike. Zabojnik lahko najamete ali kupite. Mesečni najem zabojnika znaša 0,85 EUR, za nakup zabojnika pa smo maja pripravili posebne akcijske cene.

Uporabniki, ki v prehodnem obdobju ne bodo imeli zabojnika, ga bodo avtomatsko prejeli v najem.

 

Glede na podatke o zbranih količinah oz. zbranih volumnih mešane embalaže v preteklem obdobju predlagamo naslednje velikosti zabojnikov za mešano embalažo:

• 120 l zabojnik za gospodinjstva z 1–3 člani v gospodinjstvu,

• 240 l zabojnik za gospodinjstva s 4–6 člani v gospodinjstvu.

 

Akcijske cene zabojnikov veljajo za nakup:

- 120 l ali 240 l zabojnika za mešano embalažo,

- 120 l ali 240 l zabojnika za papir in kartonsko embalažo.

 

 

Akcijske cene zabojnikov – maj 2014

 

Akcijska prodaja zabojnikov bo od 4. do 31. maja. Cena vsebuje zabojnik z ustrezno barvo pokrova,  nalepko, s čipom in z identifikacijsko nalepko ter z dostavo na vaš naslov. Cene že vsebujejo DDV.

1/3



120 l zabojnik – 33 EUR

240 l zabojnik – 44 EUR

Akcijsko ceno boste lahko uveljavljali z izpolnjenim kuponom, ki ga boste v času akcije dostavili v sprejemno pisarno Infrastrukture.  Kupone ste prejeli z obvestilom o spremenjenem načinu odvoza in drugih spremembah na področju ravnanja z odpadki, ki ste ga v nabiralnike dobili v preteklih dneh. Akcijske cene veljajo samo za uporabnike javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v občinah Bled in Gorje.

 

Kaj spada v zabojnik za mešane komunalne odpadke?

 

V zabojnik sodijo predvsem: plastificiran papir, celofan, onesnažena embalaža, ki se ne da očistiti, umazana, z živili prepojena papirnata in plastična embalaža, manjše količine stiropora in zamaščene folije, plenice, higienski vložki, tkanine, usnje, izrabljena obuvala, šiviljski odpadki, vrečke iz sesalcev, lepilni trak, kemični svinčniki, mačji pesek, kasete, filmi, fotografije, gumijasti izdelki, pluta, porcelan, svetilke, cigaretni ogorki, pometene smeti, plastični izdelki (smučarski čevlji, igrače).

 

Kaj spada v zabojnika za mešano embalažo?

 

V zabojnik sodijo plastenke za pijače in živila, plastični kozarci in lončki, plastične vrečke in folije, kartonska embalaža za tekoča živila (npr. tetrapaki), plastična embalaža nenevarnih kemikalij (ustrezno spraznjena), prazne pločevinke živil in pijač, embalaža iz stiropora, plastični zabojniki.

 

 

 

Podrobnejšo obrazložitev ločevanja odpadkov najdete v Priročniku za ravnanje z odpadki, dosegljivim na spletni strani www.ibled.si.

Štefan Korošec, Infrastruktura Bled

Oglejte si tudi