Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
33°C
16°C
Oceni objavo

Mejniki

»Festival bil je živ. Uprizoril i on je jodlarjem tam "ajnzerjev" ograbek cel. Prav nič se ni zakasnil. V poznem jesenskem popoldnevu gre domov s pokali, ki jih je vzel ... Pa je Dani svoje dni pregovorno na Bledu večno na drugi "štengi" stal, čakal svojo uro biti vsako – učakal in ni se bal?!«

V marsičem je bil letošnji zaključek sezone v tekmovalnem mini golfu določena najvišja stopnja, meja le-te, saj je s treningi in vztrajnostjo Danilo Pavšič iz Ljubljane, sicer po rodu domačin in stari zaljubljenec v to športno panogo, z absolutno zmago na vsakoletnem blejskem Odprtem prvenstvu Mini golf zveze Slovenije dosegel in presegel mejnike lastne sposobnosti. Prirejeni Aškerčevi lirsko-epski verzi iz uvoda, ki mu jih je na slavnostni podelitvi priznanj, ko je 54-letnik na najvišji stopnički še tretjič v karieri dvignil najprestižnejšo lovoriko, zdeklamiral vodja prireditve in se mu ob tem priklonil, so kar klicali k poslušanju.

A mejnikov, ki so zaznamovali tokratni vikend, se je v dveh tekmovalnih dnevih med 23. in 24. septembrom – petkovo dogajanje je namreč odplaknilo deževje – nanizalo še kar nekaj. V kategoriji veterank je slavila stara znanka, doma iz pradomovine avstrijskega mini golfa, mesteca Pernitz v Spodnji Avstriji, ki je letos praznovalo 60. obletnico ustanovitve kluba, Gerda Hoyer. Na našem igrišču je premierno nastopila v letu 2003, a se nikoli ni povzpela na zmagovalni oder. Med devetimi debitanti so se najbolj izkazali fantje iz Bratislave, ki so v štiričlanski petkrožni ekipni tekmi zaostali le za člani kluba iz štajerskega Köflacha. V najštevilčnejši kategoriji veteranov, kjer nastopajo starejši od 58 let, je štartalo 19 posameznikov, prepričljivo najboljši rezultat v njej pa je dosegel 75-letni Švicar Karl Brem in s tem postal najstarejši prvak posameznega razreda v dolgoletni zgodovini tega tekmovanja. Naši vzhodni sosedje so tokrat tekmovali s popolno ekipo – klub izvira iz vasice Tapioszentmarton v županiji Pešta – in v prešernem vzdušju, tako značilnem za ta del Madžarske, osvojili zavidljivo peto mesto. Za šestkratnimi zmagovalci iz pobratenega Celovca so zaostali le za štiri udarce. Svojevrstna je tudi razlika med prvo- in drugouvrščenim med seniorji: Pavšič je Franza Lechnerja iz zgornjeavstrijskega Braunaua premagal za neverjetnih trinajst udarcev, kar daleč presega vse dosedanje tovrstne razlike.

Prav tako prvič se je letos zgodil nekoliko manj zavidljiv, a vsekakor presenetljiv pripetljaj brez primere. Na turnirju je nastopil le en predstavnik domače reprezentance, prej omenjeni absolutni zmagovalec. Skupni izid v zmagah najstarejšega uradnega mini golf tekmovanja v državi se po novem torej glasi: Slovenija – 12, Avstrija – 11. Barv domačega društva niso uspeli braniti nekateri, v prejšnjih izvedbah zelo uspešni lokalci, ki so svojo udeležbo v zadnjem trenutku odpovedali bodisi zaradi vnaprej rezerviranih dopustov, službenih obveznosti ali odsotnosti bodisi zaradi zdravstvenih težav. Tako ostaja edini posameznik, ki je tekmoval na vseh blejskih festivalih, 82-letni prvi mož koroškega združenja Theodor Pinter, naš dolgoletni celovški prijatelj. Do sedaj si je ta privilegij delil z mecenom te prireditve, a blejski predsednik Sergej Učakar zaradi bolezni žal ni nastopil.

Za konec pa še skok na severno stran Karavank, kjer se je teden dni prej končal vsakoletni niz deželnih prvenstev. Oba domačina, ki zastopata avstrijska kluba – Danilo Pavšič od leta 2008 na Dunaju (WAT 21), Sergej Učakar od leta 2009 v Keutschachu (1. KMGC) – sta uspešno sklenila vsak svojo sezono. Danilo se je na zaključnem turnirju, ki je potekal po sistemu k.o. na igrišču ob znanem kopališču Angelibad na obali Donave, uvrstil v četrtfinale, Sergej pa je v nekoč najbolj slovenski vasi Hodiše v Dolini štirih jezer po prvem mestu v soboto, 16. 9., in drugem v nedeljo, 17. 9., obranil naslov najboljšega na Koroškem. Zlato medaljo športne zveze Sport Union so mu podelili že dvanajstič.

                                                                                       Mini golf zveza Slovenije

Oglejte si tudi